Platou taranesc 2


Platou taranesc

Pentru un pranz in familie, am pregatit carne de porc in stil “pomana porcului” cu oua ochiuri romanesti, putina mazare (preferata mea) si mamaliguta :)

Ingrediente:
Pentru “pomana porcului”:
600 g carne de porc;
1 pahar vin alb;
Sare si piper dupa gust;
2 foi de dafin;

Pentru garnitura de mazare:
300 g mazare;
1 lingura ulei;
1 lingura unt;
O ceapa mica alba;
1 morcov mic ras;

Pentru ochiurile romanesti:
4 oua (pentru 4 portii);
Putin unt;
1 lingura otet;
1 praf de sare;

Se serveste alaturi de mamaliguta.

Mod de preparare:
Se portioneaza carnea de porc in bucatele mici si se rumeneste intr-o cratita incapatoare cu putin ulei incins. Cand incepe sa se rumeneasca, se adauga mirodeniile si se stinge cu putin vin (sau apa), dar nu varsati tot paharul odata, ci doar putin la inceput. Se completeaza, din cand in cand, cu vin. Cand este gata, se da deoparte.

Intre timp, se pune la fiert mazarea intr-o craticioara cu putina apa (cat s-o acopere de grosimea unui deget), se adauga o lingura de ulei si o lingura de unt, ceapa tocata marunt si un morcov ras. Este gata cand scade lichidul si este suficient fiarta.

Pentru ochiurile romanesti: se pune pe foc mic, intr-o craticioara mai adanca, apa, o lingura de otet si un praf de sare. Cand apa incepe sa bulbuceasca (nu asteptati sa fiarba), se amesteca cu o lingura si se pune oul, pentru ca, in vartej, albusul sa invaluie galbenusul. Trebuie sa fie cu zeama, dar gatite. Mie nu imi plac foarte moi, asa ca le fac mediu (au gust ca cele din copilarie). Si le pregatesc pe rand (dupa ce e gata unul, il scot, apoi il pun pe celalalt). Se sareaza la sfarsit. Se topeste putin unt intr-un ibric, apoi se toarna incetisor untul pe fiecare ou.

Se serveste alaturi de mamaliguta.

Timp total: aprox 1h 25min
Portii: 4


Pofta Buna!


Comentarii