Soutzoukákia - Chiftelute grecesti în sos de rosii



Soutzoukákia
Chiftelute grecesti în sos de rosii

Soutzoukákia sunt chifteluțe grecești în sos de roșii, seamănă cu chiftelele noastre marinate. Există câteva diferențe, una dintre ele constă în modul de gătire a chiftelelor: noi le prăjim, ei le dau la cuptor, e drept sunt mai sănătoase și mai gustoase în ultima variantă. Mi-era poftă de multă vreme să încerc aceste chifteluțe, așa că le-am adaptat puțin gustului meu, am adăugat și un morcov și verdețuri proaspete în compoziția chifteluțelor.

Timp de pregătire: 10 min
Timp de coacere: 23 min
Timp de gătire: 25 min
Porții: 4

Ingrediente:
400 g carne de porc,
1 morcov,
O mână de verdețuri proaspete,
1 ou,
1 căpățână mică de usturoi,
Un vârf de linguriță cimbru,
2 felii de pâine,
2 linguri ulei de măsline,
2 cepe galbene,
Sare, după gust
2 frunze de dafin,
O jumătate de linguriță busuioc,
250 g roșii pasate,
150 g roșii cubulețe în sos,
700 ml apă.

Mod de preparare:
Se curăță și se spală legumele.
Mai întâi se pregătesc chiftelele: se dau carnea, morcovul, verdețuri la mașina de tocat. 
Apoi se amestecă împreună cu oul, sare, după gust, cimbrul și pâinea înmuiată în puțină apă. 
Se amestecă și se formează chifteluțe în mâinile umezite. Eu le-am și turtit ușor pentru a se coace bine. Se așază chiftelele într-o tavă pregătită cu hârtie de copt și se dau la cuptorul preîncălzit, la foc mediu, până se rumenesc aprox 15 minute, având grijă să le întoarcem după primele 8 minute.

Între timp, într-o tigaie, se încinge puțin ulei, în care se călesc cepele și usturoiul, tocate mărunt până devin aurii. Apoi se adaugă busuiocul, frunzele de dafin, sare, după gust, apoi apa, roșiile cubulețe în sos, roșiile pasate. Se lasă să fiarbă pentru 15 minute, la foc mic, timp în care chiftelele s-au rumenit.

Se scot chiftelele și se adaugă la sosul de roșii, se fierb împreună încă 5 minute, apoi se ia focul.




  

Poftă Bună!

Comentarii