Tort 8 Martie, cu nucă, stracciatella, frișcă și căpșuni
Timp de coacere:
aprox 27 min
Timp de pregătire:
2h
Porții: 15
Diametru formă de
copt: 22 cm (a ieșit destul de înalt, astfel că feliile pot fi mai subțiri)
1 linguriță esență de rom,
Bați
spumă albușurile cu un praf de sare și îndulcitorul.
Adaugi,
pe rând, gălbenușurile, uleiul, apa rece și vanilia pudră, omogenizând cu
mixerul.
Adaugi 2
linguri nucă și 7 cu făină și praful de copt. Pentru a nu avea dubii cu privire
la cât înseamnă o lingură, am specificat exact gramajele la lista cu
ingrediente. Menționez că se poate amesteca tot cu mixerul, păstrându-i volumul
pufos, dacă amesteci ușor și la viteză mică și omogenizezi după fiecare lingură
de ingredient uscat adăugată. Torni într-o formă de copt pregătită cu hârtie de
copt și coci aprox 27 de minute, la foc potrivit.
Siropul:
Fierbi apa cu îndulcitorul și coaja de portocală într-un ibric aflat pe foc mic, aprox 5 minute, dai de pe foc, lași la răcit și apoi adaugi esența de rom. Eu am observat că esențele difuzează mai bine în lichid rece.
Crema stracciatella:
Bați cu mixerul crema mascarpone și frișca lichidă și adaugi cele două feluri de ciocolată date pe răzătoare, amestecând cu o spatulă sau cu o lingură.
Tai blatul
în 3 foi și le însiropezi. Distribui uniform crema. Bați frișca lichidă, până
devine pufoasă, ușor moale. Îmbraci tortul în frișcă. Apoi restul de frișcă o
mai bați ușor până capătă consistența necesară florilor, însă atenție să nu o
faci vârtoasă. Ornezi tortul cu flori, iar pe margini, cu încrețituri. Speli
căpșunile și le zvânți pe un șervet de hârtie, le taie în jumătăți și decorezi
tortul.
Într-un ibric, pui cuvertura de ciocolată neagră, untul și laptele, fierbi pe foc mic, amestecând până se omogenizează și se îngroașă ușor. Dai glazura deoparte, lași la răcit 2-3 minute, apoi picuri peste tort. Dai la frigider până la servire.
Sfat: dacă ai bătut prea tare frișca și a devenit vârtoasă, o poți drege cu puțin lapte rece.
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Apreciez dacă îmi scrieți părerea dumneavoastră!