Rețete Pascale

Cozonac cu mirodenii și cacao, de post


Cozonac cu mirodenii și cacao, de post

Am pregătit acest cozonac de post, cu mirodenii și cacao, iar pentru o culoare frumoasă, am pus puțină curcuma (turmeric).

Ingrediente:
pentru 1 cozonac mare:
9 g drojdie uscată,
460 făină,
350 apă,
o linguriță zahăr,
un praf de sare,
un vârf de cuțit curcuma (turmeric),
o jumătate de linguriță pudră de vanilie Bourbon,
aprox 100 ml ulei pentru frământat,

pentru umplut:
6 linguri cacao,
5 linguri zahăr,
1 lingură nucă măcinată,
1 linguriță coajă de lămâie (ținută în zahăr la borcan),
1 linguriță coajă de mandarine (ținută în zahăr la borcan),
stafide, după gust,
rahat, după gust,

pentru uns:
2 linguri apă + 1 linguriță zahăr

Mod de preparare:
Se amestecă drojdia uscată cu apă caldă și zahărul, se amestecă, apoi se adaugă făina, în ploaie, (aprox 360 g) în care am amestecat sarea. Se adaugă pudra de vanilie și curcuma. Se ung mâinile cu ulei și se frământă. Se mai adaugă ulei, la frământat, atât cât e nevoie. Se obține un aluat pufos, moale. Se acoperă cu folie alimentară și se lasă la crescut, la loc cald, o oră.


Se răstoarnă aluatul de cozonac pe blatul presărat cu făină (aprox 100 g), se frământă ușor, cât să capete consistență, se întinde, cu mâinile, în foaie potrivit de groasă, apoi se presară amestecul de cacao, zahăr și nucă, dar și mirodeniile preferate: stafide, coajă de lămâie, coajă de mandarine, rahat tăiat cubulețe.
Se rulează aluatul și se transferă în tava pregătită cu foaie de copt.
Se mai lasă la crescut o jumătate de oră, timp în care puteți preîncălzi cuptorul. Eu îl las pe aragaz, să crească la acest pas.

Se unge cozonacul cu puțină apă și se presară puțin zahăr, pentru un luciu frumos. Se coace la foc mic, 35-40 de minute sau până se rumenește. După ce se scoate din cuptor, se acoperă cu un prosop de bucătărie, iar când se răcește, se poate felia.


Timp de pregătire: aprox 2 h
Timp de coacere: aprox 40 min
Porţii: 10




Poftă Bună!

Comentarii