Cozonaci cu nucă şi cacao (2018)
Cozonaci cu nucă şi cacao
Ingrediente pentru
un cozonac mare şi unul mic:
4 ouă,
25 g drojdie proaspătă,
250 ml apă caldă,
150 ml lapte
cald,
1 vârf de
linguriţă cu sare,
5 linguri zahăr,
Aprox 800 g făină,
150 ml ulei
pentru frământat,
pentru umplut:
10 linguri nucă
măcinată,
4 linguri cacao,
5 linguri zahăr,
Un plic zahăr
vanilat Bourbon,
Rahat asortat,
Stafide,
În plus: 1 ou
pentru uns.
Mod de preparare:
Se dizolvă
drojdia în puţină apă călduţă cu o linguriţă de zahăr şi puţină făină, se amestecă
până se obţine o pastă, care se lasă cam 15 minute la crescut, să se activeze
drojdia.
Într-un castron
mai mare se răstoarnă maiaua, apoi se adaugă restul de apă, laptele, zahărul,
sare, ouăle şi făină cât cuprinde. Se ung mâinile cu ulei şi se frământă aluatul
până devine consistent, dar pufos. Se acoperă cu folie alimentară şi se lasă la
crescut până îşi dublează volumul (cam o oră).
Se presară făină
pe masa de lucru şi se împarte aluatul în două bucăţi. Se întinde fiecare aluat
în foaie grosuţă, se presară nucă, cacao, zahăr, zahăr vanilat, stafide şi
rahat. Se rulează fiecare aluat, apoi se aşază în tăvile pregătite cu foaie de
copt şi se mai lasă la crescut cam o oră, după care se ung cu oul bătut bine.
Se coc la
cuptorul preîncălzit, la foc mic, 50 de minute (sau până se rumenesc bine). Când
sunt gata, se scot şi se acoperă cu un prosop de bucătărie, iar după ce se răcesc,
se pot felia.
Timp de pregătire:
aprox 2h 30min
Timp de coacere:
50min
Poftă Bună!
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Apreciez dacă îmi scrieți părerea dumneavoastră!