Mucenici muntenesti (2015)
Mucenici muntenești
Iubesc mucenicii muntenești. Aceasta e o masă tradițională românească, de 9 Martie, la noi în Muntenia.
E o
tradiție de familie pe care o păstrăm și la care ținem. Îmi mai place faptul că
acest preparat ne reunește pe toți la masă și fiecare își garnisește desertul
cu mirodeniile preferate.
Timp de pregătire: 40 min
Timp de uscare: 24 h
Timp de fierbere: 50 min
Porții: 10
Ingrediente:
Pentru aluat:
350 ml apă
caldă,
1
linguriţă sare,
aprox
500 g făină (cu tot cu frământat),
Pentru
servire:
zahăr,
coajă
rasă de lămâie,
scorţişoară,
esenţă
de rom,
coajă de
portocală,
nucă
măcinată
Mod de preparare:
Într-un
vas amesteci făina cu zahărul şi sarea, apoi faci un spaţiu în mijloc, în
care torni apa caldă (nu fierbinte!). Amesteci
bine, adaugând din când în când făină de pe margine. Frămânți bine până obţii un
aluat elastic şi bun de întins.
Întinzi aluatul într-o foaie subţire. Tai/decupezi
mucenicii cu forma specială pentru mucenici şi îi aşezi pe o tavă în care ai
presărat făină (sau ai pus hârtie de copt).
Laşi la
uscat 24 de ore.
A doua
zi, pui apa la fiert într-o oală mare, iar când fierbe apa, adaugi mucenicii şi
dai focul mic. Fierbi pentru 40-50 de minute sau până se pătrund, dar să nu se
fărâmițeze.
Îi serveşti calzi, decorând cu: un vârf de cuţit de coajă rasă de lămâie, 2 linguri de zahăr, un vârf de cuţit de scorţişoară, o linguriţă de rom şi 2 linguri rase de nucă măcinată. Poţi adăuga şi puţină coajă de portocală ţinută în zahăr la borcan.
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Apreciez dacă îmi scrieți părerea dumneavoastră!