Tort Amandină de casă


Tort Amandină de casă

Una dintre prăjiturile mele preferate din copilărie este amandina. Am făcut mai demult amandine de casă. Acum a venit vremea unui tort Amandină. Am folosit îndulcitor în loc de zahăr pentru a putea mânca și tata. Pentru o reinterpretare modernă, am decorat cu biscuiți Oreo, care îi plac surorii mele.

Ingrediente:
Pentru blat:
200 g unt (la temperatura camerei),
6 ouă L,
5 ml îndulcitor lichid,
1 vârf de linguriţă sare,
10 linguri lapte,
3 linguri cacao neagră Dr. Oetker,
6 linguri făină,
10 g praf de copt Dr. Oetker,

Pentru sirop:
400 ml apă,
1 lingură îndulcitor pudră,
2 linguriţe esenţă de rom,

Pentru glazură:
75 g ciocolată neagră,
30 g unt,
4 linguri lapte,

Pentru crema de ciocolată:
250 g cremă mascarpone,
100 g ciocolată neagră,

Pentru decor:
puţină cremă,
Biscuiți Oreo,
30 g ciocolată albă

Mod de preparare:
Blatul:
Se bat spumă albuşurile, cu mixerul, cu un praf de sare și îndulcitorul lichid. Separat, se bat gălbenușurile, cu mixerul, până se albesc, se adaugă treptat untul moale, spuma de albușuri și laptele, omogenizând cu mixerul. Apoi se adaugă cacaoa, făina și praful de copt, amestecând ușor cu o spatulă. Din compoziția rezultată se coace un singur blat, 36 de minute, la foc mic, într-o tavă pregătită cu foaie de copt, blat care se taie în două foi, după răcire, ori se coc din start două foi (aprox 15 min fiecare), dacă vă este mai ușor așa.

Siropul:
Se fierb pe foc mic, aprox 5 minute, apa şi îndulcitorul pudră, se dau de pe foc, se adaugă esenţa de rom, se lasă la răcit.

Crema de ciocolată:
Se amestecă crema mascarpone cu mixerul, se adaugă 100 g ciocolată neagră topită pe baie de abur și răcită, omogenizând.

Glazura:
Într-un ibric, se fierb pe foc mic laptele cu untul și 75 g ciocolată neagră, îndepărtând, din când în când, ibricul de flacără, pentru a nu arde amestecul. Se amestecă energic cu o linguriță. După ce compoziția s-a omogenizat și s-a îngroșat ușor, se dă de pe foc. Se lasă la răcit aprox 5 minute.


Montare:
Cum am precizat mai sus, se taie pandișpanul în două foi, apoi se însiropează. Se distribuie uniform crema, având grijă să păstrăm cam 3-4 linguri și pentru decor. Se adaugă cu grijă capacul. Se toarnă glazura (chiar dacă este călduță) peste tort, apoi se dă la frigider o oră, să se închege.

Decor:
Se topește ciocolata albă pe baie de abur și se lasă la răcit. La final, se umple un poș cu crema rămasă, se decorează tortul cu flori, alternând cu biscuiți Oreo. Se stropește cu ciocolată albă, topită. Se dă la rece până la servire. Apoi se porționează.

Sfaturi:
Aunci când decorați, așezați florile  din cremă mai des, pentru a susține biscuiții.
Pentru ca biscuiții să stea mai bine, tăiați un pic din ei, pe partea care va sta pe tort, pentru a nu se rostogoli :)

Timp de coacere: 36 min
Timp de pregătire: 2 h
Porţii: 16

Poftă Bună!

Comentarii