Coronita de Craciun
Coroniță de Crăciun
Ai mei
au fost așa de încântați de globulețe încât a doua zi de Crăciun,
mi-au spus că ar mânca ceva bun, cremos. Așa că le-am făcut o surpriză: o
coroniță de Crăciun, cu blat cu coajă de portocală, umplută cu cremă intensă de
ciocolată și o notă subtilă de cafea, apoi decorată cu o cremă de ciocolată albă colorată în verde (cu
colorant alimentar natural pudră), fulgi de nea din zahăr, fulgi de cocos și felii de mandarină. Am folosit perluțe de zahăr pentru a imita
acele bobițe ale plantei holly (ilex) care îmi place mult.
Ingrediente:
Blatul
coroniței:
5 ouă S,
Un praf
de sare,
5 ml
îndulcitor,
1 linguriță
vanilie Bourbon pudră (din păstăi mărunțite),
1 linguriță
coajă rasă de portocală (ținută în zahăr la borcan),
4
linguri (100 g) făină,
70 ml
ulei,
5 g praf
de copt,
Crema de
ciocolată neagră:
150 ml
frișca lichidă,
55 g
ciocolată neagră,
1
linguriță cafea măcinată,
Crema
decor verde:
100 ml
frișca lichidă,
40 g
ciocolată albă,
1
linguriță colorant natural pudră verde,
1
linguriță apă caldă,
Decor:
1 mandarină,
Perle de
zahăr, după gust,
Fulgi de nea de zahăr, după gust,
Fulgi de
cocos, după gust
Mod
de preparare:
Blatul coroniței: se separă ouăle. Se bat spumă albușurile și un
praf de sare, cu mixerul, se adaugă treptat gălbenușurile, îndulcitorul, pudra
de vanilie, coaja rasă de portocală și uleiul. Se adaugă apoi și făina și
praful de copt, amestecând ușor cu o spatulă. Se toarnă compoziția (trebuie să obțineți
un aluat moale ca la chec) într-o tavă de guguluf, unsă cu unt.
Se dă la cuptorul preîncălzit, la foc mediu, până trece testul scobitorii (aprox 30 min, însă aveți grijă să nu-l uscați).
Se dă la cuptorul preîncălzit, la foc mediu, până trece testul scobitorii (aprox 30 min, însă aveți grijă să nu-l uscați).
După ce
s-a răcit, se scoate din forma de guguluf,
se răstoarnă într-o altă tavă (și se lasă cu fundul în sus).
Crema de ciocolată
neagră: se încălzește pe baie de abur frișca lichidă
împreună cu ciocolata neagră (cuvertură 52 % cacao), se amestecă dîn când în
când, până se topește. Se dă deoparte la răcit. După ce s-a răcit, se adaugă
cafeaua măcinată, amestecând până devine cremoasă.
Crema decor verde:
se încălzește pe baie de abur frișca lichidă împreună cu ciocolata albă,
amestecând până se topește. Se dă deoparte. După ce s-a răcit, se adaugă
colorantul verde pudră dizolvat înainte într-o linguriță de apă caldă, se
amestecă bine.
Montare și decor: se scobește din coroniță, se umple cu crema de
ciocolată neagră, cu ajutorul unui poș. Apoi se fac flori din crema verde,
folosind de asemenea un poș. Se decorează cu perluțe, felii
de mandarină, fulgi și cocos.
Notă:
pentru cremele de ciocolată, în general, vă recomand să folosiți cuverturi de
ciocolată (se găsesc în orice supermarket), sunt calitative comparativ cu
ciocolatele obișnuite, dar și accesibile ca preț.
Timp de
pregătire: 1h 30 min
Timp de
coacere: 30 min
Porții: 8
Poftă Bună!
Rețeta video:
Distincții
culinare:
Rețetă publicată în Revista Cărticica Practică nr. 12/2020.
Rețeta video:
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Apreciez dacă îmi scrieți părerea dumneavoastră!