Rețete de post

Mucenici muntenesti (2015)


Mucenici muntenești

Iubesc mucenicii muntenești. Aceasta e o masă tradițională românească, de 9 Martie, la noi în Muntenia.

E o tradiție de familie pe care o păstrăm și la care ținem. Îmi mai place faptul că acest preparat ne reunește pe toți la masă și fiecare își garnisește desertul cu mirodeniile preferate.

 

Timp de pregătire: 40 min

Timp de uscare: 24 h

Timp de fierbere: 50 min

Porții: 10

 

Ingrediente:

Pentru aluat:

350 ml apă caldă,

1 linguriţă sare,

aprox 500 g făină (cu tot cu frământat),

 

Pentru servire:

zahăr,

coajă rasă de lămâie,

scorţişoară,

esenţă de rom,

coajă de portocală,

nucă măcinată

 

Mod de preparare:

Într-un vas amesteci făina cu zahărul şi sarea, apoi faci un spaţiu în mijloc, în care torni  apa caldă (nu fierbinte!). Amesteci bine, adaugând din când în când făină de pe margine. Frămânți bine până obţii un aluat elastic şi bun de întins.

Întinzi aluatul într-o foaie subţire. Tai/decupezi mucenicii cu forma specială pentru mucenici şi îi aşezi pe o tavă în care ai presărat făină (sau ai pus hârtie de copt).

 

Laşi la uscat 24 de ore.

 

A doua zi, pui apa la fiert într-o oală mare, iar când fierbe apa, adaugi mucenicii şi dai focul mic. Fierbi pentru 40-50 de minute sau până se pătrund, dar să nu se fărâmițeze.

Îi serveşti calzi, decorând cu: un vârf de cuţit de coajă rasă de lămâie, 2 linguri de zahăr, un vârf de cuţit de scorţişoară, o linguriţă de rom şi 2 linguri rase de nucă măcinată. Poţi adăuga şi puţină coajă de portocală ţinută în zahăr la borcan.


Poftă Bună!
Rețeta video:

Comentarii