Rulade de Craciun: Buturuga de Craciun (2019)
Buturugă de Crăciun
Buturuga
de Crăciun sau Bûche de Noël este
un desert tradițional franțuzesc servit de Crăciun, constituit dintr-o ruladă
umplută cu cremă și învelită în cremă de ciocolată sau glazură de ciocolată,
decorată astfel încât să semene cu un buștean. Pentru umplut eu am folosit o
cremă de cafea, iar pentru decorat un ganache cu whisky. Au fost ai mei așade bucuroși când am fost gata cu ea, încât m-au
grăbit s-o pozez, ca să o degustăm.
Ingrediente:
Rulada:
6 ouă
mici,
5 g praf
de copt Dr. Oetker,
6
linguri ulei,
150 g
făină,
100 ml
suc portocale,
1 praf
sare,
În plus:
Zahăr pudră cu aromă de rom Dr. Oetker, după gust,
Cremele:
100 g
ciocolată neagră,
270 ml
frișcă lichidă,
1 plic
ness,
4
linguri cafea preparată,
20 ml whiskey,
250 g
cremă mascarpone,
Decor:
Cacao pudră,
după gust,
Dropsuri,
3
frunzulițe de busuioc
Mod de preparare:
Rulada:
Se
separa ouăle și se bat albușurile cu un praf sare, până se obține o bezea, apoi
se adaugă gălbenușurile, uleiul, sucul de la două portocale (100 ml) și praful
de copt, amestecând tot cu mixerul. Se adaugă și făina și se omogenizează cu o
spatulă. Se toarnă într-o tavă pregătită cu hârtie de copt și se dă la cuptorul
preîncălzit, la foc mediu, pentru 20 minute, având grijă să rămână ușor aurie.
Când se
scoate din cuptor, se pudrează repede cu zahăr un șervet de bucătărie, se
răstoarnă cu grijă rulada, se desprinde hârtia de copt și se pudrează din nou,
apoi se rulează fierbinte. Se lasă la răcit.
Cremele:
Se
topește pe baie de abur sau la chocolate fondue o tabletă de ciocolată ruptă
bucățele și se lasă la răcit cât să nu mai frigă la deget. Frișca lichidă se
bate cu mixerul până devine moale, însă nu consistentă.
Pentru
umplut, se pregătește crema de cafea. Astfel, se bate cu mixerul crema
mascarpone, se adaugă 120 g din frișca bătută anterior, 2 linguri din ciocolata
topită, 4 linguri de cafea preparată și nessul, omogenziând.
Pentru
decor, se pregătește o cremă ganache cu whiskey, astfel: se adaugă 4
linguri din frișca rămasă în castronul cu ciocolata topită rămasă, pentru a
amesteca bine și a nu se întări ciocolata și apoi se răstoarnă în bolul cu frișcă
rămasă și se bate cu mixerul până devine cremoasă. La această cremă, ne va
trebui 150 g.
Montare
și decor: după ce s-a răcit rulada, se desface, se umple cu crema de cafea, se
rulează la loc, se taie o bucată din ea și se așază pe un platou, astfel încât
să-i dăm formă de buștean. Se îmbracă în crema ganache cu whiskey, se face un
model astfel încât să semene cu textura lemnului și se decorează după
inspirație.
Timp pregătire:
aprox 50 min
Timp coacere:
aprox 20 min
Porţii: 12
Poftă
Bună!
Distincții culinare:
Rețetă premiată de Revista Practic în Bucătărie și publicată în nr. 1/2021.
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Apreciez dacă îmi scrieți părerea dumneavoastră!