Ciorbă țărănească de fasole boabe (4)
Ciorbă țărănească de fasole boabe
Ciorba de
fasole boabe este una dintre ciorbele mele preferate mele, iar eu nu mă prea
împac cu ciorbele în general, dar sunt câteva care îmi plac. Și ce ar fi o
ciorbă țărănească de fasole fără câteva crutoane proaspăt scoase din cuptor?
Ingrediente:
500 g
fasole boabe,
3 cepe,
1 morcov,
1 ardei
gras,
Sare,
după gust,
4
linguri roșii cubulețe la cutie,
O
linguriță bulion,
30 ml
ulei,
3030 ml
apă,
Verdețuri
proaspete, după gust,
1 pâine mai veche, după gust
Mod de preparare:
Se alege
fasolea, se spală și se lasă la înmuiat peste noapte.
A doua
zi, se clătește bine în apă rece și se pune la fiert. Eu, la 500 g de fasole,
pun cam 3 litri de apă. Când dă în clocot, se schimbă apa (cu apă fierbinte, nu
rece).
Se curăță
și se spală legumele. Ceapa se toacă mărunt, adeiul-cubulețe, iar morcovul se
dă pe răzătoare.
Când fasolea
este aproape fiartă, se adaugă o ceapă, ardeiul, morcovul și roșiile cubulețe. Se
adaugă sare, după gust.
Cand este
totul fiert, se călesc separat celelalte 2 cepe, într-o tigaie cu puțin ulei
înfierbântat, iar când devin aurii, se pune peste ele o linguriță de bulion dsfăcut
în puțină (30 ml) apă, care se toarnă în ciorbă. Se mai lasă la fiert cam 5
minute, apoi se ia de pe foc.
Când ciorba
este gata, se asezonează cu mărar și pătrunjel verde, tocate mărunt.
Sugestie
de servire: ciorba de fasole este nemaipomenită alături de câteva crutoane de
casă. Pentru acestea, am tăiat o pâine veche (de o zi-două), în cuburi pe care le-am
răsfirat pe o tavă și am dat la cuptor, la foc mediu, până s-au uscat și au
devenit aurii.
Timp de
pregătire: 15 min
Tmp de gătire:
aprox 2 ore
Porții:
10
Poftă Bună!
Ce mult imi place!
RăspundețiȘtergere