Tort de îngheţată
Tort
de îngheţată
Tort de îngheţată cu
vanilie, ciocolată, glazură de ciocolată între straturi şi arahide. Eu am ales
unele bine rumenite şi sărate, pe care le-am decojit şi tocat mărunt. Mi-a
plăcut această combinaţie de ciocolată cu arahide sărate.
Ingrediente:
4 gălbenuşuri,
3 linguri zahăr,
un plic zahăr
vanilat Bourbon,
1 vârf de linguriţă
sare,
150 ml lapte caldut,
200 ml frişcă
lichidă,
50 g ciocolată amăruie),
Pentru decor:
50 g ciocolată (cu
lapte şi amăruie),
3 linguri cu lapte,
arahide,
Mod de preparare:
Se încălzeşte
laptele în care am pus zahărul vanilat Bourbon, se dă de pe foc.
Se pune apă (cam de
trei degete) într-o crăticioară, care se pune pe foc, iar când începe să fiarbă
se dă de pe foc şi se aşază pe masă, pe un tocător din lemn.
Într-o altă crăticioară
pusă peste crăticioara (cam de aceeaşi mărime, astfel încât apa să nu atingă
fundul vasului) în care a fiert apa mai devreme (pe baie de abur) se amestecă
gălbenuşurile cu zahărul şi un praf de sare, până se albesc, de data aceasta eu
am ales să le amestec cu mixerul. În continuare, se toarnă în fir subţire
laptele cald, nu fierbinte, amestecând tot cu mixerul, pentru a o face spumoasă
şi aerată. Consistenţa este uşor lichidă, însă eu am fost mulţumită, întrucât
gălbenuşurile s-au gătit.
Jumătate din
compoziţie se toarnă în alt vas pentru a se amesteca împreună cu ciocolata amăruie.
Se lasă ambele la răcit cam 5 minute pe masă, apoi cam 10 minute la rece (eu
le-am dat la congelator un pic).
Pentru glazură:
într-un ibric se pun pe foc mic laptele cu ciocolata cu lapte şi cea amăruie,
în proporţii diferite, după gust, amestecând energic şi ridicând de pe foc din
când în când pentru a nu o arde. După ce s-a topit frumos, se dă deoparte.
Se bate frişca
lichidă, dar mai moale, din care jumătate se adaugă în crema de ouă cu
ciocolată, amestecând uşor cu o spatulă. Aceasta va căpăta o consistenţă mai
bogată. Se poate turna într-o formă pentru chec din silicon.
Se toarnă peste ea cam
jumătate din glazura de ciocolată. Se dă la congelator.
Apoi frişca rămasă
se bate tare şi se încoporează treptat în crema de ouă simplă, care este mai
lichidă spre deosebire de cea de ciocolată, deci se amestecă până devine cremoasă.
Se scoate forma de
la congelator, se toarnă îngheţata de vanilie, apoi glazura rămasă. Se
decorează cu arahide, eu am ales unele bine rumenite şi sărate, pe care le-am
decojit şi tocat mărunt. Se dă înapoi la congelator până se întăreşte, apoi se
poate servi.
Timp de gătire este
de aprox 10min
Timp de pregătire
este de aprox 1h 30min
Porţii: 8
Poftă
Bună!
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Apreciez dacă îmi scrieți părerea dumneavoastră!