Rețete Pascale

Tort Inima cu frisca, migdale si capsuni

Tort Inimă cu migdale şi căpşuni

Pentru ca sora mea, Cristina, adoră migdalele, i-am pregătit un tort cu blat de nucă, cremă de vanilie, învelit în frișcă, apoi l-am decorat cu migdale măcinate și căpșuni.

Pentru ca gustul migdalelor să nu fie foarte intens, mai ales dacă nu eram obisnuiți cu ele până acum, am ales să pun nucă măcinată în pandișpan, iar migdalele să le folosesc pentru decorarea lateralelor tortului.

Ingrediente:
pentru blat:
6 ouă;
5 linguri de zahăr;
2 linguri de făină;
7 linguri cu nucă măcinată;
O lingură praf de copt;
un vârf linguriţă sare

pentru crema de vanilie:
3 linguri de zahăr;
350 ml de lapte;
2 linguri de făină;
1 linguriţă zahăr vanilat Bourbon;
50 g unt;
Puţină coajă rasă de lămâie.

pentru sirop:
apă 500 ml;
esenţă rom după gust;
4 linguri zahăr;
1 lingură coajă de portocală (ţinută în zahăr la borcan)

pentru ornat:
câteva căpşuni;
frişcă lichidă 200 ml;
migdale măcinate;
puţină ciocolată neagră.

Mod de preparare:
Blatul: se separă ouăle. Se bat cu mixerul albuşurile cu un praf de sare până se fac spumă, se adaugă zahărul şi se bat în continuare până se întăreşte spuma. Se adaugă treptat gălbenuşurile. Acum se adaugă praful de copt, făina şi nuca amestecând de acum cu o lingură. Compoziţia se toarnă într-o cratiţă rotundă, pe foaie de copt şi se dă la cuptor 30 de minute. Se lasă la răcit.

Siropul: se prepară din apă şi zahăr, iar după ce se ia de pe foc, se adaugă esenţă de rom și coajă de portocală, după gust. Se lasă la răcit.

Crema de vanilie: se pun într-o crăticioară: laptele, făina, zahărul şi zahărul Bourbon, se amestecă bine cu un tel, apoi se pun pe foc mic şi se amestecă tot timpul, pentru a nu se forma cocoloaşe. Când începe să se îngroaşe, se amestecă energic 1-2 minute apoi se ia de pe foc. Acum se adaugă untul, coaja rasă de lămâie şi se amestecă bine. Se obţine o cremă uşoară, subţire, lucioasă, care se va îngroşa ca o budincă atunci când se va răci.


Decorul: se decupează blatul în formă de inimă, apoi se taie în două foi şi se însiropează. Se adaugă crema şi se asamblează. Se păstrează o lingură de cremă şi pentru decor.
Frişca lichidă se bate cu mixerul până devine consistentă. Se îmbracă tortul în frişcă.  
Marginile tortului se acoperă cu migdale măcinate.


Se ornează cu flori din crema rămasă, frişcă şi felii de căpşuni şi se stropeşte cu un pic de ciocolată topită.
Se dă la frigider înainte de servire.

Sfat: Dacă nu sunteți obisnuiți cu aroma migdalelor sau nu toți membrii familiei le agreează, le puteți folosi doar la decorat. Dacă totuși vă plac mult, puteți înlocui nuca măcinată din blat cu migdale măcinate.



Poftă Bună!


Distincții culinare:
Rețetă premiată la Concursul „Gătești și câștigi” și publicată în revista Libertatea pentru femei Rețete nr. 5/2017

Comentarii