Turta Dulce (2019)

Turtă Dulce

Zilele trecute am pregătit niște turtă dulce pentru nepoței. M-a prins ora 2 noaptea decorându-le, dar a meritat toată munca. De data aceasta, am folosit mai multă cacao la aluat, iar pentru decorat: ciocolată albă și coloranți pudră naturali. A ieșit pufoasă, aromată și așa de bună. Le-am lăsat la uscat, iar a doua zi le-am adăugat sfoară colorată și le-am ambalat în celofan, am căutat și o cutie solidă, pentru că aveau drum lung de făcut. 
Turtă dulce făcută cu multă dragoste…

Timp de coacere: 10 min x 3 tăvi
Timp de pregătire și decorare: 2h
Porții: 30 buc


Ingrediente:
Pentru turtă dulce:
100 g unt,
2 ouă,
3 linguri miere,
3 linguri zahăr brut din trestie de zahăr Sano Vita,
un praf de sare,
1 plic praf de copt,
350 g făină;
1 plic praf de copt,
4 linguriţe cacao,
1 linguriţă mix mirodenii Belbake (anason stelat, coriandru, ghimbir, scorțișoară, cuișoare, cardamon),

Pentru decor:
200 g ciocolată albă,
Coloranți alimentari naturali pudră (verde, orange, albastru),
fulgi de zahăr,
perle de zahăr ,
fire colorate de zahăr

Mod de preparare:
Se amestecă untul cu zahărul brut, ouale, un praf de sare, mierea, apoi se adaugă şi cacao, praf de copt, mixul de mirodenii şi făină cât cuprinde (aprox 300 g), amestecând bine. Se răstoarnă pe blatul de lucru presărat cu făină (aprox 50 g ), frământând până se obţine un aluat pufos, dar suficient de consistent pentru a-l putea întinde. Se dă la frigider 30 de minute.

Se întinde aluatul pe blatul de lucru într-o foaie potrivit de groasă. Se taie cu forme de patiserie şi se transferă într-o tavă pregătită cu foaie de copt.
Se dă la cuptor, la foc mediu, maxim 10 minute fiecare tavă (se verifică cu o scobitoare, dacă aceasta rămâne curată, atunci sunt făcute). Se obţin 3 tăvi cu turtă dulce. Se lasă la răcit.


Pentru decor: se topește ciocolata albă pe baie de abur sau la chocolate fondue. Se lasă 10 minute la răcit (sau cât să se închege ușor), apoi se împarte în mai multe castronele, în funcție de câte culori doriți să obțineți. Se adaugă coloranții alimentari, amestecând. Se transferă în pungi pentru decorat, care se taie la capăt. Cât mai puțin, ca apoi să putem desena cât mai subțire.
Se ornează după inspirație, fiecare formă de turtă dulce și se decorează cu fulgi, perle și fire de zahăr.

Se lasă la uscat pe un grătar de răcire sau o tavă, până a doua zi.

Se adaugă sfoară colorată și se ambalează în celofan. Sunt numai bune pentru atârnat în brad.








Poftă Bună!

Distincții culinare:

Rețetă premiată de Revista Practic în Bucătărie și publicată în nr. 1/2021.

Comentarii