Rețete Pascale

Prajitura cu matcha


Prăjitură cu matcha

Căutam de multă vreme matcha, așa că am fost foarte încântată de Matcha Pulbere Ecologică Bio 60 g de la Niavis. Se cunoaște faptul că matcha este un superaliment, mult iubit de asiatici și nu numai. Cei mai mulți îl cunosc pentru că se folosește în mod tradițional în ceremonia ceaiului, dar și pentru că, spre deosebire de ceaiul verde obișnuit, matcha are mai mulți antioxidanți, vitamine și minerale. Ca utilizare modernă, japonezii aromatizează diverse dulciuri și înghețată.

O poți achiziționa de pe site-ul Vegis și o poți testa în diferite rețete pentru că:
·       este o sursă bogată de clorofilă ce oxigenează sângele și detoxifică organismul;
·       conține antioxidanți (în special catechine) mai puternici decât antioxidanții vitaminei C;
·       protejează organismul de acțiunea radicalilor liberi;
·       reduce stresul, relaxează mintea și îmbunătățește starea de spirit datorită aminoacidului L-Teanină (L-Theanine).

Eu am pregătit prăjituri cu foi de pișcot colorate în verde cu matcha, cremă mascarpone cu frișcă și aromă delicată de fistic, pudrate cu matcha și decorate cu fructele prezente la tarabe zilele acestea: delicioasele căpșuni și cireșe. Pentru decorațiunile de ciocolată am folosit coloranți naturali: turmeric și matcha.
Eu folosesc de obicei, pentru blaturi, iar când se poate și pentru creme, îndulcitor, dar dacă preferați zahărul, vă las mai jos și cantitățile de zahăr ce trebuie folosite.

Ingrediente:
Pentru decorațiuni de ciocolată:
50 g ciocolată albă,
Un vârf de cuțit matcha Niavis,
Un vârf de cuțit turmeric (curcuma),

Pentru foi:
5 ouă M,
Un vârf de cuțit sare,
5 ml îndulcitor sau 50 g zahăr tos (aprox 4 linguri),
120 ml ulei (aprox o ceașcă, nu plină),
88 g făină albă (aprox 5 linguri așa cum le pun eu),
o linguriță și jumătate matcha Niavis,
10 g praf de copt (un pliculeț),

Pentru cremă:
150 g cremă mascarpone,
150 ml frișcă lichidă,
10 g zahăr vanilat Bourbon Dr. Oetker,
fistic măcinat, după gust,
2,5 ml îndulcitor sau 1 lingură zahăr,

Pentru decor:
o linguriță cu vârf matcha Niavis pentru pudrat,
Cireșe, după gust,
Căpșuni, după gust.

Mod de preparare:
Decorațiunile de ciocolată: se topește ciocolata albă pe baie de abur, se lasă un pic la răcit, se toarnă în 3 cești: una va rămâne albă, în cea de-a doua se adaugă un vârf de cuțit matcha, iar în cea de-a treia – un vârf de cuțit de turmeric, omogenizând culorile. Se toarnă cele trei într-un singur poș, alternând culorile (câte o linguriță din fiecare culoare) și se desenează diverse decorațiuni, se pot folosi șabloane pentru fluturi, pătrate, spirale sau ce altceva vă mai place.


Foile: se bat spumă, cu mixerul, albușurile cu un vârf de cuțit de sare, se adaugă zahărul sau îndulcitorul, iar când spuma devine consistentă, se adaugă treptat gălbenușurile, uleiul, făina, praful de copt și matcha, omogenizând.
Se toarnă jumătate din compoziție într-o tavă pregătită cu foaie de copt, se dă la cuptorul preîncălzit, aprox 10 minute la foc mediu. Se scoate tava din cuptor, se transferă foaia de blat într-o altă tavă, la răcit, cu tot cu foaie de copt, pe care o vom dezlipi abia după răcire. Se așază în tava pentru copt altă foaie de copt, se toarnă restul de compoziție, care se coace și ea, până trece testul scobitorii. Când este gata, se lasă la răcit.


Crema: se bate, cu mixerul, crema mascarpone până devine cremoasă, se adaugă frișca lichidă, zahărul Bourbon, îndulcitorul, fisticul măcinat și se amestecă până capătă consistența dorită.

Montare și decor: se decupează din cele două foi de pișcot, foi mai mici, cu un cuțit sau cu o formă pentru patiserie, în funcție de forma dorită. Se repartizează crema peste foi, se montează, se ornează cu crema rămasă. Ținând cont de aroma intensă a pudrei matcha, se pudrează delicat pentru o culoare frumoasă. Se decorează cu fructe și decorațiuni de ciocolată.
Detalii tehnice: la o tavă de 25x22 cm, eu am obținut 5 prăjituri. Fiecare prăjitură are 3 foi și 10x4x5cm.


Timp de coacere: aprox 25 min
Timp de pregătire: 1h 35 min
Porţii: 5





   

Poftă Bună!

Comentarii