Tort aniversar cu trandafiri și migdale
Tort aniversar cu trandafiri și migdale
Pentru ziua am pregătit tort cu blat de nucă, cremă de cafea, cireșe la mijloc pentru un
gust răcoritor l-am decorat cu trandafiri şi migdale blanșate.
Ingrediente:
pentru blat avem
nevoie de:
7 ouă,
un praf
de sare,
5 ml
îndulcitor,
7
linguri nucă măcinată,
3 linguri
(cu vârf) făină,
Un plic
praf de copt Dr. Oetker,
pentru sirop avem
nevoie de:
apă 300
ml,
2,5 ml
îndulcitor,
O linguriță
esenţă de rom,
pentru crema de cafea:
2
gălbenușuri,
250 ml
lapte cald,
3
linguri rase amidon alimentar Dr. Oetker,
Un praf
de sare,
5 ml
îndulcitor,
1 plic
zahăr vanilat Bourbon Dr. Oetker,
50 g unt
moale,
50 ml
frişcă lichidă,
O linguriţă
cafea măcinată,
O linguriţă
ness,
pentru decor:
40 g
ciocolată cu lapte, pentru scris,
cireșe, după gust,
cireșe, după gust,
350 g
mascarpone,
frişcă
lichidă 150 ml,
Câteva picături
de colorant alimentar roșu Dr. Oetker,
perle de
zahăr Dr.Oetker, după gust,
migdale
blanșate, după gust,
3 fluturi
de napolitană
Mod
de preparare:
Pentru literele de
ciocolată: se
topește ciocolata cu lapte pe baie de abur, se lasă un pic la răcit, se umple o
pungă pentru ornat, se taie vârful cât mai mic, pentru ca scrisul să fie
subțire și se desenează literele pe o hârtie de copt, se pun și scobitori,
pentru a le putea înfinge mai ușor în tort, ulterior. Se dau la congelator până
la folosire.
Pentru blat: se bat spumă albuşurile cu
mixerul cu un praf de sare şi când se întăreşte uşor bezeaua, se adaugă îndulcitorul,
apoi gălbenuşurile, praful de copt, făina şi nuca măcinată. Se toarnă compoziţia
într-o formă de copt rotundă, pregătită cu foaie de copt şi se dă la cuptorul
preîncălzit, la foc mediu, cam 20 de minute sau până se rumeneşte uşor. Se lasă
la răcit.
Pentru sirop: se fierbe apa cu îndulcitorul aprox 1 minute, după care
se dă de pe foc şi se adaugă esenţă de rom.
Pentru crema de cafea: se amestecă gălbenușurile cu
îndulcitorul, zahărul Bourbon și amidonul, cu un tel, turnând peste ele laptele
cald. Se fierbe amestecul pe foc mic până se îngroașă ca o budincă. Se lasă la
răcit. Se adaugă untul la temperatura camerei și frişca lichidă rece, cafeaua
și nessul și se amestecă cu mixerul, până devine cremoasă.
Pentru montare şi decor:
se spală cireșele,
li se scot sâmburii şi se lasă la uscat pe un prosop de hârtie.
Se rumenesc ușor într-o tigaie, migdale blanșate, fără
grăsime sau altceva. Se lasă la răcit.
Se taie blatul în două foi, care se însiropează. Peste
baza tortului se întinde crema de cafea cu o spatulă, se așază cireșele tăiate
în jumătăți, presându-le ușor, pentru a le scufunda în cremă, apoi se adaugă capacul
tortului.
Se bate cu mixerul crema mascarpone până devine cremoasă,
se adaugă frișca lichidă și se mai bate puțin, pentru o omogenizare frumoasă. Se
îmbracă tortul, apoi în crema rămasă se adaugă câteva picături de colorant
alimentar roșu și se amestecă, pentru a face trandafirii de pe capac. Se
presară perluțe de zahăr, se adaugă fluturii de napolitană, iar laterala se
îmbracă în migdalele blanșate rumenite. Se dă la frigider, iar la momentul servirii
se adaugă literele de ciocolată.
Porţii:
12
Timp de
gătire: 20 min
Timp de
pregătire: aprox 2 h
Poftă
Bună!
Distincții:
Rețetă premiată la Concursul „Gătești și
câștigi” și publicată în revista Libertatea pentru femei nr. 31 din august 2019.
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Apreciez dacă îmi scrieți părerea dumneavoastră!