Rețete Pascale

Tort de îngheţată


Tort de îngheţată

Tort de îngheţată cu vanilie, ciocolată, glazură de ciocolată între straturi şi arahide. Eu am ales unele bine rumenite şi sărate, pe care le-am decojit şi tocat mărunt. Mi-a plăcut această combinaţie de ciocolată cu arahide sărate.

Ingrediente:
4 gălbenuşuri,
3 linguri zahăr,
un plic zahăr vanilat Bourbon,
1 vârf de linguriţă sare,
150 ml lapte caldut,
200 ml frişcă lichidă,
50 g ciocolată amăruie),
Pentru decor:
50 g ciocolată (cu lapte şi amăruie),
3 linguri cu lapte,
arahide,

Mod de preparare:
Se încălzeşte laptele în care am pus zahărul vanilat Bourbon, se dă de pe foc.
Se pune apă (cam de trei degete) într-o crăticioară, care se pune pe foc, iar când începe să fiarbă se dă de pe foc şi se aşază pe masă, pe un tocător din lemn.
Într-o altă crăticioară pusă peste crăticioara (cam de aceeaşi mărime, astfel încât apa să nu atingă fundul vasului) în care a fiert apa mai devreme (pe baie de abur) se amestecă gălbenuşurile cu zahărul şi un praf de sare, până se albesc, de data aceasta eu am ales să le amestec cu mixerul. În continuare, se toarnă în fir subţire laptele cald, nu fierbinte, amestecând tot cu mixerul, pentru a o face spumoasă şi aerată. Consistenţa este uşor lichidă, însă eu am fost mulţumită, întrucât gălbenuşurile s-au gătit.


Jumătate din compoziţie se toarnă în alt vas pentru a se amesteca împreună cu ciocolata amăruie. Se lasă ambele la răcit cam 5 minute pe masă, apoi cam 10 minute la rece (eu le-am dat la congelator un pic).

Pentru glazură: într-un ibric se pun pe foc mic laptele cu ciocolata cu lapte şi cea amăruie, în proporţii diferite, după gust, amestecând energic şi ridicând de pe foc din când în când pentru a nu o arde. După ce s-a topit frumos, se dă deoparte.

Se bate frişca lichidă, dar mai moale, din care jumătate se adaugă în crema de ouă cu ciocolată, amestecând uşor cu o spatulă. Aceasta va căpăta o consistenţă mai bogată. Se poate turna într-o formă pentru chec din silicon.


Se toarnă peste ea cam jumătate din glazura de ciocolată. Se dă la congelator.
Apoi frişca rămasă se bate tare şi se încoporează treptat în crema de ouă simplă, care este mai lichidă spre deosebire de cea de ciocolată, deci se amestecă până devine cremoasă.
Se scoate forma de la congelator, se toarnă îngheţata de vanilie, apoi glazura rămasă. Se decorează cu arahide, eu am ales unele bine rumenite şi sărate, pe care le-am decojit şi tocat mărunt. Se dă înapoi la congelator până se întăreşte, apoi se poate servi.


Timp de gătire este de aprox 10min
Timp de pregătire este de aprox 1h 30min
Porţii: 8




Poftă Bună!


Comentarii