Pernute cu capsuni si nuca



Pernute cu capsuni si nuca

Din ingredientele de mai jos am pregatit 2 retete: saratele si pernute cu capsuni si nuca.
Le puteti pregati ori dulci, ori sarate.

Mai jos va prezint varianta pentru pernute:

Ingrediente:
25 g drojdie proaspata;
300 ml apa calduta;
1 ou;
1 lingura zahar;
2 lingurite sare;
1 lingurita otet;
50g Rama Maestro 72% grasime;
Faina cat cuprinde;
Pentru impachetat:
200 g unt sau margarina;

Pentru umplutura:
1 ou pentru uns;
Spuma de capsuni sau gem de capsuni;
Nuca rumenita la cuptor si macinata

Mod de preparare:

Intr-un castron mai mare, se amesteca faina cu drojdia proaspata, se adauga 50 g unt sau margarina (cu un procent ridicat de grasime sau chiar untura) bucatele, faramitandu-l cu degetele. Se adauga si apa calduta, zaharul, sarea, oul si faina cat cuprinde. Se framanta pana se obtine un aluat pufos, dar bun de intins.

Se intinde aluatul in foaie potrivit de groasa pe masa presarata cu faina. Se pune blocul de unt si se impacheteaza. Fiind rece, e mai greu de manevrat, asa ca se bate cu un facalet, cu grija, ca grasimea sa nu iasa pe partea cealalta. Se intoarce aluatul pe toate partile, pana se aplatizeaza si intra grasimea in el.
Se da la frigider pentru o ora, dupa care se repeta procedeul: se intinde in foaie potrivita de groasa, se pliaza si se da iar la frigider, tot asa de 3-4 ori. Eu l-am pregatit cu o zi inainte.


Se preincalzeste cuptorul.
Se taie aluatul in jumatate, apoi iar in jumatati. Se lucreaza cu bucati mai mici de aluat pentru ca se incalzesc pe masa cat dureaza coacerea.
Se intinde primul aluat pe masa presarata cu faina, intr-o foaie mai grosuta, se taie patrate sau dreptunghiuri mai maricele.


Apoi se ia fiecare patrat sau dreptunghi si se pune pe o jumatate spuma sau gem de capsuni amestecat cu nuca rumenita la cuptor si macinata, iar cealalta jumatate se cresteaza cu un cutit. Se impatureste si arata ca o pernuta. Se asaza intr-o tava cu foaie de copt, se ung cu ou batut.

Se coc la foc mediu in primele 5 minute, apoi la foc mic inca 15 minute sau pana se fac aurii. Cand se vor coace si se vor umfla, se va vedea frumos umplutura.

Se pot pastra in cutii metalice pentru prajituri. Nu sunt unsuroase, asa ca pot fi luate si la pachet.

Timp pregatire aluat: aprox 6h;
Timp pregatire pernute: aprox 50min;

Portii: 8




Pofta Buna!



Comentarii