Zacuscă de vinete şi ardei (2018)
Zacuscă de vinete şi
ardei
În
fiecare an prepar zacuscă din vinete, ardei şi ceapă, după reţeta mamei.
Anul
acesta am luat nu doar ardei kapia, ci şi ardei galbeni şi roşii, au fost
foarte aromaţi.
Am
cumpărat legumele din vară, în mai multe etape, când au fost mai ieftine, le-am
congelat şi am aşteptat să se răcească bine vremea pentru a pregăti zacusca. A
trebuit să aştept mai mult pentru că toamna a fost călduroasă, de aceea am pregătit-o
abia zilele trecute. Am obţinut 6 borcane de 720 g şi unul de 270 g.
Ingrediente:
2 kg
vinete macre (cantitate rămasă după coacere şi curăţare);
2 kg
ardei gras galben şi kapia (cantitate rămasă după coacere şi curăţare);
1 kg
ceapă albă;
500 ml
ulei;
2
linguri bulion;
500 ml
roşii la cutie;
1 l apă;
3
linguriţe sare;
4 foi de
dafin.
Mod de preparare:
Eu am
avut 14 kg de vinete, pe care le-am copt, le-am lăsat la scurs şi răcit, apoi le-am
curăţat. Le-am cântărit, de curiozitate, şi o vânătă de aprox 596 g, după copt şi
curăţat, se reduce la aprox 146 g. Eu le-am îndepărtat sâmburii pentru că fac
rău la ficat, aşa că am rămas cu 2 kg de vinete macre. Acestea se toacă mărunt.
Se coc
ardeii. Pe măsură ce se înnegresc, se iau şi se depozitează într-un vas adânc,
se presară peste ei sare grunjoasă, apoi se acoperă cu un capac, pentru a se
aburi şi a se curăţa mai uşor. Se lasă la răcit şi se curăţă. Din 5 kg de ardei
graşi galbeni, roşii şi kapia, după procesul de coacere şi curăţare, mi-au
rămas aprox 2 kg. Aceştia se taie
cubuleţe.
Ceapa se
toacă mărunt şi se căleşte într-o cratiţă mare (în care să încapă toate). Când
ceapa devine aurie, se adauga vinetele şi ardeii (care între timp şi-au lăsat
mult suc). Se amestecă mereu, să nu se lipească, se călesc bine. Se adaugă şi
apă la fiert, puţin câte puţin, pentru că altfel e uscată şi se lipeşte. Când este
aproape fiartă, se adaugă roşiile la cutie şi bulionul desfăcut în puţină apă.
Folosiţi o cratiţă mare, pentru a vă fi mai uşor.
Se adaugă
sare, după gust şi câteva foi de dafin. Se fierbe la foc mic şi se gustă din
când în când.
Este
gata când se ridică uleiul deasupra. Timpul de fierbere a fost undeva la 45 de
minute.
Anul
acesta, am optat să dau în plus zacusca la cuptor 30 minute, la foc mic, până a
scăzut un pic şi a făcut o crustă deasupra. Se stinge cuptorul, apoi se lasă
zacusca înăuntru, până se răceşte.
Se lasă
un pic la răcorit, apoi se pune caldă în borcane şi se pun capacele.
Timp de pregătire: 3h;
Timp de fierbere: 45 min (în
funcţie de cantităţile dvs) + 30 min;
Poftă Bună!
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Apreciez dacă îmi scrieți părerea dumneavoastră!