Tort coș de toamnă cu fructe
Pentru onomastica mamei am pregătit un tort cu blat la care am
folosit noul mix Dr. Oetker, sirop de fructe, cremă de ciocolată și cafea,
cremă de alune de pădure, decorat ca un coș cu multe fructe de toamnă, poașate.
Ingrediente:
pentru blat:
5
ouă,
30
ml apă rece,
Mix
pentru ceva dulce blat/pandișpan Dr. Oetker,
pentru sirop avem nevoie de:
500 ml
apă,
3
linguri vin de smochine,
2
linguri zahăr,
10 g
zahăr vanilat Bourbon Dr. Oetker,
1 măr,
1 pară,
1
piersică,
1 prună,
Câteva
boabe de struguri,
pentru crema de ciocolată cu cafea:
250
g cremă mascarpone,
250
ml frişcă lichidă,
50
g ciocolată neagră,
8
g cafea solubilă,
pentru crema de alune de pădure:
100
g cremă mascarpone,
100
ml frişcă lichidă,
2
linguri alune de pădure rumenite şi măcinate,
pentru ornat avem nevoie de:
1
ciorchine mic de struguri albi,
1
ciorchine mic de struguri negri,
Fructele
poașate,
Pentru
biscuitul cu urare: 20 g ciocolată albă și 20 g ciocolată neagră
Mod
de preparare:
Biscuitul cu urare: se topesc pe baie de abur, 20 g
ciocolată albă. Se toarnă ciocolata albă pe o bucată de hârtie de copt, se dă
la congelator 30 de minute cât să se închege, apoi se topesc 20 g ciocolată
neagră, se umple cu poș din hârtie, se scoate biscuitul din congelator și se
scrie urarea.
Pentru blat: se amestecă cu mixerul, într-un
castron înalt, ouăle cu 30 ml apă și mix-ul pntru blat. Se toarnă compoziţia în
formă rotundă pentru copt pregătită cu hârtie de copt și se coace la foc mic,
aprox 40 minute (sau până trece testul
scobitorii). Se lasă la răcit.
Pentru sirop: se pune pe foc mic o crăticioară
cu 500 ml apă, vinul de smochine (dacă nu aveți, optați pentru un vin alb
demi-dulce), zahărul și zahărul Bourbon. Când începe să fiarbă, se scufundă
fructele spălate și tăiate felii și se lasă până se înmoaie puțin, apoi se scot
pe farfurii pregătite cu șervete de hârtie. Se lasă siropul să fiarbă în
continuare, până scade un pic (aprox 10 min).
Pentru crema de
ciocolată și cafea:
se topește ciocolata neagră la bain-marie, se lasă la răcit. Se răstoarnă într-un vas adânc, apoi se încorporează
treptat până la 250 g cremă mascarpone
și 250 ml frișcă lichidă, omogenizând cu mixerul până devine consistentă, dar
mătăsoară, nu vârtoasă.
Pentru crema de
alune de pădure:
se bat cu mixerul 100 g cremă mascarpone și 100 ml frișcă lichidă, alunele de
pădure rumenite și date la râșniță, omogenizând.
Pentru montare: se taie blatul în trei foi și se
însiropează. Se montează astfel: foaie, o treime din crema de ciocolată și
cafea (restul se va folosi la ornat), foaie, crema de alune, foaie. Se îmbracă
tortul sumar în cremă de ciocolată și cafea rămasă, folosind un poș și un dui
special pentru a crea un coș pentru fructe.
Pentru decor: se adaugă fructele poșate mai
devreme și biscuitul cu urare creat la început.
Se
dă la rece până la servire.
Porţii:
15
Timp
de gătire: 40min
Timp
de pregătire: aprox 3h
Poftă Bună!
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Apreciez dacă îmi scrieți părerea dumneavoastră!