Tort 8 Martie, cu nucă, stracciatella, frișcă și căpșuni


Tort 8 Martie, cu nucă, stracciatella, frișcă și căpșuni

Un tort delicat, feminin, cu blat de nucă, cremă stracciatella frișcă, multă frișcă. Pentru că am găsit la promoție și căpșuni frumoase (și chiar dulci!), am luat câteva și le-am păstrat într-o caserolă la frigider câteva zile, adică până a venit vremea tortului pentru a-l decora.

Ingrediente:
Pentru blat:
6 ouă M + 1 albuș,
Un praf de sare,
5 ml îndulcitor,
100 ml ulei,
55 ml apă rece,
5 g vanilie Bourbon pudră,
40 g nucă măcinată,
170 g făină,
10 g praf de copt,

Pentru sirop:
300 ml apă,
5 ml îndulcitor,
1 linguriță esență de rom,
1 linguriță coajă de portocală,

Pentru crema stracciatella:
200 ml frișcă lichidă,
250 g cremă mascarpone,
50 g ciocolată cu lapte,
50 g cuvertură de ciocolată neagră,

Pentru decor:
300 ml frișcă lichidă,
200 g căpșuni,
20 g cuvertură de ciocolată neagră,
20 g unt,
20 ml lapte

Mod de preparare:
Blatul: se bat spumă albușurile cu un praf de sare și îndulcitorul. Se adaugă, pe rând, gălbenușurile, uleiul, apa rece și vanilia pudră, omogenizând. De obicei, la blatul cu nucă pun 7 linguri cu nucă și 2 cu făină, însă de data aceasta l-am vrut mai ușor, așa că am pus 2 linguri cu nucă și aprox 7 cu făină. Am specificat exact gramajele la lista cu ingrediente. Se adaugă așadar făina, nuca și praful de copt și menționez că se poate amesteca tot cu mixerul, păstrându-i volumul pufos, dar amestecând lin și omogenizând după fiecare lingură de ingredient uscat adăugată. Se toarnă într-o formă de copt pregătită cu hârtie de copt și se coace aprox 27 de minute, la foc potrivit.

Siropul: se fierb într-un ibric, pe foc mic, apa cu îndulcitorul și coaja de portocală, aprox 5 minute, se dă siropul de pe foc, se lasă la răcit și se adaugă esența de rom. Esențele difuzează mai bine în lichid rece (sau cel puțin eu așa am observat).

Crema stracciatella: se bat cu mixerul crema mascarpone și frișca lichidă și se adaugă cele două feluri de ciocolată date pe răzătoare, amestecând cu o spatulă sau lingură.

Montare și decor: se taie blatul în 3 foi și se însiropează. Se distribuie uniform crema. Se bate frișca lichidă, până devine pufoasă, ușor moale. Se îmbracă tortul cu frișcă. Apoi restul de frișcă se mai bate ușor până capătă consistența necesară florilor, însă atenție să nu o faceți vârtoasă. Se ornează tortul cu flori și volanele de pe margini. Se spală căpșunile, se zvântă pe un șervet de hârtie, se taie în jumătăți și se decorează tortul.


Într-un ibric, se pun cuvertura de ciocolată neagră, untul și laptele, se fierb pe foc mic, amestecând până se omogenizează și se îngroașă ușor. Se dă glazura deoparte, se lasă la răcit 2-3 minute, apoi se picură peste tort. Se dă la frigider până la servire.

Sfat: dacă ați bătut prea tare frișca, o puteți drege cu o lingură de lapte rece.

Timp de coacere: aprox 27 min
Timp de pregătire: 2h
Porții: 15 (am obținut un tort cu diametru 22 cm, a ieșit destul de înalt, astfel feliile vor fi mai subțiri, deci pentru 15 porții)









Poftă Bună!

Comentarii