Cornulete pictate



Cornulețe pictate

Am vrut să obțin niște cornulețe speciale și m-am tot gândit cum să le colorez. Dacă aș fi suprapus o foaie albă peste una roz, ar fi fost prea multă cocă, plus că voiam numai niște dunguțe roz, din loc în loc. Așa că le-am colorat la final, cu suc de la salata de sfeclă roșie. A rămas culoarea frumoasă și după copt, nu a oxidat, așa că am fost mulțumită.

Ingrediente:
570 g făină,
100 g unt,
100 ml borș,
200 ml apă caldă,
10 g praf copt,
1 ou,
O jumătate de linguriță sare,
Un vârf de cuțit bicarbonat de sodiu,
2 linguri gem de prune,
3 linguri gem de căpșuni,
4 linguri nucă măcinată,
1 lingură suc de la salata de sfeclă roșie

Mod de preparare:
Într-un vas încăpător se amestecă untul la temperatura camerei cu apa caldă, oul, sarea, praful de copt, dar și bicarbonatul dizolvat în borș. Se adaugă făină cât cuprinde, frământând, până se obține un aluat consistent, dar pufos. Se dă la frigider peste noapte (sau câteva ore).
A doua zi, se împarte aluatul în 2 bucăți, se întinde primul aluat pe blatul presărat cu făină. Pentru că aluatul conține unt, trebuie să fie rece când îl întindeți, pe măsură ce se încălzește, se lipește de masă, de aceea e bine să lucrați cu bucăți mici de aluat.
Se taie triunghiuri lungi din aluat, cu o rolă de patiserie sau cu un cuțit. Se adaugă puțină umplutură la bază (eu am pregătit 2 castronele cu gem de căpșuni amestecat cu nucă, respectiv gem de prune amestecat cu nucă), apoi se rulează cornulețul. Dacă vreți să nu se usuce colțurile, acestea se pliază de la început peste umplutură, apoi se rulează triunghiul, dând forma de cornuleț. Astfel rămâne pufos. Ai mei le preferă așa.
Se așază cornulețele în tava pregătită cu foaie de copt, iar acum vine partea distractivă: se trasează dungi cu o pensulă, cu suc de la salata de sfeclă roșie.


Se dă tava la cuptorul preîncălzit, la foc mediu, cam 23 de minute, urmăriți-le, să nu se rumenească, pentru că se vor usca, trebuie să rămână albe.
După ce se scot din cuptor, se pot pudra cu zahăr.
Se pregătește la fel și aluatul rămas.

Sfat: Dacă vreți să colorați cornulețele, folosiți suc de la salata de sfeclă roșie. Este un colorant natural, stabil, ieftin și la îndemână, pe care eu îl folosesc și la decorațiunile de ciocolată.
Sfat: Cornulețele nu se ung cu ou, înainte de a le da la cuptor, pentru că se usucă. Când sunt gata, se pudrează cu zahăr, ca să rămână fragede.

Porții: 10
Timp de pregătire: 10 min + câteva ore pentru repaos aluat
Timp de coacere: 23 min/tavă * 3 tăvi







Poftă Bună!

Comentarii