Globulete dulci
Globulețe dulci
Globulețe
cu straturi de blat de vanilie și cremă de cafea, îmbrăcate în glazură oglindă și decorate cu
ornamente din zahăr.
Ingrediente:
Pentru
blat:
5 ouă,
Un praf
de sare,
1
linguriță vanilie Bourbon pudră,
5 linguri
ulei,
5
linguri făină albă,
5 g praf
de copt Dr. Oetker,
5 ml
îndulcitor,
Pentru
însiropat:
150 ml
apă,
1
linguriță cafea măcinată,
Pentru
crema de cafea:
125 g
cremă mascarpone,
125 g
frișcă lichidă,
1
linguriță cacao neagră Dr. Oetker,
40 g
ciocolată cu lapte,
8 g
ness,
2
linguri cafea,
Pentru
crema albă:
125 g
cremă mascarpone,
100 ml
frișcă lichidă,
Pentru
glazura oglindă:
60 ml
apă,
60 g
zahăr tos,
100 ml
lapte condensat,
100 g
ciocolată albă,
5 g
gelatină + 2 linguri apă rece,
coloranți alimentari pudră naturali (câte o jumătate de linguriță: orange, albastru, verde, galben),
coloranți alimentari pudră naturali (câte o jumătate de linguriță: orange, albastru, verde, galben),
4 lingurițe apă fierbinte (1/colorant),
Pentru
decor:
Ornamente
de zahăr Dr. Oetker, după gust,
Fulgi de
cocos, după gust,
60 g
ciocolată cu lapte
Mod de preparare:
Blatul: se bat spumă, cu mixerul, albușurile cu un
praf de sare.
În alt
castron se bat gălbenușurile, cu mixerul, cu uleiul, se adaugă vanilia pudră,
îndulcitorul, praful de copt și făina, apoi se încorporează treptat spuma de
albușuri, omogenizând.
Se
toarnă într-o tavă de copt pregătită cu hârtie de copt și se dă la cuptorul
preîncălzit, la foc mediu, până trece testul scobitorii (12-15 min, în funcție
de cuptor).
Se lasă
la răcit, apoi se decupează cercuri de diferite dimensiuni, eu am ales forme cu
diametru de 6,5 cm, respectiv 3,5 cm.
Pentru însiropat: se toarnă 150 ml apă clocotită într-o cană cu
o linguriță de cafea măcinată, se amestecă, se lasă la răcit și se strecoară.
Crema de cafea: se bate crema mascarpone
împreună cu frișca lichidă, cu mixerul, până se obține o cremă fermă. Se adaugă
ciocolata cu lapte topită pe baie de abur și răcită, apoi cacaoa neagră, nessul
și două linguri de cafea, se omogenizează.
În
continuare, pentru ca glazura oglindă să adere frumos pe orice desert, avem
nevoie de o cremă albă. Aceasta se prepară amestecând crema mascarpone cu
frișca lichidă, până obținem o consistență plăcută, ușor moale.
Odată
pregătite cele mai sus, continuăm cu glazura oglindă.
Glazura oglindă: se pune gelatina la hidratat într-un bol cu 2
linguri de apă rece.
Separat,
se fierb pe foc mic, într-o crăticioară, apa cu laptele condensat și zahărul,
până se topește zahărul (maxim 2 minute). Se dă de pe foc, se toarnă într-un
castron din sticlă în care am mărunțit ciocolată albă.
Veți
avea nevoie de un termometru acum.
Când
temperatura amestecului scade sub 50 de grade, se adaugă gelatina și se
amestecă bine. Acum, mai întâi se dizolvă coloranții alimentari pudră (orange,
galben, albastru, verde) în câte o linguriță de apă fierbinte. Apoi se repartizează
glazura, în 4 castronele, în mod egal, pentru a amesteca.
Pasul
următor constă în montare și decor și este ceva mai alert. Dacă sunteți
sprinteni de regulă, la prăjiturit, puteți monta globulețele cât timp se
răcește glazura oglindă. Dacă aveți emoții, atunci pregătiți mai întâi
globulețele, iar apoi pregătiți glazura, după care vă luați o mică pauză!
Montare: dacă aveți tavă de copt pentru
brioșe cu formă rotundă ce ar putea fi folosită drept globulețe, folosiți-o.
Eu, însă, nu am avut, așa că a trebuit să improvizez. Și cum nu întotdeauna
avem de unde să cumpărăm repede o formă, ori mie îmi vin ideile noaptea, iar a
doua zi deja abia aștept să încep să creez și să inventez, m-am învățat să mă
descurc cu ce am la îndemână. Așadar, eu am folosit niște forme din plastic pe
care le aveam pentru aperitive.
Se
însiropează delicat cercurile din blatul de vanilie.
Apoi
într-o formă din plastic ce va fi jumătatea unui globuleț, se pune în ordinea
următoare: folie alimentară, după care se unge bine cu un strat din crema albă,
se așază un cerc de 3,5 cm diametru, un strat din crema de cafea, apoi un cerc
de 6,5 cm diametru. Aceasta este o jumătate, deci vom obține 10 jumătăți
(pentru 5 globulețe). Se dau la congelator imediat, pentru 10 minute.
Decor: când glazura a
căpătat consistența mierii, se poate turna peste globulețe! Fără frică, lin, cu
mișcări circulare, pornind din mijloc. Se decorează cu ornamente de zahăr și
fulgi de cocos. Pe cel de-al cincilea globuleț am ales saă-l îmbrac în
ciocolată cu lapte, topită și răcită.
Notă: Dacă folosiți coloranți
pudră, aceștia se pun în lichid fierbinte, dacă aveți coloranți tip gel, atunci
trebuie puși în lichid rece.
Notă: Crema de cafea este mai
mult decât suficientă. Mi-a rămas și puțin blat, dar este bun pentru
pofticioși, dacă aveți, mai nerăbdători, prin familie :)
Notă: dacă vi se întâmplă să se
închege prea tare glazura, se poate încălzi (30 de secunde sunt suficiente) pe
baie de abur.
Notă: lăsați globulețele la scurs
și uscat pe un grătar de răcire, apoi transferați-le pe un platou și dați la
frigider. Noi le-am servit imediat, pentru că se făcuse târziu și nu am mai
avut răbdare :p
Porții:
5
Timp de
pregătire: 2h
Timp de
gătire: 20
Poftă Bună!
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Apreciez dacă îmi scrieți părerea dumneavoastră!