Casuta din turta dulce (2019)
Căsuţă
din turtă dulce 2019
Căsuţa
din turtă dulce a devenit deja o tradiție, astfel că anul acesta am pregătit
una cu mici modificări şi îmbunătăţiri (am pus numai miere la blat și am făcut 2
tipuri de glazuri: ciocolată și bezea). Am adăugat și o sanie cu reni (am
pregătit 9 reni, dar s-au mai mâncat până am făcut pozele).
Ingrediente:
Pentru căsuţă:
250 g
margarină Unirea;
3 ouă,
200 g
miere,
2
linguri cacao neagră Dr. Oetker,
1
linguriță amidon din porumb Dr. Oetker,
1
linguriţă mix mirodenii Belbake (anason stelat, coriandru, ghimbir,
scorțișoară, cuișoare, cardamon),
500 g făină,
1 plic
praf de copt Dr. Oetker,
Dropsuri
cu fructe pentru geamuri,
Pentru
decor:
1 albuș,
110 g
zahăr pudră vanilat,
1
lingură zeamă de lămâie,
200 g
ciocolată albă,
Coloranţi
alimentari naturali pudră: orange şi verde,
O lingură
zeamă de la salata de sfeclă roșie,
fulgi de
zahăr, după gust,
fulgi de
cocos, după gust,
Dropsuri
pentru decor,
rulouri de napolitană
Mod de preparare:
Aluatul:
Se dă pe
răzătoare margarina sau untul rece, se adaugă ouăle, mierea, cacaoa, condimentele,
praful de copt și amidonul. Se amestecă şi se adaugă în ploaie şi făina cernută,
atât cât cere aluatul (aprox 400 g am avut eu nevoie, dar dacă mai aveți
nevoie, mai adăugați). Se frământă până se obţine un aluat bun de întins, dar pufos.
Acest tip de aluat este fraged dar şi fragil, de aceea se manevrează cu grijă.
Piesele:
Se
împarte aluatul în mai multe bucăţi. Se întinde prima foaie de aluat, potrivită
ca grosime, pe masa presărată cu (aprox 100 g) făină.
Se
schițează pe hârtii, piesele pentru căsuță și se decupează.
Se așază
pe rând câte o schiță peste aluat, apoi se
taie din aluat în jurul schiței, cu un cuțit ascuțit trecut prin făină, pentru
a pregăti piesele, una câte una: fațada, pereții laterali, spatele și
acoperișul. Aluatul rămas se frământă şi se întinde din nou pentru restul
pieselor: renii și sania Moșului. Pentru geamuri se folosesc dropsuri sparte,
care se vor topi și vor acoperi frumos spațiile pentru geamuri.
Se transferă
piesele (atâtea câte încap) în tava pregătită cu foaie de copt și se dă la
cuptor aprox 10 min fiecare tavă (nici prea pufoase pentru că se vor rupe, dar
nici prea uscate pentru că se vor crăpa). După ce scot din cuptor, se lasă la
răcit în tavă 5-10 minute, apoi se scot pe un platou sau grătar de răcire.
Piesele cu geamuri sunt mai fragile, trebuie să se usuce şi să se răcească bine
în tavă înainte de a le muta.
Pentru sanie am decupat din foaia de aluat piesele necesare, ajutându-mă de o schiță făcută pe o hârtie, iar pentru reni am avut o formă de patiserie.
Pentru glazură:
Se bate
albușul spumă, cu mixerul, se adaugă zeama de lămâie și zahărul pudră vanilat,
în ploaie, amestecând bine.
Se umple
un poş cu glazura albă şi se ung marginile pereţilor casei, să se lipească. Veţi
avea nevoie să vă mai ajute cineva. Se sprijină pereţii de nişte pahare înalte.
Se lasă un pic la uscat, se îndepărtează cu grijă paharele şi se adaugă şi
acoperişul. Anul acesta tata mi-a dat ideea să găuresc cu o scobitoare cele
două piese pentru acoperiș și să le leg cu ață ca să stea bine, să nu mai alunece,
iar când se încheagă bine căsuța, se desfac ațele.
Am folosit
și ciocolată albă topită și răcită, cu care am umplut un poș. Dacă vreți și
culori, dați deoparte din ciocolată în două castronele pentru a amesteca
împreună cu colorantul alimentar natural pudră ( verde).
Eu nu am
mai avut roșu și, pentru că aveam mare nevoie de el, am improvizat făcând mai
multe teste. Iată cum puteți obține roșu natural: o lingură de zeamă de la
salata de sfeclă roșie (care conține și oțet, dar nu-i nimic), se amestecă împreună
cu ciocolata albă (puneți 2 linguri de ciocolată la început, apoi adăugați
treptat) la început pare că se brânzește, dar pe măsură ce adăugați ciocolată,
veți vedea că prinde consistență.
Se glazurează
cu ciocolată și cu glazura de albuș și se decorează după gust.
Notă: Glazura are tendinţa să se
usuce repede, totuşi căsuţa se va usca abia în 24 de ore, de aceea trebuie
manevrată cu grijă.
Notă: De asemenea, aveţi grijă ca
în bucătărie să fie aerul uscat, să nu pregătiţi altă mâncare simultan,
deoarece aburul, umezeala sau căldura vor afecta aluatul (se înmoaie şi se lipeşte).
Timp de
pregătire aluat: 10 min
Timp de
coacere: 10 min fiecare tavă
Timp de
decorare: 2 h
Timp de
uscare pentru toată căsuţa: 24h
Poftă
Bună şi Crăciun Fericit!
Sarbatori Fericite si Un An Nou minunat, cu sanatate, noroc, inspiratie si spor in toate! :)
RăspundețiȘtergerepupici,
Cris