Zacuscă de vinete şi ardei (2018)


Zacuscă de vinete şi ardei

În fiecare an prepar zacuscă din vinete, ardei şi ceapă, după reţeta mamei.
Anul acesta am luat nu doar ardei kapia, ci şi ardei galbeni şi roşii, au fost foarte aromaţi.
Am cumpărat legumele din vară, în mai multe etape, când au fost mai ieftine, le-am congelat şi am aşteptat să se răcească bine vremea pentru a pregăti zacusca. A trebuit să aştept mai mult pentru că toamna a fost călduroasă, de aceea am pregătit-o abia zilele trecute. Am obţinut 6 borcane de 720 g şi unul de 270 g.

Ingrediente:
2 kg vinete macre (cantitate rămasă după coacere şi curăţare);
2 kg ardei gras galben şi kapia (cantitate rămasă după coacere şi curăţare);
1 kg ceapă albă;
500 ml ulei;
2 linguri bulion;
500 ml roşii la cutie;
1 l apă;
3 linguriţe sare;
4 foi de dafin.

Mod de preparare:
Eu am avut 14 kg de vinete, pe care le-am copt, le-am lăsat la scurs şi răcit, apoi le-am curăţat. Le-am cântărit, de curiozitate, şi o vânătă de aprox 596 g, după copt şi curăţat, se reduce la aprox 146 g. Eu le-am îndepărtat sâmburii pentru că fac rău la ficat, aşa că am rămas cu 2 kg de vinete macre. Acestea se toacă mărunt.


Se coc ardeii. Pe măsură ce se înnegresc, se iau şi se depozitează într-un vas adânc, se presară peste ei sare grunjoasă, apoi se acoperă cu un capac, pentru a se aburi şi a se curăţa mai uşor. Se lasă la răcit şi se curăţă. Din 5 kg de ardei graşi galbeni, roşii şi kapia, după procesul de coacere şi curăţare, mi-au rămas aprox 2 kg.  Aceştia se taie cubuleţe.

Ceapa se toacă mărunt şi se căleşte într-o cratiţă mare (în care să încapă toate). Când ceapa devine aurie, se adauga vinetele şi ardeii (care între timp şi-au lăsat mult suc). Se amestecă mereu, să nu se lipească, se călesc bine. Se adaugă şi apă la fiert, puţin câte puţin, pentru că altfel e uscată şi se lipeşte. Când este aproape fiartă, se adaugă roşiile la cutie şi bulionul desfăcut în puţină apă. Folosiţi o cratiţă mare, pentru a vă fi mai uşor.


Se adaugă sare, după gust şi câteva foi de dafin. Se fierbe la foc mic şi se gustă din când în când.
Este gata când se ridică uleiul deasupra. Timpul de fierbere a fost undeva la 45 de minute.

Anul acesta, am optat să dau în plus zacusca la cuptor 30 minute, la foc mic, până a scăzut un pic şi a făcut o crustă deasupra. Se stinge cuptorul, apoi se lasă zacusca înăuntru, până se răceşte.
Se lasă un pic la răcorit, apoi se pune caldă în borcane şi se pun capacele.

Timp de pregătire: 3h;
Timp de fierbere: 45 min (în funcţie de cantităţile dvs) + 30 min;



  

Poftă Bună!

Comentarii