Tort 8 Martie, cu nucă, stracciatella, frișcă și căpșuni


Tort 8 Martie, cu nucă, stracciatella, frișcă și căpșuni

Un tort delicat, feminin, cu blat de nucă, cremă stracciatella, frișcă, multă frișcă. Pentru că am găsit la promoție și căpșuni frumoase (și chiar dulci!), am luat câteva și le-am păstrat într-o caserolă la frigider câteva zile, adică până a venit vremea tortului pentru a-l decora.

Timp de coacere: aprox 27 min

Timp de pregătire: 2h

Porții: 15

Diametru formă de copt: 22 cm (a ieșit destul de înalt, astfel că feliile pot fi mai subțiri)


Ingrediente:
Pentru blat:
6 ouă M + 1 albuș,
Un praf de sare,
5 ml îndulcitor,
100 ml ulei,
55 ml apă rece,
5 g vanilie Bourbon pudră,
40 g nucă măcinată,
170 g făină,
10 g praf de copt,

Pentru sirop:
300 ml apă,
5 ml îndulcitor,
1 linguriță esență de rom,
1 linguriță coajă de portocală,

Pentru crema stracciatella:
200 ml frișcă lichidă,
250 g cremă mascarpone,
50 g ciocolată cu lapte,
50 g cuvertură de ciocolată neagră,

Pentru decor:
300 ml frișcă lichidă,
200 g căpșuni,
20 g cuvertură de ciocolată neagră,
20 g unt,
20 ml lapte

Mod de preparare:
Blatul:

Bați spumă albușurile cu un praf de sare și îndulcitorul.

Adaugi, pe rând, gălbenușurile, uleiul, apa rece și vanilia pudră, omogenizând cu mixerul.

Adaugi 2 linguri nucă și 7 cu făină și praful de copt. Pentru a nu avea dubii cu privire la cât înseamnă o lingură, am specificat exact gramajele la lista cu ingrediente. Menționez că se poate amesteca tot cu mixerul, păstrându-i volumul pufos, dacă amesteci ușor și la viteză mică și omogenizezi după fiecare lingură de ingredient uscat adăugată. Torni într-o formă de copt pregătită cu hârtie de copt și coci aprox 27 de minute, la foc potrivit.

Siropul:

Fierbi apa cu îndulcitorul și coaja de portocală într-un ibric aflat pe foc mic, aprox 5 minute, dai de pe foc, lași la răcit și apoi adaugi esența de rom. Eu am observat că esențele difuzează mai bine în lichid rece. 

Crema stracciatella:

Bați cu mixerul crema mascarpone și frișca lichidă și adaugi cele două feluri de ciocolată date pe răzătoare, amestecând cu o spatulă sau cu o lingură. 


Montare și decor:

Tai blatul în 3 foi și le însiropezi. Distribui uniform crema. Bați frișca lichidă, până devine pufoasă, ușor moale. Îmbraci tortul în frișcă. Apoi restul de frișcă o mai bați ușor până capătă consistența necesară florilor, însă atenție să nu o faci vârtoasă. Ornezi tortul cu flori, iar pe margini, cu încrețituri. Speli căpșunile și le zvânți pe un șervet de hârtie, le taie în jumătăți și decorezi tortul.

Într-un ibric, pui cuvertura de ciocolată neagră, untul și laptele, fierbi pe foc mic, amestecând până se omogenizează și se îngroașă ușor. Dai glazura deoparte, lași la răcit 2-3 minute, apoi picuri peste tort. Dai la frigider până la servire. 

Sfat: dacă ai bătut prea tare frișca și a devenit vârtoasă, o poți drege cu puțin lapte rece.










Poftă Bună!

Comentarii