Cornulete pictate
Cornulețe pictate
Am vrut
să obțin niște cornulețe speciale și m-am tot gândit cum să le colorez. Dacă aș
fi suprapus o foaie albă peste una roz, ar fi fost prea multă cocă, plus că
voiam numai niște dunguțe roz, din loc în loc. Așa că le-am colorat la final,
cu suc de la salata de sfeclă roșie. A rămas culoarea frumoasă și după copt, nu
a oxidat, așa că am fost mulțumită.
Ingrediente:
570 g făină,
100 g unt,
100 ml
borș,
200 ml
apă caldă,
10 g praf
copt,
1 ou,
O
jumătate de linguriță sare,
Un vârf
de cuțit bicarbonat de sodiu,
2
linguri gem de prune,
3
linguri gem de căpșuni,
4
linguri nucă măcinată,
1
lingură suc de la salata de sfeclă roșie
Mod de preparare:
Într-un
vas încăpător se amestecă untul la temperatura camerei cu apa caldă, oul,
sarea, praful de copt, dar și bicarbonatul dizolvat în borș. Se adaugă făină
cât cuprinde, frământând, până se obține un aluat consistent, dar pufos. Se dă
la frigider peste noapte (sau câteva ore).
A doua
zi, se împarte aluatul în 2 bucăți, se întinde primul aluat pe blatul presărat
cu făină. Pentru că aluatul conține unt, trebuie să fie rece când îl întindeți,
pe măsură ce se încălzește, se lipește de masă, de aceea e bine să lucrați cu
bucăți mici de aluat.
Se taie
triunghiuri lungi din aluat, cu o rolă de patiserie sau cu un cuțit. Se adaugă
puțină umplutură la bază (eu am pregătit 2 castronele cu gem de căpșuni
amestecat cu nucă, respectiv gem de prune amestecat cu nucă), apoi se rulează
cornulețul. Dacă vreți să nu se usuce colțurile, acestea se pliază de la
început peste umplutură, apoi se rulează triunghiul, dând forma de cornuleț. Astfel rămâne pufos. Ai mei le
preferă așa.
Se așază
cornulețele în tava pregătită cu foaie de copt, iar acum vine partea
distractivă: se trasează dungi cu o pensulă, cu suc de la salata de sfeclă
roșie.
Se dă tava
la cuptorul preîncălzit, la foc mediu, cam 23 de minute, urmăriți-le, să nu se rumenească,
pentru că se vor usca, trebuie să rămână albe.
După ce
se scot din cuptor, se pot pudra cu zahăr.
Se pregătește
la fel și aluatul rămas.
Sfat: Dacă vreți să colorați cornulețele,
folosiți suc de la salata de sfeclă roșie. Este un colorant natural, stabil,
ieftin și la îndemână, pe care eu îl folosesc și la decorațiunile de ciocolată.
Sfat: Cornulețele nu se ung cu
ou, înainte de a le da la cuptor, pentru că se usucă. Când sunt gata, se pudrează
cu zahăr, ca să rămână fragede.
Porții: 10
Timp de
pregătire: 10 min + câteva ore pentru repaos aluat
Timp de
coacere: 23 min/tavă * 3 tăvi
Poftă Bună!
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Apreciez dacă îmi scrieți părerea dumneavoastră!