Platou taranesc 2
Platou taranesc
Pentru un
pranz in familie, am pregatit carne de porc in stil “pomana porcului” cu oua
ochiuri romanesti, putina mazare (preferata mea) si mamaliguta :)
Ingrediente:
Pentru “pomana porcului”:
600 g carne de
porc;
1 pahar vin
alb;
Sare si piper
dupa gust;
2 foi de
dafin;
Pentru garnitura de mazare:
300 g mazare;
1 lingura ulei;
1 lingura unt;
O ceapa mica alba;
1 morcov mic
ras;
Pentru ochiurile romanesti:
4 oua (pentru
4 portii);
Putin unt;
1 lingura
otet;
1 praf de
sare;
Se serveste
alaturi de mamaliguta.
Mod de preparare:
Se portioneaza
carnea de porc in bucatele mici si se rumeneste intr-o cratita incapatoare cu putin
ulei incins. Cand incepe sa se rumeneasca, se adauga mirodeniile si se stinge
cu putin vin (sau apa), dar nu varsati tot paharul odata, ci doar putin la
inceput. Se completeaza, din cand in cand, cu vin. Cand este gata, se da
deoparte.
Intre timp, se
pune la fiert mazarea intr-o craticioara cu putina apa (cat s-o acopere de
grosimea unui deget), se adauga o lingura de ulei si o lingura de unt, ceapa
tocata marunt si un morcov ras. Este gata cand scade lichidul si este suficient
fiarta.
Pentru
ochiurile romanesti: se pune pe foc mic, intr-o craticioara mai adanca, apa, o
lingura de otet si un praf de sare. Cand apa incepe sa bulbuceasca (nu asteptati
sa fiarba), se amesteca cu o lingura si se pune oul, pentru ca, in vartej,
albusul sa invaluie galbenusul. Trebuie sa fie cu zeama, dar gatite. Mie nu imi
plac foarte moi, asa ca le fac mediu (au gust ca cele din copilarie). Si le
pregatesc pe rand (dupa ce e gata unul, il scot, apoi il pun pe celalalt). Se sareaza
la sfarsit. Se topeste putin unt intr-un ibric, apoi se toarna incetisor untul pe
fiecare ou.
Se serveste
alaturi de mamaliguta.
Timp total:
aprox 1h 25min
Portii: 4
Pofta Buna!
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Apreciez dacă îmi scrieți părerea dumneavoastră!