Tort Ora 12
1 linguriță esență de vanilie,
Blatul:
Freci untul, adaugi
treptat gălbenuşurile, îndulcitorul, esenţa de vanilie, laptele, un praf de
sare şi cacaoa. Încorporezi cu grijă albuşurile bătute spumă, apoi făina,
praful de copt şi omogenizezi.
Vei obţine o
compoziţie cremoasă (ca la negresă) pe care o torni într-o tavă pregătită cu
foaie de copt și dai la cuptorul preîncălzit aprox 30 de minute, la foc mic
(sau până trece testul scobitorii). Lași la răcit.
Pentru însiropat:
Fierbi apa cu
îndulcitorul un minut, dai de pe foc, adaugi esenţa de rom și lași la răcit.
Glazura:
Pui pe foc mic cuvertura
de ciocolată neagră, laptele și untul și fierbi până se îngroașă ușor,
amestecând tot timpul, să nu se lipească și depărtând din când în când ibricul
de flacără, să nu se ardă. Lași la răcit câteva minute.
Montare și
decor:
Cât timp se
răcește glazura, însiropezi tortul.
Torni glazura de
ciocolată pe tort din mijloc spre margini, după ce ai așezat tortul pe un
grătar de răcire, deasupra unei tăvi adânci, lăsând să cadă în tavă excesul. Glazura
se va prelinge frumos, iar ce este în plus o poți refolosi. Când nu mai curge
glazura, poți muta tortul pe un platou. Dai la frigider 30 de minute, să se
închege ușor.
Bați frişca lichidă,
cu mixerul, până devine consistentă, dar cremoasă. Umpli un poș cu frișcă și decorezi
tortul. Decorezi după gust. La final, poți picura din glazura rămasă, cu
ajutorul unei lingurițe, peste florile de frișcă.
Sfat: Nu lăsa glazura
să se răcească prea tare, ca să o poți turna pe tort. După ce se răcește, se
încheagă, căpătând o consistență densă, e foarte gustoasă. Dacă s-a întărit şi
o dorei mai subţire, o poți subţia cu puţin lapte.
Sugestie de
decorare: eu am adăugat și o notă personală tortului Ora 12: câteva flori de
zahăr, la care am lucrat cu o zi înainte.
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Apreciez dacă îmi scrieți părerea dumneavoastră!