Tort duo, cu nuci, cacao și cremă de lămâie
Tort duo, cu nuci, cacao și cremă de lămâie
Tort cu
două blaturi: unul de nucă, altul de cacao, cremă de lămâie, decorat
cu flori și fluturi.
Ingrediente:
Pentru blat avem nevoie de:
6 ouă L,
Un praf
de sare,
5 ml
îndulcitor,
4
linguri ulei,
4
linguri nucă măcinată,
5
linguri făină,
10 g praf
de copt Dr. Oetker,
1
lingură cacao Dr. Oetker,
Pentru sirop:
400 ml
apă,
1
lingură zahăr,
O
linguriţă esenţă de rom Dr. Oetker,
Pentru crema de lămâie:
2 gălbenușuri,
400 ml
lapte,
Un praf
de sare,
45 g făină,
5 ml
îndulcitor,
1
jumătate de linguriță esență de vanilie Dr. Oetker,
O
linguriță coajă de lămâie,
85 g
unt,
45 ml
frișcă lichidă,
Pentru decor:
300 ml
frișcă lichidă,
1
linguriță colorant natural pudră lila,
1
linguriță colorant natural pudră orange,
2
lingurițe apă fierbinte,
50 g cuvertură
de ciocolată neagră,
1
lingură lapte,
Fluturi
de zahăr, după gust,
Fluturi
de napolitană, după gust
Mod
de preparare:
Blatul:
se bat cu mixerul albuşurile cu un praf de sare şi îndulcitorul, se adaugă treptat
gălbenuşurile şi uleiul. Se adaugă nuca măcinată, făina şi praful de copt,
amestecând de-acum cu o spatulă, de jos în sus, pentru a aera compoziţia.
Se
toarnă jumătate din compoziție în alt bol, pentru a o amesteca cu pudra de
cacao.
Se
toarnă acum cele două compoziții în două forme rotunde pregătite cu foaie de
copt şi se coc la foc mic, aprox 30 de minute sau până trec testul
scobitorii. Se lasă la răcit.
Crema: într-o crăticioară, se amestecă două gălbenușuri
cu un praf de sare, îndulcitorul, laptele, esența de vanilie și făina. Se
fierbe amestecul pe foc mic, până se îngroașă ca o budincă, amestecând mereu,
să nu se lipească. Se dă de pe foc, se adaugă untul și coaja de lămâie. Se amestecă
și se lasă la răcit. Se adaugă apoi frișca lichidă și se bate un pic cu mixerul
până devine fină, cremoasă.
Siropul:
se fierb apa cu zahărul, câteva minute, se ia focul, se adaugă esenţă de rom şi
se lasă la răcit.
Montare:
Se taie fiecare blat în două foi. Se ditribuie uniform crema de vanilie între
foile de blat.
Pentru
decorat: se bate frișca lichidă, până devine cremoasă, dar nu vârtoasă. O
treime din frișcă rămâne albă și se îmbracă tortul cu ea. O treime din frișcă
se amestecă împreună cu colorantul alimentar lila (desfăcut într-o linguriță de
apă fierbinte), iar ultima treime cu colorant alimentar orange (desfăcut tot
într-o linguriță de apă fierbinte).
Cuvertura
de ciocolată împreună cu laptele se topesc pe baie de abur, se lasă la răcit, astfel
încât glazura să devină vâscoasă, apoi se toarnă într-o pungă şi se prelinge pe
tort, dar numai peste margine.
Cu frișca
colorată mai devreme se umple două poșuri și se ornează tortul cu floricele. Se
decorează cu fluturi de zahăr și de napolitană.
Pont: laptele adăugat la glazura
de ciocolată îi va da o textură catifelată și vă va ajuta să nu se mai închege
așa repede (care are tendința să se închege fiind încă fierbinte), în plus va
curge frumos peste tort.
Porţii:
10
Timp de
pregătire: 2h 30min
Timp de
coacere: 25 min
Poftă Bună!
Minunat!
RăspundețiȘtergereMultumesc mult! :)
Ștergere