Tort Inima cu frisca, migdale si capsuni
Tort Inimă cu
migdale şi căpşuni
Pentru ca sora mea, Cristina, adoră
migdalele, i-am pregătit un tort cu blat de nucă, cremă de vanilie, învelit în
frișcă, apoi l-am decorat cu migdale măcinate și căpșuni.
Pentru ca gustul migdalelor să nu fie foarte intens, mai ales dacă
nu eram obisnuiți cu ele până acum, am ales să pun nucă măcinată în pandișpan,
iar migdalele să le folosesc pentru decorarea lateralelor tortului.
Ingrediente:
pentru
blat:
6 ouă;
5
linguri de zahăr;
2
linguri de făină;
7
linguri cu nucă măcinată;
O lingură
praf de copt;
un vârf
linguriţă sare
pentru
crema de vanilie:
3
linguri de zahăr;
350 ml
de lapte;
2
linguri de făină;
1
linguriţă zahăr vanilat Bourbon;
50 g
unt;
Puţină
coajă rasă de lămâie.
pentru
sirop:
apă 500
ml;
esenţă
rom după gust;
4
linguri zahăr;
1 lingură
coajă de portocală (ţinută în zahăr la borcan)
pentru
ornat:
câteva căpşuni;
frişcă
lichidă 200 ml;
migdale
măcinate;
puţină ciocolată
neagră.
Mod
de preparare:
Blatul:
se separă ouăle. Se bat cu mixerul albuşurile cu un praf de sare până se fac
spumă, se adaugă zahărul şi se bat în continuare până se întăreşte spuma. Se
adaugă treptat gălbenuşurile. Acum se adaugă praful de copt, făina şi nuca amestecând
de acum cu o lingură. Compoziţia se toarnă într-o cratiţă rotundă, pe foaie de
copt şi se dă la cuptor 30 de minute. Se lasă la răcit.
Siropul:
se prepară din apă şi zahăr, iar după ce se ia de pe foc, se adaugă esenţă de
rom și coajă de portocală, după gust. Se lasă la răcit.
Crema de
vanilie: se pun într-o crăticioară: laptele, făina, zahărul şi zahărul Bourbon,
se amestecă bine cu un tel, apoi se pun pe foc mic şi se amestecă tot timpul,
pentru a nu se forma cocoloaşe. Când începe să se îngroaşe, se amestecă energic
1-2 minute apoi se ia de pe foc. Acum se adaugă untul, coaja rasă de lămâie şi
se amestecă bine. Se obţine o cremă uşoară, subţire, lucioasă, care se va îngroşa
ca o budincă atunci când se va răci.
Decorul:
se decupează blatul în formă de inimă, apoi se taie în două foi şi se însiropează.
Se adaugă crema şi se asamblează. Se păstrează o lingură de cremă şi pentru
decor.
Frişca
lichidă se bate cu mixerul până devine consistentă. Se îmbracă tortul în frişcă.
Marginile
tortului se acoperă cu migdale măcinate.
Se
ornează cu flori din crema rămasă, frişcă şi felii de căpşuni şi se stropeşte
cu un pic de ciocolată topită.
Se dă la
frigider înainte de servire.
Sfat: Dacă nu sunteți obisnuiți cu aroma
migdalelor sau nu toți membrii familiei le agreează, le puteți folosi doar la
decorat. Dacă totuși vă plac mult, puteți înlocui nuca măcinată din blat cu
migdale măcinate.
Poftă
Bună!
Distincții culinare:
Rețetă premiată la Concursul „Gătești și câștigi” și publicată în revista Libertatea pentru femei Rețete nr. 5/2017
Rețetă premiată la Concursul „Gătești și câștigi” și publicată în revista Libertatea pentru femei Rețete nr. 5/2017
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Apreciez dacă îmi scrieți părerea dumneavoastră!