Rețete Pascale

Coronita de Craciun



Coroniță de Crăciun

Ai mei au fost așa de încântați de globulețe încât a doua zi de Crăciun, mi-au spus că ar mânca ceva bun, cremos. Așa că le-am făcut o surpriză: o coroniță de Crăciun, cu blat cu coajă de portocală, umplută cu cremă intensă de ciocolată și o notă subtilă de cafea, apoi decorată cu o cremă de ciocolată albă colorată în verde (cu colorant alimentar natural pudră), fulgi de nea din zahăr, fulgi de cocos și felii de mandarină. Am folosit perluțe de zahăr pentru a imita acele bobițe ale plantei holly (ilex) care îmi place mult.

Ingrediente:
Blatul coroniței:
5 ouă S,
Un praf de sare,
5 ml îndulcitor,
1 linguriță vanilie Bourbon pudră (din păstăi mărunțite),
1 linguriță coajă rasă de portocală (ținută în zahăr la borcan),
4 linguri (100 g) făină,
70 ml ulei,
5 g praf de copt,

Crema de ciocolată neagră:
150 ml frișca lichidă,
55 g ciocolată neagră,
1 linguriță cafea măcinată,

Crema decor verde:
100 ml frișca lichidă,
40 g ciocolată albă,
1 linguriță colorant natural pudră verde,
1 linguriță apă caldă,

Decor:
1 mandarină,
Perle de zahăr, după gust,
Fulgi de nea de zahăr, după gust,
Fulgi de cocos, după gust

Mod de preparare:
Blatul coroniței:  se separă ouăle. Se bat spumă albușurile și un praf de sare, cu mixerul, se adaugă treptat gălbenușurile, îndulcitorul, pudra de vanilie, coaja rasă de portocală și uleiul. Se adaugă apoi și făina și praful de copt, amestecând ușor cu o spatulă. Se toarnă compoziția (trebuie să obțineți un aluat moale ca la chec) într-o tavă de guguluf, unsă cu unt.
Se dă la cuptorul preîncălzit, la foc mediu, până trece testul scobitorii (aprox 30 min, însă aveți grijă să nu-l uscați).
După ce s-a  răcit, se scoate din forma de guguluf, se răstoarnă într-o altă tavă (și se lasă cu fundul în sus).


Crema de ciocolată neagră:  se încălzește pe baie de abur frișca lichidă împreună cu ciocolata neagră (cuvertură 52 % cacao), se amestecă dîn când în când, până se topește. Se dă deoparte la răcit. După ce s-a răcit, se adaugă cafeaua măcinată, amestecând până devine cremoasă.

Crema decor verde:  se încălzește pe baie de abur frișca lichidă împreună cu ciocolata albă, amestecând până se topește. Se dă deoparte. După ce s-a răcit, se adaugă colorantul verde pudră dizolvat înainte într-o linguriță de apă caldă, se amestecă bine.

Montare și decor:  se scobește din coroniță, se umple cu crema de ciocolată neagră, cu ajutorul unui poș. Apoi se fac flori din crema verde, folosind de asemenea un poș. Se decorează cu perluțe, felii de mandarină, fulgi și cocos.

Notă: pentru cremele de ciocolată, în general, vă recomand să folosiți cuverturi de ciocolată (se găsesc în orice supermarket), sunt calitative comparativ cu ciocolatele obișnuite, dar și accesibile ca preț.

Timp de pregătire: 1h 30 min
Timp de coacere: 30 min
Porții: 8







Poftă Bună!

Distincții culinare:

Rețetă publicată în Revista Cărticica Practică nr. 12/2020.


Rețeta video:


Comentarii