Tort cu scoici (Cristina 2019)
Tort cu scoici
Azi am serbat-o pe una dintre surorile mele (Sf. M. Mc.
Hristina), pentru care am pregătit un
tort cu blat de nucă şi cremă de cafea. Ieri am lucrat la multe decorațiuni
marine, pe care și le dorea demult. A fost așa încântată de broscuțele țestoase!
Este un tort care ar cuceri nu doar inimile copiilor, ci și pe ale adulților!
Ingrediente:
pentru blat avem
nevoie de:
10 ouă M;
un vârf
de linguriţă sare;
7,5 ml
îndulcitor;
4 linguri
făină;
12
linguri nucă;
10 g praf
de copt Dr. Oetker;
pentru sirop avem
nevoie de:
600 ml
apă;
3 linguri
zahăr;
2
linguri vin de smochine;
pentru crema de cafea:
200 g
cremă mascarpone;
200 ml frișcă
lichidă;
1
lingură zahăr pudră;
1
linguriţă cafea măcinată;
1
lingură cafea pudră instant (ness);
pentru ornat avem
nevoie de:
300 g
cremă mascarpone;
300 ml frişcă
lichidă;
Câțiva
biscuiți;
Coloranți
alimentari: albastru, galben, roșu, verde Dr. Oetker;
Pastă de
zahăr (fondant) Dr. Oetker;
Litere din
ciocolată (din comerț sau făcute în casă folosind șabloane)
Mod de preparare:
Decorațiunile se pregătesc cu o zi înainte: se
modelează diverse forme de scoici, steluțe, corali, țestoase din pastă fondant,
care se pictează apoi cu coloranți alimentari. Se lasă la uscat peste noapte. Acestea
se vor adăuga pe tort doar în momentul servirii pentru că la frigider fontantul
se înmoaie ușor și are loc transfer de culoare în contact cu frișca.
Blatul: se bat cu mixerul albuşurile cu
un praf de sare, se adaugă treptat îndulcitorul, gălbenuşurile, apoi praful de
copt, nuca măcinată şi făina. Se toarnă în două forme rotunde pregătite cu
foaie de copt şi se dau la cuptorul preîncălzit, la foc mic, aprox 30 de minute
(sau până trec testul scobitorii). Se
lasă la răcit.
Siropul: se fierb pe foc mic apa
împreună cu zahărul și vinul de smochine (nu vă faceți griji, pentru că
alcoolul se va evapora la fiert), aprox 10 minute, se dă de pe foc şi se lasă
la răcit.
Crema de cafea: se bate cu mixerul crema
mascarpone, se adaugă frișca lichidă, cafeaua pudră instant (ness) și cafeaua
măcinată și se mixează până devine cremoasă.
Montare: se taie fiecare blat în câte
două foi şi se însiropează. Se umple tortul cu cremă.
Decor: se bate cu mixerul crema
mascarpone, se adaugă frișca lichidă, mixând până la omogenizare, având grijă
să rămână ușor moale. Se dau deoparte câte 3 linguri din crema albă în 2
castroane, în care se adaugă câteva picături de colorant alimentar verde,
respectiv albastru, omogenizând. Se îmbracă tortul în crema albă, apoi se creează
marea pe jumătate din capacul tortului, se presară biscuiți măcinați cu
ajutorul unui făcăleț pe cealaltă jumătate a tortului. Se desenează cu un poș un
șirag de scoici pe lateral.
Se dă la
rece până la servire. Se adaugă decorațiunile din fondant și litere din ciocolată
(din comerț sau făcute în casă folosind șabloane).
Observație:
din ingredientele date la blat mai sus, se obține un tort de 20 cm diametru
(înălțime 7 cm), cu 4 foi de blat, destul de mare și înalt, suficient pentru 16
persoane.
Porţii:
16
Timp de
pregătire decorațiuni: aprox 2 ore
Timp de pregătire
tort: 2h 30min
Timp de
coacere: 30 min
Poftă
Bună!
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Apreciez dacă îmi scrieți părerea dumneavoastră!