Pernute cu capsuni si nuca
Pernute cu capsuni si nuca
Din ingredientele
de mai jos am pregatit 2 retete: saratele si pernute cu capsuni si nuca.
Le puteti pregati ori dulci, ori sarate.
Mai jos va
prezint varianta pentru pernute:
Ingrediente:
25 g drojdie
proaspata;
300 ml apa
calduta;
1 ou;
1 lingura zahar;
2 lingurite sare;
1 lingurita otet;
50g Rama Maestro
72% grasime;
Faina cat
cuprinde;
Pentru impachetat:
200 g unt sau
margarina;
Pentru umplutura:
1 ou pentru uns;
Spuma de capsuni
sau gem de capsuni;
Nuca rumenita la
cuptor si macinata
Mod de preparare:
Intr-un castron
mai mare, se amesteca faina cu drojdia proaspata, se adauga 50 g unt sau
margarina (cu un procent ridicat de grasime sau chiar untura) bucatele,
faramitandu-l cu degetele. Se adauga si apa calduta, zaharul, sarea, oul si faina cat cuprinde. Se
framanta pana se obtine un aluat pufos, dar bun de intins.
Se intinde
aluatul in foaie potrivit de groasa pe masa presarata cu faina. Se pune blocul
de unt si se impacheteaza. Fiind rece, e mai greu de manevrat, asa ca se
bate cu un facalet, cu grija, ca grasimea sa nu iasa pe partea cealalta. Se
intoarce aluatul pe toate partile, pana se aplatizeaza si intra grasimea in
el.
Se da la frigider
pentru o ora, dupa care se repeta procedeul: se intinde in foaie potrivita de
groasa, se pliaza si se da iar la frigider, tot asa de 3-4 ori. Eu l-am
pregatit cu o zi inainte.
Se preincalzeste
cuptorul.
Se taie aluatul
in jumatate, apoi iar in jumatati. Se lucreaza cu bucati mai mici de aluat
pentru ca se incalzesc pe masa cat dureaza coacerea.
Se intinde primul
aluat pe masa presarata cu faina, intr-o foaie mai grosuta, se taie patrate sau
dreptunghiuri mai maricele.
Apoi se ia fiecare
patrat sau dreptunghi si se pune pe o jumatate spuma sau gem de capsuni
amestecat cu nuca rumenita la cuptor si macinata, iar cealalta jumatate se
cresteaza cu un cutit. Se impatureste si arata ca o pernuta. Se asaza intr-o
tava cu foaie de copt, se ung cu ou batut.
Se coc la foc
mediu in primele 5 minute, apoi la foc mic inca 15 minute sau pana se fac
aurii. Cand se vor coace si se vor umfla, se va vedea frumos umplutura.
Se pot pastra in
cutii metalice pentru prajituri. Nu sunt unsuroase, asa ca pot fi luate si la
pachet.
Timp pregatire
aluat: aprox 6h;
Timp pregatire pernute:
aprox 50min;
Portii: 8
Pofta Buna!
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Apreciez dacă îmi scrieți părerea dumneavoastră!