Tort duo, cu nuci, cacao și cremă de lămâie


Tort duo, cu nuci, cacao și cremă de lămâie
Tort cu două blaturi: unul de nucă, altul de cacao, cremă de lămâie, decorat cu flori și fluturi.

Ingrediente:
Pentru blat avem nevoie de:
6 ouă L,
Un praf de sare,
5 ml îndulcitor,
4 linguri ulei,
4 linguri nucă măcinată,
5 linguri făină,
10 g praf de copt Dr. Oetker,
1 lingură cacao Dr. Oetker,

Pentru sirop:
400 ml apă,
1 lingură zahăr,
O linguriţă esenţă de rom Dr. Oetker,

Pentru crema de lămâie:
2 gălbenușuri,
400 ml lapte,
Un praf de sare,
45 g făină,
5 ml îndulcitor,
1 jumătate de linguriță esență de vanilie Dr. Oetker,
O linguriță coajă de lămâie,
85 g unt,
45 ml frișcă lichidă,

Pentru decor:
300 ml frișcă lichidă,
1 linguriță colorant natural pudră lila,
1 linguriță colorant natural pudră orange,
2 lingurițe apă fierbinte,
50 g cuvertură de ciocolată neagră,
1 lingură lapte,
Fluturi de zahăr, după gust,
Fluturi de napolitană, după gust

Mod de preparare:
Blatul: se bat cu mixerul albuşurile cu un praf de sare şi îndulcitorul, se adaugă treptat gălbenuşurile şi uleiul. Se adaugă nuca măcinată, făina şi praful de copt, amestecând de-acum cu o spatulă, de jos în sus, pentru a aera compoziţia.
Se toarnă jumătate din compoziție în alt bol, pentru a o amesteca cu pudra de cacao.
Se toarnă acum cele două compoziții în două forme rotunde pregătite cu foaie de copt şi se coc la foc mic, aprox 30 de minute sau până trec testul scobitorii.  Se lasă la răcit.

Crema: într-o crăticioară, se amestecă două gălbenușuri cu un praf de sare, îndulcitorul, laptele, esența de vanilie și făina. Se fierbe amestecul pe foc mic, până se îngroașă ca o budincă, amestecând mereu, să nu se lipească. Se dă de pe foc, se adaugă untul și coaja de lămâie. Se amestecă și se lasă la răcit. Se adaugă apoi  frișca lichidă și se bate un pic cu mixerul până devine fină, cremoasă.

Siropul: se fierb apa cu zahărul, câteva minute, se ia focul, se adaugă esenţă de rom şi se lasă la răcit. 

Montare: Se taie fiecare blat în două foi. Se ditribuie uniform crema de vanilie între foile de blat.

Pentru decorat: se bate frișca lichidă, până devine cremoasă, dar nu vârtoasă. O treime din frișcă rămâne albă și se îmbracă tortul cu ea. O treime din frișcă se amestecă împreună cu colorantul alimentar lila (desfăcut într-o linguriță de apă fierbinte), iar ultima treime cu colorant alimentar orange (desfăcut tot într-o linguriță de apă fierbinte).
Cuvertura de ciocolată împreună cu laptele se topesc pe baie de abur, se lasă la răcit, astfel încât glazura să devină vâscoasă, apoi se toarnă într-o pungă şi se prelinge pe tort, dar numai peste margine.
Cu frișca colorată mai devreme se umple două poșuri și se ornează tortul cu floricele. Se decorează cu fluturi de zahăr și de napolitană.


Pont: laptele adăugat la glazura de ciocolată îi va da o textură catifelată și vă va ajuta să nu se mai închege așa repede (care are tendința să se închege fiind încă fierbinte), în plus va curge frumos peste tort.

Porţii: 10
Timp de pregătire: 2h 30min
Timp de coacere: 25 min









Poftă Bună!

Comentarii

Trimiteți un comentariu

Apreciez dacă îmi scrieți părerea dumneavoastră!