Tort Feerie de Iarnă
Tort Feerie de Iarnă
Pentru că mâine e Sf. Stelian şi o serbăm pe una dintre surorile
mele, i-am pregătit un tort de iarnă aşa cum şi l-a dorit ea: cu blat de nucă, cremă
de vanilie şi cafea, îmbrăcat în frişcă. L-am decorat cu oameni de zăpadă,
litere de ciocolată neagră, perluţe în culorile Crăciunului, fulgi mici din zahăr
(cumpărate), dar şi cu brăduţi de ciocolată albă şi fulgi mari din fondant (făcuţi
de mine).
Ingrediente:
pentru blat avem
nevoie de:
6 ouă (mărime
M);
un vârf
linguriţă sare;
4 linguri
zahăr;
3
linguri făină;
9
linguri nucă măcinată;
un plic
praf de copt Dr. Oetker;
pentru crema de vanilie
şi cafea:
2 gălbenuşuri;
300 ml
lapte;
2
linguri zahăr;
Un plic
zahăr vanilat Bourbon Dr. Oetker;
2
linguri (cu vârf) făină;
100 g
unt;
O linguriţă
cafea măcinată;
50 ml
frişcă lichidă Montare d’oro;
pentru sirop:
400 ml
apă;
2
linguri zahăr;
O linguriţă
esenţă de rom;
pentru decor :
150 ml frişcă
lichidă Montare d’oro;
2 oameni
de zăpadă;
Fulgi mici
de zahăr Dr. Oetker;
Perluţe verzi
şi roşii Dr. Oetker;
Litere din
ciocolată neagră;
100 g
fondant pentru fulgii mari;
100 g
ciocolată albă şi scobitori pentru brazi
Mod de preparare:
Decoraţiuni:
Se topeşte ciocolata albă pe baie de abur, se lasă un pic
să se răcească, dar numai cât să se închege un pic, nu să se întărească. Se
toarnă într-un poş şi se desenează brazi pe o hârtie de copt, iar la bază li se
pun scobitori, pentru a-i putea manevra. Se dau la frigider până la utilizare.
Pasta fondant se frământă un pic, se întinde şi se
decupează fulgi cu diverse şabloane pentru fulgi.
Blatul:
Se bat
spumă albuşurile cu zahărul şi un praf de sare. Se adaugă treptat
gălbenuşurile, praful de copt, nuca şi făina, amestecând bine. Se obţine o
compozitie pufoasă, care se toarnă într-o cratiţă rotundă pregătită cu foaie de
copt. Se coace la foc mic, aprox 25-30 de minute. Se lasă la răcit.
Siropul:
Se prepară
un sirop din apă şi zahăr, care se lasă să fiarbă 5-8 minute, se dă de pe foc,
se aadaugă esenţa de rom şi se lasă la răcit.
Crema de vanilie şi cafea:
Se amestecă gălbenuşurile cu zahărul, zahărul vanilat
Bourbon şi făina, peste ele se toarnă încet laptele cald, se omogenizează cu un
tel şi se fierbe amestecul pe foc mic, până se îngroaşă. Se lasă la răcit, apoi
se adaugă untul la temperatura camerei şi cafeaua se bate un pic cu mixerul. Apoi se
adaugă frişcă lichidă şi se mai amestecă un pic cu o spatulă.
Asamblare şi decor:
Se taie tortul în două foi, se însiropează, se umple cu
cremă.
Se bate frişca lichidă până devine cremoasă şi se îmbracă
tortul. Se schiţează munţi pe laterele, se decorează cu oamenii de zăpadă, brăduţii
albi, litere de ciocolată, fulgi de zahăr, fulgi din fondant şi perluţe în
culorile Crăciunului. Se dă la rece până la servire.
Porţii:
15
Timp de
coacere: 25-30 min
Poftă Bună!
Distincții:
Rețetă premiată de revista Practic în Bucătărie
și publicată în nr. 2 din ianuarie 2019.
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Apreciez dacă îmi scrieți părerea dumneavoastră!