Prăjitură cu migdale și cireșe
Prăjitură
cu migdale și cireșe
Această
prăjitură cu blat de migdale, însiropată cu rom, cremă de vanilie, glazură de
ciocolată neagră, cremă cu smântână dulce și cireșe galbene și roșii am
pregătit-o din dorința de a ne bucura de un desert la sfârșit de săptămână. Am
vrut să reduc consumul de zahăr, ținând cont că oricum ciocolata are aportul ei
de zahăr, de aceea am înlocuit, acolo unde s-a putut, zahărul cu îndulcitor,
iar frișca lichidă îndulcită Uht cu smântână 35 %. Desigur, smântâna nu are
consistența pe care o are frișca lichidă, cu care m-am obișnuit, însă e o
alternativă mai sănătoasă pentru un produs UHT și voi folosi mai des smântâna
de-acum pentru că frișca pe care o foloseam de obicei m-a dezamăgit de câteva
ori.
Ingrediente:
Pentru blaturi:
8 ouă,
Un praf
de sare,
5 ml
îndulcitor,
150 ml
ulei,
6
linguri făină,
3
linguri migdale măcinate,
10 g
praf de copt Dr. Oetker,
Pentru
cremă:
2
gălbenușuri,
Un praf
de sare,
5 ml
îndulcitor,
5 fire
de șofran,
10 g zahăr
vanilat Bourbon Dr. Oetker,
50 g (2
linguri cu vârf) făină,
300 ml
lapte,
50 g
unt,
Pentru
sirop:
400 ml
apă,
2,5 ml
îndulcitor,
O
linguriță rom,
Pentru
glazura de ciocolată:
120 g
ciocolată neagră,
2
linguri lapte,
25 g
unt,
Pentru
decor:
200 g
smântână 35 % grăsime,
30 g
ciocolată cu lapte,
2
lingurițe de cacao pentru pudrat,
Cireșe
roșii, după gust,
Cireșe
galbene, după gust
Mod de
preparare:
Blaturile:
se bat spumă, cu mixerul, albușurile cu un praf de sare, se adaugă treptat
gălbenușurile, îndulcitorul, uleiul, migdalele, făina și praful de copt. Din compoziția
rezultată se coc 2 foi, pe rând, folosind o tavă 25x25 cm, pregătită cu foaie
de copt, la foc mic, până trec testul scobitorii.
Crema:
Se
amestecă gălbenușurile cu un praf de sare, îndulcitorul, zahărul vanilat
Bourbon, făina și laptele cald în care am infuzat șofranul, bătând cu un tel,
pentru a omogeniza și aera compoziția. Se fierbe pe foc mic, până se îngroașă.
Se dă de pe foc, se adaugă untul, se amestecă și se lasă la răcit.
Siropul:
Se aduce
fierb împreună, pe foc mic, câteva minute, apa cu îndulcitorul și romul, se ia
focul și se lasă la răcit.
Glazura
de ciocolată:
Se
topesc împreună într-un vas aflat pe baie de abur, ciocolata cu laptele și
untul. Se amestecă, se omogenizează, se lasă la răcit.
Montare
și decor:
Se spală
cireșele și se lasă la uscat pe o tavă pregătită cu șervete de hârtie. Apoi se
curăță de sâmburi și se taie în jumătăți.
Folosind
un inel reglabil, dreptunghiular, se așază pe un platou sau un carton special
pentru cofetărie, primul blat, care se însiropează. Se întinde crema de
vanilie, nivelând frumos cu o spatulă. Se așază cireșele, îndesându-le ușor.
Se așază
cu grijă al doilea blat, care se însiropează și el.
Se
nivelează și glazura de ciocolată, apoi se dă la frigider o oră până se
întărește glazura.
Se topește
ciocolata cu lapte pe baie de abur, se lasă la răcit. Se încorporează treptat
smântâna dulce, folosind un tel, apoi se bate ușor cu telul aprox 5 minute,
până se îngroașă ușor.
Se
scoate prăjitura de la rece, se întinde crema cu smântână, se pudrează cu cacao
și se ornează cu cireșe. se dă la frigider, apoi se îndepărtează inelul și se
porționează.
Timp de
pregătire: 2h 30min
Timp de
gătire: 40 min
Porții:
12
Poftă Bună!
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Apreciez dacă îmi scrieți părerea dumneavoastră!