Rețete Pascale

Tort cu nucă, vin alb şi trandafiri


Tort cu nucă, vin alb şi trandafiri

Pentru că ieri am aniversat-o pe mama, am pregătit un tort cu blat de nucă, siropul cu vin, care i-a dat o aromă foarte plăcută, cremă de vanilie şi frişcă.
Pentru dantela roz de pe margine am folosit pastă de zahăr şi un şablon minunat pe care l-am achiziţionat recent din cămară şi pentru care îi mulţumesc mult lui Bucătăraş Chef J

Ingrediente:
pentru blat avem nevoie de:
10 albuşuri+7 gălbenuşuri (ouă mărime S);
un vârf linguriţă sare;
5 linguri zahăr;
4 linguri făină;
9 linguri nucă măcinată;
un plic praf de copt Dr. Oetker;

pentru sirop:
400 ml apă;
50 ml vin alb;
3 linguri zahăr;
O lingură coajă de portocală ţinută în zahăr la borcan;

pentru crema de vanilie:
3 gălbenuşuri;
400 ml lapte;
3 linguri zahăr;
3 linguri făină;
Un plic zahăr vanilat Bourbon Dr. Oetker;
100 g unt la temperatura camerei;

pentru ornat avem nevoie de:
200 ml frişcă lichidă;
250 g pastă de zahăr;
Câteva picături colorant roşu Dr. Oetker;
puţină ciocolată albă;
puţină ciocolată cu lapte pentru scris.

Mod de preparare:
Pentru acest tort am folosit 10 ouă mici: 3 gălbenuşuri le-am dat deoparte pentru cremă, iar celalalte gălbenuşuri şi albuşuri le-am folosit la blat.
Pentru blat: se bat spumă cu mixerul albuşurile cu zahărul şi un praf de sare. Se adaugă treptat gălbenuşurile, praful de copt, nuca şi făina, omogenizând. Se obţine o compoziţie uşor moale, care se toarnă într-o cratiţă rotundă, pe foaie de copt, şi se dă la cuptor, la foc mic, aprox 35 de minute. Se lasă la răcit.

Pentru sirop, se pun la fiert apa cu vinul, zahărul şi coaja de portocală ţinută în zahăr la borcan. Se lasă să fiarbă între 5-10 minute, la foc mic. Se lasă la răcit.

Pentru crema de vanilie: într-o crăticioară, se amestecă gălbenuşurile cu zahărul, zahărul Bourbon şi făina, se adaugă laptele, eu am folosit lapte rece, se bate cu telul, pentru a omogeniza şi aera amestecul. Se fierbe pe foc mic, până se îngroaşă. Se lasă la răcit, apoi se adaugă untul aflat la temperatura camerei şi se mai bate un pic cu mixerul, pentru a deveni mai cremoasă.


Pentru montare: se taie tortul în trei foi, se însiropează, se umple cu cremă.
Se bate frişca lichidă până devine cremoasă, dar mai moale. Se îmbracă tortul cu o parte din frişcă. Separat, într-un castronel se dau deoparte câteva linguri de frişcă bătută anterior, peste care se toarnă puţină ciocolată albă topită şi se amestecă. Va avea o culoare delicată de galben deschis, cu acesta am făcut alt model pe margine.


Pentru decor: o parte din pasta de zahăr se amestecă împreună cu câteva picături de colorant roşu şi se frământă pe o planşetă (eu am avut din silicon). Se modelează din ea trandafirii, dar şi dantela de pe margine cu ajutorul unui şablon din silicon. O parte de pastă de zahăr se lasă albă, pentru a modela trandafirii albi. De asemenea, se pot face şi trandafiri în degradé. Se lasă un pic la uscat aceste decoraţiuni, după care se decorează tortul cu ele.



Pentru scris şi inimioare se foloseşte puţină ciocolată cu lapte topită cu care se umple un poș şi se scrie urarea pe o hârtie de copt, care se dă la congelator 10 minute.
Se dă tortul la rece până la servire. Atunci se scot decoraţiunile de ciocolată cu lapte de la congelator şi se adaugă pe tort, întrucât au tendinţa să se topească dacă e cald (şi eu am vrut ca scrisul să stea în picioare).

Porţii: 18
Timp de coacere: 35min
Timp de pregătire: aprox 2h






Poftă Bună!


Comentarii