Rețete Pascale

Prăjitură cu migdale și cireșe


Prăjitură cu migdale și cireșe

Această prăjitură cu blat de migdale, însiropată cu rom, cremă de vanilie, glazură de ciocolată neagră, cremă cu smântână dulce și cireșe galbene și roșii am pregătit-o din dorința de a ne bucura de un desert la sfârșit de săptămână. Am vrut să reduc consumul de zahăr, ținând cont că oricum ciocolata are aportul ei de zahăr, de aceea am înlocuit, acolo unde s-a putut, zahărul cu îndulcitor, iar frișca lichidă îndulcită Uht cu smântână 35 %. Desigur, smântâna nu are consistența pe care o are frișca lichidă, cu care m-am obișnuit, însă e o alternativă mai sănătoasă pentru un produs UHT și voi folosi mai des smântâna de-acum pentru că frișca pe care o foloseam de obicei m-a dezamăgit de câteva ori.

Ingrediente:
Pentru blaturi:
8 ouă,
Un praf de sare,
5 ml îndulcitor,
150 ml ulei,
6 linguri făină,
3 linguri migdale măcinate,
10 g praf de copt Dr. Oetker,

Pentru cremă:
2 gălbenușuri,
Un praf de sare,
5 ml îndulcitor,
5 fire de șofran,
10 g zahăr vanilat Bourbon Dr. Oetker,
50 g (2 linguri cu vârf) făină,
300 ml lapte,
50 g unt,

Pentru sirop:
400 ml apă,
2,5 ml îndulcitor,
O linguriță rom,

Pentru glazura de ciocolată:
120 g ciocolată neagră,
2 linguri lapte,
25 g unt,

Pentru decor:
200 g smântână 35 % grăsime,
30 g ciocolată cu lapte,
2 lingurițe de cacao pentru pudrat,
Cireșe roșii, după  gust,
Cireșe galbene, după  gust

Mod de preparare:
Blaturile: se bat spumă, cu mixerul, albușurile cu un praf de sare, se adaugă treptat gălbenușurile, îndulcitorul, uleiul, migdalele, făina și praful de copt. Din compoziția rezultată se coc 2 foi, pe rând, folosind o tavă 25x25 cm, pregătită cu foaie de copt, la foc mic, până trec testul scobitorii.

Crema:
Se amestecă gălbenușurile cu un praf de sare, îndulcitorul, zahărul vanilat Bourbon, făina și laptele cald în care am infuzat șofranul, bătând cu un tel, pentru a omogeniza și aera compoziția. Se fierbe pe foc mic, până se îngroașă. Se dă de pe foc, se adaugă untul, se amestecă și se lasă la răcit.

Siropul:
Se aduce fierb împreună, pe foc mic, câteva minute, apa cu îndulcitorul și romul, se ia focul și se lasă la răcit.


Glazura de ciocolată:
Se topesc împreună într-un vas aflat pe baie de abur, ciocolata cu laptele și untul. Se amestecă, se omogenizează, se lasă la răcit.

Montare și decor:
Se spală cireșele și se lasă la uscat pe o tavă pregătită cu șervete de hârtie. Apoi se curăță de sâmburi și se taie în jumătăți.
Folosind un inel reglabil, dreptunghiular, se așază pe un platou sau un carton special pentru cofetărie, primul blat, care se însiropează. Se întinde crema de vanilie, nivelând frumos cu o spatulă. Se așază cireșele, îndesându-le ușor.
Se așază cu grijă al doilea blat, care se însiropează și el.
Se nivelează și glazura de ciocolată, apoi se dă la frigider o oră până se întărește glazura.


Se topește ciocolata cu lapte pe baie de abur, se lasă la răcit. Se încorporează treptat smântâna dulce, folosind un tel, apoi se bate ușor cu telul aprox 5 minute, până se îngroașă ușor.
Se scoate prăjitura de la rece, se întinde crema cu smântână, se pudrează cu cacao și se ornează cu cireșe. se dă la frigider, apoi se îndepărtează inelul și se porționează.

Timp de pregătire: 2h 30min
Timp de gătire: 40 min
Porții: 12







Poftă Bună!

Comentarii