Tort cu nucă, vin alb şi trandafiri
Tort cu nucă, vin alb şi trandafiri
Pentru că ieri am aniversat-o pe mama, am pregătit un tort cu blat
de nucă, siropul cu vin, care i-a dat o aromă foarte plăcută, cremă de vanilie
şi frişcă.
Pentru dantela roz de pe margine am folosit pastă de zahăr şi un
şablon minunat pe care l-am achiziţionat recent din cămară şi pentru care îi
mulţumesc mult lui Bucătăraş Chef J
Ingrediente:
pentru blat avem nevoie de:
10
albuşuri+7 gălbenuşuri (ouă mărime S);
un vârf
linguriţă sare;
5
linguri zahăr;
4
linguri făină;
9
linguri nucă măcinată;
un plic
praf de copt Dr. Oetker;
pentru sirop:
400 ml
apă;
50 ml
vin alb;
3 linguri
zahăr;
O
lingură coajă de portocală ţinută în zahăr la borcan;
pentru crema de vanilie:
3 gălbenuşuri;
400 ml
lapte;
3
linguri zahăr;
3
linguri făină;
Un plic
zahăr vanilat Bourbon Dr. Oetker;
100 g
unt la temperatura camerei;
pentru ornat avem nevoie de:
200 ml frişcă
lichidă;
250 g
pastă de zahăr;
Câteva
picături colorant roşu Dr. Oetker;
puţină
ciocolată albă;
puţină ciocolată
cu lapte pentru scris.
Mod
de preparare:
Pentru acest tort am folosit 10 ouă mici: 3 gălbenuşuri
le-am dat deoparte pentru cremă, iar celalalte gălbenuşuri şi albuşuri le-am
folosit la blat.
Pentru
blat: se bat spumă cu mixerul albuşurile cu zahărul şi un praf de sare. Se
adaugă treptat gălbenuşurile, praful de copt, nuca şi făina, omogenizând. Se obţine
o compoziţie uşor moale, care se toarnă într-o cratiţă rotundă, pe foaie de
copt, şi se dă la cuptor, la foc mic, aprox 35 de minute. Se lasă la răcit.
Pentru
sirop, se pun la fiert apa cu vinul, zahărul şi coaja de portocală ţinută în
zahăr la borcan. Se lasă să fiarbă între 5-10 minute, la foc mic. Se lasă la
răcit.
Pentru crema de vanilie: într-o crăticioară, se amestecă
gălbenuşurile cu zahărul, zahărul Bourbon şi făina, se adaugă laptele, eu am
folosit lapte rece, se bate cu telul, pentru a omogeniza şi aera amestecul. Se
fierbe pe foc mic, până se îngroaşă. Se lasă la răcit, apoi se adaugă untul
aflat la temperatura camerei şi se mai bate un pic cu mixerul, pentru a deveni
mai cremoasă.
Pentru montare: se taie tortul în trei foi, se
însiropează, se umple cu cremă.
Se bate frişca lichidă până devine cremoasă, dar mai
moale. Se îmbracă tortul cu o parte din frişcă. Separat, într-un castronel se
dau deoparte câteva linguri de frişcă bătută anterior, peste care se toarnă
puţină ciocolată albă topită şi se amestecă. Va avea o culoare delicată de
galben deschis, cu acesta am făcut alt model pe margine.
Pentru decor: o parte din pasta de zahăr se amestecă
împreună cu câteva picături de colorant roşu şi se frământă pe o planşetă (eu
am avut din silicon). Se modelează din ea trandafirii, dar şi dantela de pe
margine cu ajutorul unui şablon din silicon. O parte de pastă de zahăr se lasă
albă, pentru a modela trandafirii albi. De asemenea, se pot face şi trandafiri
în degradé. Se lasă un pic la uscat aceste decoraţiuni, după care se decorează
tortul cu ele.
Pentru scris şi inimioare se foloseşte puţină ciocolată
cu lapte topită cu care se umple un poș şi se scrie urarea pe o hârtie de copt,
care se dă la congelator 10 minute.
Se dă tortul la rece până la servire. Atunci se scot
decoraţiunile de ciocolată cu lapte de la congelator şi se adaugă pe tort,
întrucât au tendinţa să se topească dacă e cald (şi eu am vrut ca scrisul să
stea în picioare).
Porţii:
18
Timp de
coacere: 35min
Timp de
pregătire: aprox 2h
Poftă Bună!
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Apreciez dacă îmi scrieți părerea dumneavoastră!