Oua in culori naturale pentru Sfintele Pasti


Ouă în culori naturale pentru Sfintele Paşti

Pe masa tradiţională românească de Paşte ar trebui sa avem fiecare, atât cât ne permite bugetul, ouă roşii, drob, legume de primavară, pască şi cozonaci.
Aşa cum cere tradiţia, eu am pregătit ouăle în Joia Mare. Anul acesta le-am vopsit în culori naturale, sper să vă fie de folos sfaturile mele.

Timp de pregătire: 20 min

Timp de gătire + răcire: 2h 25min


Avem nevoie de:

16 oua (sau oricâte doriți),

oţet,

ulei,


pentru culoarea roşie:

coaja(doar primul rând) de la 8 cepe roşii + 5 cepe întregi

pentru culoarea galbenă:

3 cepe albe şi coaja rasă de la un morcov

pentru verde (kaki):

1 ceapa albă şi 2 frunze de varză roşie

pentru albastru:

6 foi de varză roşie

 

Ustensile:

1 crăticioară de 2 litri pentru culoarea roşie,

4 crăticioare sau ibrice (fiecare de 1 litru) pentru celelalte culori,

 

pentru decorat:

frunze de mărar, frunze de pătrunjel, lavandă, flori de muşcată, flori de zarzăr şi orice floricele aveţi,

dresuri noi, în care vom lega ouăle,

imaginaţie cât cuprinde.



Cum procedam:

Se scot ouăle din frigider pentru a le aduce la temperatura camerei. Se spală şi se freacă uşor cu un bureţel curat pentru a îndepărta marcajul.
Eu am pregătit 8 ouă roşii, 3 galbene, 2 albastre şi 3 verzi, de aceea pentru ouăle roşii am avut nevoie de o crăticioară de 2 litri, iar pentru celelalte culori, ibrice sau vase de câte 1 litru.

Se pregătesc vasele cu ingredientele necesare (frunzele de ceapă, coaja rasă de morcov în ordinea specificată mai sus).



Mai în glumă, mai în serios, vă puteţi da seama ce nuanţe veţi obţine după picăturile de apă care au sărit pe aragaz.
Eu am pus unele dintre ouă în dresuri, cu flori de zarzăr, muşcate, mărar, pătrunjel sau lavandă. Cel mai frumos s-a lipit floarea de muşcată. Dresul însă a fost mai gros, iar oul s-a colorat în timp mai îndelungat.
Se așaza ouăle (învelite în floricele și apoi în dres sau nu) în vase și se umple vasele cu apă (dar nu până sus, ca să nu dea pe foc).
Pentru culoarea roşie am pus 2 linguri de oţet, iar pentru celelalte culori, doar câte o lingură de oţet.
Se lasă să fiarbă 20-25 de minute.



Culorile nu ies vii, aprinse, precum cele din comerţ, însă au o frumusețe aparte. Roşul este frumos, uşor cărămiziu, mie mi-a plăcut mult, galbenul obţinut va fi mai închis, uşor portocaliu, albastrul este pal (poate trebuia să îl las mai mult), iar verdele a ieşit spre kaki. Însă vopsite astfel sunt mai sănătoase.

Ouăle mele au fost roșii, însă dacă ouăle sunt albe, culorile vor ieși mai frumoase. 

Pentru verde se poate folosi spanac, însă mie nu îmi place, iar fiertul într-o legumă anume îi schimbă uşor gustul. Am mai fiert acum câţiva ani ouă în zeamă de urzici, şi nu mi-a plăcut gustul, de aceea am folosit o combinaţie de varză roşie şi ceapă albă acum. După aceea, le-am mai trecut câteva minute prin apa în care au fiert doar ouăle galbene, astfel că au prins o nuanţă interesantă de auriu.
La final, se ung cu ulei, pentru luciu.







Paşte Fericit!


Comentarii