Prajitura cu matcha
Prăjitură cu matcha
Căutam de
multă vreme matcha, așa că am fost foarte încântată de Matcha
Pulbere Ecologică Bio 60 g de la Niavis. Se cunoaște faptul că matcha este
un superaliment, mult iubit de asiatici și nu numai. Cei mai mulți îl cunosc pentru
că se folosește în mod tradițional în ceremonia ceaiului, dar și pentru că, spre deosebire de
ceaiul verde obișnuit, matcha are mai mulți antioxidanți, vitamine și minerale. Ca utilizare modernă, japonezii aromatizează diverse dulciuri și înghețată.
O poți
achiziționa de pe site-ul Vegis și o poți testa
în diferite rețete pentru că:
· este o sursă bogată de clorofilă
ce oxigenează sângele și detoxifică organismul;
· conține antioxidanți (în special
catechine) mai puternici decât antioxidanții vitaminei C;
· protejează organismul de acțiunea
radicalilor liberi;
· reduce stresul, relaxează mintea
și îmbunătățește starea de spirit datorită aminoacidului L-Teanină (L-Theanine).
Eu am pregătit prăjituri cu foi de pișcot colorate în verde cu matcha, cremă mascarpone cu frișcă și aromă delicată de fistic, pudrate cu matcha și decorate cu fructele prezente la tarabe zilele acestea: delicioasele căpșuni și cireșe. Pentru decorațiunile de ciocolată am folosit coloranți naturali: turmeric și matcha.
Eu
folosesc de obicei, pentru blaturi, iar când se poate și pentru creme,
îndulcitor, dar dacă preferați zahărul, vă las mai jos și cantitățile de zahăr
ce trebuie folosite.
Ingrediente:
Pentru
decorațiuni de ciocolată:
50 g
ciocolată albă,
Un vârf
de cuțit matcha Niavis,
Un vârf
de cuțit turmeric (curcuma),
Pentru
foi:
5 ouă M,
Un vârf
de cuțit sare,
5 ml
îndulcitor sau 50 g zahăr tos (aprox 4 linguri),
120 ml
ulei (aprox o ceașcă, nu plină),
88 g
făină albă (aprox 5 linguri așa cum le pun eu),
o
linguriță și jumătate matcha Niavis,
10 g
praf de copt (un pliculeț),
Pentru
cremă:
150 g
cremă mascarpone,
150 ml
frișcă lichidă,
10 g
zahăr vanilat Bourbon Dr. Oetker,
fistic măcinat, după gust,
2,5 ml
îndulcitor sau 1 lingură zahăr,
Pentru
decor:
o
linguriță cu vârf matcha Niavis pentru pudrat,
Cireșe,
după gust,
Căpșuni,
după gust.
Mod de preparare:
Decorațiunile
de ciocolată: se topește ciocolata albă pe baie de abur, se lasă un pic la
răcit, se toarnă în 3 cești: una va rămâne albă, în cea de-a doua se adaugă un
vârf de cuțit matcha, iar în cea de-a treia – un vârf de cuțit de turmeric,
omogenizând culorile. Se toarnă cele trei într-un singur poș, alternând
culorile (câte o linguriță din fiecare culoare) și se desenează diverse
decorațiuni, se pot folosi șabloane pentru fluturi, pătrate, spirale sau ce
altceva vă mai place.
Foile:
se bat spumă, cu mixerul, albușurile cu un vârf de cuțit de sare, se adaugă
zahărul sau îndulcitorul, iar când spuma devine consistentă, se adaugă treptat
gălbenușurile, uleiul, făina, praful de copt și matcha, omogenizând.
Se
toarnă jumătate din compoziție într-o tavă pregătită cu foaie de copt, se dă la
cuptorul preîncălzit, aprox 10 minute la foc mediu. Se scoate tava din cuptor,
se transferă foaia de blat într-o altă tavă, la răcit, cu tot cu foaie de copt,
pe care o vom dezlipi abia după răcire. Se așază în tava pentru copt altă foaie
de copt, se toarnă restul de compoziție, care se coace și ea, până trece testul
scobitorii. Când este gata, se lasă la răcit.
Crema:
se bate, cu mixerul, crema mascarpone până devine cremoasă, se adaugă frișca
lichidă, zahărul Bourbon, îndulcitorul, fisticul măcinat și se amestecă până capătă consistența
dorită.
Montare
și decor: se decupează din cele două foi de pișcot, foi mai mici, cu un cuțit
sau cu o formă pentru patiserie, în funcție de forma dorită. Se repartizează crema
peste foi, se montează, se ornează cu crema rămasă. Ținând cont de aroma
intensă a pudrei matcha, se pudrează delicat pentru o culoare frumoasă. Se
decorează cu fructe și decorațiuni de ciocolată.
Detalii
tehnice: la o tavă de 25x22 cm, eu am obținut 5 prăjituri. Fiecare prăjitură
are 3 foi și 10x4x5cm.
Timp de
coacere: aprox 25 min
Timp de
pregătire: 1h 35 min
Porţii: 5
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Apreciez dacă îmi scrieți părerea dumneavoastră!