Rețete Pascale

Cozonaci cu nucă şi cacao (2018)


Cozonaci cu nucă şi cacao

Ingrediente pentru un cozonac mare şi unul mic:
4 ouă,
25 g drojdie proaspătă,
250 ml apă caldă,
150 ml lapte cald,
1 vârf de linguriţă cu sare,
5 linguri zahăr,
Aprox 800 g făină,
150 ml ulei pentru frământat,

pentru umplut:
10 linguri nucă măcinată,
4 linguri cacao,
5 linguri zahăr,
Un plic zahăr vanilat Bourbon,
Rahat asortat,
Stafide,
În plus: 1 ou pentru uns.

Mod de preparare:
Se dizolvă drojdia în puţină apă călduţă cu o linguriţă de zahăr şi puţină făină, se amestecă până se obţine o pastă, care se lasă cam 15 minute la crescut, să se activeze drojdia.
Într-un castron mai mare se răstoarnă maiaua, apoi se adaugă restul de apă, laptele, zahărul, sare, ouăle şi făină cât cuprinde. Se ung mâinile cu ulei şi se frământă aluatul până devine consistent, dar pufos. Se acoperă cu folie alimentară şi se lasă la crescut până îşi dublează volumul (cam o oră).
Se presară făină pe masa de lucru şi se împarte aluatul în două bucăţi. Se întinde fiecare aluat în foaie grosuţă, se presară nucă, cacao, zahăr, zahăr vanilat, stafide şi rahat. Se rulează fiecare aluat, apoi se aşază în tăvile pregătite cu foaie de copt şi se mai lasă la crescut cam o oră, după care se ung cu oul bătut bine.


Se coc la cuptorul preîncălzit, la foc mic, 50 de minute (sau până se rumenesc bine). Când sunt gata, se scot şi se acoperă cu un prosop de bucătărie, iar după ce se răcesc, se pot felia.

Timp de pregătire: aprox 2h 30min
Timp de coacere: 50min






Poftă Bună!
  

Comentarii