Dantele de zahăr
Dantele de zahăr
Îmi
place să pregătesc torturi, dar și mai mult îmi place să le decorez. Am reușit
în sfârșit să-mi cumpăr pastă pentru dantelă, așa că am pregătit dantele de
zahăr colorate. Sunt delicate, de efect și nu mai ai nevoie de alte decoruri (care
doar vor încărca vizual tortul), dacă dorești ca dantela să rămână în centrul
atenției. Are gust de foaie de napolitană, nu e așa de dulce. Le poți colora
cum vrei și te distrezi decorând. O să-ți spun și care e cea mai bună variantă
de uscare, mai pe larg, în rețetă.
Timp de pregătire: 10 min
Timp de uscare: 4 h la
temperatura camerei
Am
folosit și recomand acest șablon din silicon pentru dantele
Kitchen Craft
(pe care l-am luat acum ceva timp din cămara Bucătărașului, dar îl găsiți și la
acel link).
Ai nevoie de:
· 50 g pastă de zahăr,
· 50 ml apă rece,
· Un vârf de linguriță colorant
alimentar gel albastru,
· Un vârf de linguriță colorant
alimentar gel galben
Cum se procedează:
Dantelele:
Păstrează
proporția 1:1 de pastă de zahăr : apă. Eu am obținut 4 dantele mari și 4 mici
și încă mi-a mai rămas pastă, pentru că am vrut să mă joc și să încerc tot
felul de șabloane.
Amesteci
bine pasta de zahăr cu apă rece. Adaugi coloranți și omogenizezi.
Întinzi
puțină pastă pe un șablon din silicon pentru dantelă.
Tragi
pasta de-a lungul șablonului cu o racletă pentru patiserie sau cu un cuțit.
Încearcă să nivelezi cu racleta de câteva ori, astfel încât pasta să intre cât
mai bine în șablon, iar dantela să iasă uniformă.
Procesul de uscare:
În
continuare, ai de ales dacă să le usuci în cuptor sau la temperatura camerei.
Și mie îmi place să obțin decorațiunile cât mai repede pentru că mai am de
făcut și un tort și nu e timp suficient, însă uneori lucrurile bune au nevoie
de timp.
Eu am
făcut dantelele cu o zi înainte de a pregăti tortul. Am făcut teste, am uscat
dantele și în cuptor și la temperatura camerei: la cuptor, încălzești la foc foarte mic, 5 minute. Apoi stingi
focul, deschizi puțin ușa și lași să se usuce înăuntru. Sau usuci dantela la
temperatura camerei, adică pe masă, la umiditate 60%, câteva ore aprox 4 ore.
În cuptor se usucă mai repde, dar devin casante. La temperatura camerei se usucă lent și frumos, devin maleabile, te poți juca cu ele, formând falduri, cu mâinile, dacă vrei vreo rochiță. De aceea, eu îți recomand să lași dantela la uscat la temperatura camerei.
Cum să folosești dantelele:
După ce s-a uscat dantela, o desprinzi cu grijă, cu o racletă.
Dacă ai
pregătit un tort îmbrăcat în frișcă cu mascarpone, ca în cazul meu, poți lipi
dantela direct pe tort, nu e nevoie să o umezești. Pentru un tort cu diametru
de 20 cm, vei avea nevoie de 2 dantele cu o lungime de 40 cm fiecare, le
suprapui puțin când le așezi și apoi tai excesul (îți va rămâne o bucățică
foarte mică).
Ține
cont că la frigider, dantelele se vor înmuia foarte puțin (așa că nu te gândi
să le dezlipești, că s-au așezat puțin strâmb sau că nu stau perfect), dar se
comportă bine, după părerea mea. Eu am fost foarte mulțumită, iar sărbătoritul
foarte bucuros!
Cum să păstrezi dantelele:
Dacă ai
pregătit mai multe dantele și nu ai nevoie de toate la decorat, le poți păstra
pe cele rămase într-o casoletă, la loc uscat și ferit de lumină.
Poftă Bună!
Sugar
Laces
You need:
•
50 g
of sugar
paste,
•
50 ml
of cold
water,
•
a pinch
of food
coloring gel:
blue
and yellow
Tools:
• a
silicone lace mold
•
spatulas, a bowl, a pastry squeegee, a kitchen scale, a teaspoon
How to made the laces:
Put
in a
bowl the
cold water and
the sugar
paste. Keep the
ratio 1:1 of
sugar paste:water. Add
gel food
coloring. I used
blue and yellow,
to get a
beautiful shade of
green. Mix it well.
Spread a
little sugar
paste on a
silicone lace
mold. Pull the
paste along
the mold
with an
angled spatula or
a knife. Try
to level it
with the pastry
squeegee a few
times, so
the paste
to enter
as well
as possible in
the mold,
and the
lace come out
uniform.
You
can dry
the lace in the
heated, but
off oven, with
the door open
or
at the
room temperature. After
several tests, I noticed
that drying
the lace in the
oven is
faster, but it
makes it
brittle.
At
room temperature, the laces
dry slow
and beautiful, become
soft and
flexible. After
it dries,
carefully
peel it
off with
a
squeegee or
by hand. You can use a knife
You can play with them, forming folds with the
hands, and if you want you cand make a dress.
How to use the laces:
For a
cake covered
with cream and
mascarpone frosting,
you can
stick the
lace directly
on the
cake, no
need to
moisten. For a
diameter cake 20
cm, you
will need 2
laces with
a length
of 40
cm.
How to store the laces:
You can keep the remaining laces
in
a
box
in
a
dry
place protected from light.
Have fun decorating!
Rețeta video:
Buna ziua.
RăspundețiȘtergereDe pasta de zahar este praf?
Buna ziua! Da, este praf, dar pe cutie scrie pasta de zahar. Puteti urmari video, sa vedeti cum am procedat.
Ștergere