Rețete Pascale

Tort cu scoici (Cristina 2019)


Tort cu scoici

Azi am serbat-o pe una dintre surorile mele (Sf. M. Mc. Hristina),  pentru care am pregătit un tort cu blat de nucă şi cremă de cafea. Ieri am lucrat la multe decorațiuni marine, pe care și le dorea demult. A fost așa încântată de broscuțele țestoase! Este un tort care ar cuceri nu doar inimile copiilor, ci și pe ale adulților!

Ingrediente:
pentru blat avem nevoie de:
10 ouă M;
un vârf de linguriţă sare;
7,5 ml îndulcitor;
4 linguri făină;
12 linguri nucă;
10 g praf de copt Dr. Oetker;

pentru sirop avem nevoie de:
600 ml apă;
3 linguri zahăr;
2 linguri vin de smochine;

pentru crema de cafea:
200 g cremă mascarpone;
200 ml frișcă lichidă;
1 lingură zahăr pudră;
1 linguriţă cafea măcinată;
1 lingură cafea pudră instant (ness);

pentru ornat avem nevoie de:
300 g cremă mascarpone;
300 ml frişcă lichidă;
Câțiva biscuiți;
Coloranți alimentari: albastru, galben, roșu, verde Dr. Oetker;
Pastă de zahăr (fondant) Dr. Oetker;
Litere din ciocolată (din comerț sau făcute în casă folosind șabloane)

Mod de preparare:
Decorațiunile se pregătesc cu o zi înainte: se modelează diverse forme de scoici, steluțe, corali, țestoase din pastă fondant, care se pictează apoi cu coloranți alimentari. Se lasă la uscat peste noapte. Acestea se vor adăuga pe tort doar în momentul servirii pentru că la frigider fontantul se înmoaie ușor și are loc transfer de culoare în contact cu frișca.


Blatul: se bat cu mixerul albuşurile cu un praf de sare, se adaugă treptat îndulcitorul, gălbenuşurile, apoi praful de copt, nuca măcinată şi făina. Se toarnă în două forme rotunde pregătite cu foaie de copt şi se dau la cuptorul preîncălzit, la foc mic, aprox 30 de minute (sau până trec testul scobitorii).  Se lasă la răcit.


Siropul: se fierb pe foc mic apa împreună cu zahărul și vinul de smochine (nu vă faceți griji, pentru că alcoolul se va evapora la fiert), aprox 10 minute, se dă de pe foc şi se lasă la răcit.  

Crema de cafea: se bate cu mixerul crema mascarpone, se adaugă frișca lichidă, cafeaua pudră instant (ness) și cafeaua măcinată și se mixează până devine cremoasă.

Montare: se taie fiecare blat în câte două foi şi se însiropează. Se umple tortul cu cremă.


Decor: se bate cu mixerul crema mascarpone, se adaugă frișca lichidă, mixând până la omogenizare, având grijă să rămână ușor moale. Se dau deoparte câte 3 linguri din crema albă în 2 castroane, în care se adaugă câteva picături de colorant alimentar verde, respectiv albastru, omogenizând. Se îmbracă tortul în crema albă, apoi se creează marea pe jumătate din capacul tortului, se presară biscuiți măcinați cu ajutorul unui făcăleț pe cealaltă jumătate a tortului. Se desenează cu un poș un șirag de scoici pe lateral.

Se dă la rece până la servire. Se adaugă decorațiunile din fondant și litere din ciocolată (din comerț sau făcute în casă folosind șabloane).


Observație: din ingredientele date la blat mai sus, se obține un tort de 20 cm diametru (înălțime 7 cm), cu 4 foi de blat, destul de mare și înalt, suficient pentru 16 persoane.

Porţii: 16
Timp de pregătire decorațiuni: aprox 2 ore
Timp de pregătire tort: 2h 30min
Timp de coacere: 30 min










Poftă Bună!

Comentarii