Tort cu faguri și albine (Anca 2019)
Tort cu faguri și albine
Pentru onomastica mea, am pregătit un tort cu faguri și
albine, cu patru foi de nuci rumenite, cremă de alune de pădure, zmeură,
struguri albi și floricele.
Ingrediente:
pentru două blaturi avem nevoie de:
12 ouă S,
2 linguri miere de salcâm,
3 linguri făină,
7 linguri nucă măcinată,
10 g praf de copt,
un vârf de cuțit sare,
pentru crema de alune de pădure:
250 g cremă mascarpone,
300 ml frişcă lichidă,
40 g ciocolată neagră,
4 linguri alune de pădure rumenite și măcinate,
pentru sirop avem nevoie de:
500 ml apă,
2 pere mici,
1 măr mic,
1 lingură vin alb de smochine,
10 g zahăr vanilat Bourbon,
pentru decor:
150 ml
frişcă lichidă,
Un sfert
din crema de brânză pregătită anterior,
struguri
albi, după gust,
zmeură,
după gust,
fluture
de napolitană,
margarete
de napolitană Dr. Oetker,
40 g ciocolată neagră, pentru litere,
20 g ciocolată albă pentru albine,
Fulgi de migdale, după gust,
1 lingură miere de salcâm,
200 g ciocolată albă pentru faguri
Mod
de preparare:
Decorațiuni:
Pentru albine și litere, se topesc 40 g ciocolata neagră
și 20 g ciocolată albă, în două castronele, pe baie de abur, se lasă la răcit. Se
adaugă în ciocolata albă un vârf de cuțit de curcuma și se amestecă. Va prinde
un galben frumos. Se toarnă ciocolata albă într-un poș și se desenează albinuțe
pe o hârtie de copt. Se trasează dungile și ochișorii cu ciocolată neagră
(foarte puțină ne va trebui). Iar aripioarele vor fi din fulgi de migdale.
Ciocolata neagră rămasă se toarnă în șabloanele pentru litere. Apoi se dau
toate la congelator până la utilizare.
Pentru blat, se bat spumă albuşurile cu un praf de sare şi mierea, se
adaugă treptat gălbenuşurile, , nuca măcinată, făina şi praful de copt.
Compoziţia se toarnă în două forme rotunde, pregătite cu foaie de copt. Se coc
împreună, la foc mic 30 de minute sau până se rumenesc. Se obțin două blaturi
înalte, care se lasă la răcit, apoi se taie fiecare în două foi.
Pentru sirop, se fierb 7 minute: apa cu fructele spălate și taiate
grosier, vinul de smochine și zahărul Bourbon, se dă siropul de pe foc și se lasă
la răcit.
Pentru crema de alune de pădure, se bate crema mascarpone, cu
mixerul, se adaugă frişca lichidă, se mai amestecă puțin, apoi se adaugă
ciocolata neagră topită pe baie de abur și răcită. Se adaugă și alunele de
pădure rumenite și măcinate, omogenizând ușor cu o spatulă.
Montare și decor: se însiropează foile de nucă. Se spală strugurii,
se taie boabele în jumătăţi şi li se scot sâmburii. Se distribuie crema de
alune de pădure, adăugând și boabe de struguri pe fiecare strat, astfel încât
să ajungă crema și pentru îmbrăcat tortul. Capacul se îmbracă în frișcă (aprox
150 ml bătută cu mixerul, ușor). Se fac și floricele. Se dă la frigider.
Se topesc 200 g ciocolată albă, apoi se toarnă pe o
bucată de folie protectoare cu model ce imită fagurele (spălată și uscată
înainte). Se lasă un pic la răcit, apoi se scoate t ortul și se aplică folia
repede, pe tort. Se dă înapoi la frigider, apoi se scoate iar tortul și se
îndepărtează cu grijă folia. Pentru un aspect rustic și autentic, se mai rupe
din ciocolată, se aplică și albinele, florile și zmeura, dar și un fluturaș. Se
dă la rece până la servire.
Diametru formă de copt: 18 cm
Porții: 12
Timp de coacere: aprox 30 min
Timp de pregătire: 3 h
Poftă Bună!
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Apreciez dacă îmi scrieți părerea dumneavoastră!