Ouă în culori naturale
pentru Sfintele Paşti
Pe masa tradiţională
românească de Paşte ar trebui sa avem fiecare, atât cât
ne permite bugetul,
ouă roşii, drob, legume de primavară, pască şi cozonaci.
Aşa cum
cere tradiţia, eu am pregătit ouăle în Joia Mare. Anul acesta le-am vopsit în
culori naturale, sper să vă fie de folos sfaturile mele.
Timp de
pregătire: 20 min
Timp de
gătire + răcire: 2h 25min
Avem
nevoie de:
16 oua
(sau oricâte doriți),
oţet,
ulei,
pentru culoarea roşie:
coaja(doar
primul rând) de la 8 cepe roşii + 5 cepe întregi
pentru culoarea galbenă:
3 cepe
albe şi coaja rasă de la un morcov
pentru verde (kaki):
1 ceapa
albă şi 2 frunze de varză roşie
pentru albastru:
6 foi de
varză roşie
Ustensile:
1
crăticioară de 2 litri pentru culoarea roşie,
4 crăticioare
sau ibrice (fiecare de 1 litru) pentru celelalte culori,
pentru decorat:
frunze
de mărar, frunze de pătrunjel, lavandă, flori de muşcată, flori de zarzăr şi
orice floricele aveţi,
dresuri
noi, în care vom lega ouăle,
imaginaţie
cât cuprinde.
Cum
procedam:
Se scot
ouăle din frigider pentru a le aduce la temperatura camerei. Se spală şi se
freacă uşor cu un bureţel curat pentru a îndepărta marcajul.
Eu am
pregătit 8 ouă roşii, 3 galbene, 2 albastre şi 3 verzi, de aceea pentru ouăle
roşii am avut nevoie de o crăticioară de 2 litri, iar pentru celelalte culori,
ibrice sau vase de câte 1 litru.
Se pregătesc
vasele cu ingredientele necesare (frunzele de ceapă, coaja rasă de morcov în
ordinea specificată mai sus).
Mai în
glumă, mai în serios, vă puteţi da seama ce nuanţe veţi obţine după picăturile
de apă care au sărit pe aragaz.
Eu am
pus unele dintre ouă în dresuri, cu flori de zarzăr, muşcate, mărar, pătrunjel
sau lavandă. Cel mai frumos s-a lipit floarea de muşcată. Dresul însă a fost
mai gros, iar oul s-a colorat în timp mai îndelungat.
Se așaza
ouăle (învelite în floricele și apoi în dres sau nu) în vase și se umple vasele
cu apă (dar nu până sus, ca să nu dea pe foc).
Pentru
culoarea roşie am pus 2 linguri de oţet, iar pentru celelalte culori, doar câte
o lingură de oţet.
Se lasă
să fiarbă 20-25 de minute.
Culorile
nu ies vii, aprinse, precum cele din comerţ, însă au o frumusețe aparte. Roşul este frumos, uşor cărămiziu,
mie mi-a plăcut mult, galbenul obţinut va fi mai închis, uşor portocaliu,
albastrul este pal (poate trebuia să îl las mai mult), iar verdele a ieşit spre
kaki. Însă vopsite astfel sunt mai sănătoase.
Ouăle
mele au fost roșii, însă dacă ouăle sunt albe, culorile vor ieși mai frumoase.
Pentru
verde se poate folosi spanac, însă mie nu îmi place, iar fiertul într-o legumă
anume îi schimbă uşor gustul. Am mai fiert acum câţiva ani ouă în zeamă de
urzici, şi nu mi-a plăcut gustul, de aceea am folosit o combinaţie de varză
roşie şi ceapă albă acum. După aceea, le-am mai trecut câteva minute prin apa
în care au fiert doar ouăle galbene, astfel că au prins o nuanţă interesantă de
auriu.
La
final, se ung cu ulei, pentru luciu.
Paşte Fericit!
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Apreciez dacă îmi scrieți părerea dumneavoastră!