Cornulete cu gem si nuca (2019)
Cornulețe cu gem și nucă
Rețeta
am învățat-o de la mama și, de-a lungul timpului am experimentat tot felul de
variante și umpluturi. Mi se par ideale pentru pachet la serviciu sau școală.
Țin minte că atunci când eram mici, ne luam la școală cornulețe, din care
serveam și pe colega de bancă :)
Având la
îndemână ingrediente de sezon, pentru această rețetă am folosit cidru (care dă
și o culoare specifică aluatului, însă au ieșit atât de fragede, încât s-au
mâncat foarte repede).
Ingrediente:
200 g
margarină Unirea,
½
linguriță bicarbonat stins în cidru,
10 g
praf de copt,
1 ou,
1
linguriță rasă sare,
200 ml
cidru,
370 g făină,
3
lingurițe dulceață de căpșuni,
3
lingurițe gem de prune,
3
lingurițe dulceață de cireșe galbene,
9
lingurițe nucă măcinată
Mod de preparare:
Se dă
margarina rece pe răzătoare, se adaugă bicarbonatul stins in 2 lingurițe de
cidru, praful de copt, oul, sarea și restul de cidru. Se amestecă, adăugând făină
câtă cere aluatul (eu am avut nevoie de aprox 330 g), adică până obținem un
aluat pufos, dar suficient de consistent pentru a putea fi întins.
Se lasă
la odihnit 30 de minute, la rece.
Se preîncălzește
cuptorul, apoi ne putem apuca de lucru: se întinde aluatul în foaie potrivită
ca grosime, pe masa de lucru presărată cu făină (aprox 40 g).
Într-un
castron sau mai multe, se pregătește umplutura, amestecând gemul preferat cu
nuca măcinată. Eu am dorit 3 umpluturi: cu dulceață de căpșuni, gem de prune și
dulceață de cireșe galbene.
Se
decupează triunghiuri lungi, pe fiecare triunghi se adaugă o linguriță de
umplutură. Se rulează, dând formă de cornuleț.
Se așază
cornulețele în tava pregătită cu foaie de copt, care se dă la cuptor, la foc mediu,
cam 15-20 de minute.
Cornulețele
trebuie sa rămână ușor albe, dacă se coc prea tare, se vor usca. Dupa ce se
scot din cuptor, se învelesc cu un prosop de bucătărie.
Se pot
pudra cu zahăr.
Porții: 12
Timp de
pregătire: 10 min + 30 min pentru repaos aluat
Timp de
coacere: 20 min/tavă * 2 tăvi
Poftă Bună!
am fost desconectata...scuze…
RăspundețiȘtergereAm intrebat ce este "cidru"
Buna, Mirela!
RăspundețiȘtergereEi bine, am avut multe mere de la tara si m-am gandit ca ce nu se mananca sa le fac suc. Mai departe, sucul a fermentat la rece, devenind tafnos, un pic intepator, acesta e cidrul. Daca il tii la frigider, o sa ramai surprinsa cat e de bun, dar daca il lasi sa fermenteze in loc cald, va deveni otet, dar e bun si otetul de mere de casa.
Cidrul e foarte bun la aluaturi,le face pufoase.
O zi buna!