Mucenici muntenesti (2015)



Mucenici muntenesti

Aceasta e o masa traditionala romaneasca de 9 Martie.
In copilarie imi placeau foarte mult si inca iubesc mucenicii muntenesti. E o traditie de familie pe care o pastram si la care tinem. Imi mai place faptul ca acest preparat ne reuneste pe toti la masa.

Ingrediente:

1 pahar (250 ml) apa calda,
1 lingurita sare,
1 lingura zahar,
faina cat cuprinde;
Se servesc cu: zahar, coaja rasa de lamaie, scortisoara, esenta de rom, coaja de portocala si nuca macinata

Mod de preparare:
Intr-un vas se amesteca putina faina cu o lingura cu zahar si o lingurita cu sare, apoi se face un spatiu in mijloc, in care se toarna 1 pahar cu apa calduta (nu fierbinte!). Se amesteca bine cu mainile si se adauga din cand in cand faina, framantand bine pana obtinem un aluat elastic si bun de intins.


Se presara faina pe masa de lucru si se intinde aluatul intr-o foaie subtire. Se taie/decupeaza mucenicii cu forma speciala si se asaza pe o tava in care am presarat faina. Pe langa forma de opt, se fac si 40 de betisoare reprezentand cei 40 de "mucenici".



Se lasa la uscat 24 de ore.

A doua zi, se pun apa la fiert intr-o oala de 4 litri, iar cand fierbe apa, adaugam mucenicii si dam focul mic. Ii fierbem pentru 40-50 de minute. Apoi, intr-o cana, amestecam 2 linguri de faina cu apa si o punem prin strecuratoare peste mucenicii care fierb. Cand se ridica la suprafata, sunt gata.

Se servesc calzi, decorand fiecare dupa gustul sau. Eu pun la un castronel: un varf de cutit de coaja rasa de lamaie, 2 linguri rase de zahar, un varf de cutit de scortisoara, o lingurita de rom si 2 linguri rase de nuca macinata. Putem adauga si putina coaja de portocala (din cea tinuta in zahar la borcan peste iarna).


Timp de uscare 24h + timp de fierbere 50min

Portii: 10






Pofta Buna!

Comentarii