Tort Amandina de casa
Tort Amandină de casă
Una dintre prăjiturile mele preferate din copilărie este amandina.
Am făcut mai demult amandine de casă. Acum a venit vremea unui tort Amandină. Am
folosit îndulcitor în loc de zahăr pentru a putea mânca și tata. Pentru o reinterpretare
modernă, am decorat cu biscuiți Oreo, care îi plac surorii mele.
Ingrediente:
Pentru blat:
200 g unt (la
temperatura camerei),
6 ouă L,
5 ml îndulcitor
lichid,
1 vârf de linguriţă
sare,
10 linguri lapte,
3 linguri cacao
neagră Dr. Oetker,
6 linguri făină,
10 g praf de copt Dr.
Oetker,
Pentru sirop:
400 ml apă,
1 lingură îndulcitor
pudră,
2 linguriţe esenţă
de rom,
Pentru glazură:
75 g ciocolată
neagră,
30 g unt,
4 linguri lapte,
Pentru crema de ciocolată:
250 g cremă
mascarpone,
100 g ciocolată
neagră,
Pentru decor:
puţină cremă,
Biscuiți Oreo,
30 g ciocolată albă
Mod de preparare:
Blatul:
Se bat spumă
albuşurile, cu mixerul, cu un praf de sare și îndulcitorul lichid. Separat, se bat gălbenușurile,
cu mixerul, până se albesc, se adaugă treptat untul moale, spuma de albușuri și
laptele, omogenizând cu mixerul. Apoi se adaugă cacaoa, făina și praful de copt,
amestecând ușor cu o spatulă. Din compoziția rezultată se coace un singur blat,
36 de minute, la foc mic, într-o tavă pregătită cu foaie de copt, blat care se
taie în două foi, după răcire, ori se coc din start două foi (aprox 15 min
fiecare), dacă vă este mai ușor așa.
Siropul:
Se fierb pe foc
mic, aprox 5 minute, apa şi îndulcitorul pudră, se dau de pe foc, se adaugă
esenţa de rom, se lasă la răcit.
Crema de ciocolată:
Se amestecă crema
mascarpone cu mixerul, se adaugă 100 g ciocolată neagră topită pe baie de abur
și răcită, omogenizând.
Glazura:
Într-un ibric, se
fierb pe foc mic laptele cu untul și 75 g ciocolată neagră, îndepărtând, din
când în când, ibricul de flacără, pentru a nu arde amestecul. Se amestecă
energic cu o linguriță. După ce compoziția s-a omogenizat și s-a îngroșat ușor,
se dă de pe foc. Se lasă la răcit aprox 5 minute.
Montare:
Cum am precizat mai
sus, se taie pandișpanul în două foi, apoi se însiropează. Se distribuie uniform
crema, având grijă să păstrăm cam 3-4 linguri și pentru decor. Se adaugă cu
grijă capacul. Se toarnă glazura (chiar dacă este călduță) peste tort, apoi se
dă la frigider o oră, să se închege.
Decor:
Se topește
ciocolata albă pe baie de abur și se lasă la răcit. La final, se umple un poș
cu crema rămasă, se decorează tortul cu flori, alternând cu biscuiți Oreo. Se stropește
cu ciocolată albă, topită. Se dă la rece până la servire. Apoi se porționează.
Sfaturi:
Aunci când
decorați, așezați florile din cremă mai
des, pentru a susține biscuiții.
Pentru ca biscuiții
să stea mai bine, tăiați un pic din ei, pe partea care va sta pe tort, pentru a
nu se rostogoli :)
Timp de coacere: 36
min
Timp de pregătire: 2
h
Porţii: 16
Poftă Bună!
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Apreciez dacă îmi scrieți părerea dumneavoastră!