Koulouria - Covrigi grecesti
Koulouria –- Covrigi grecesti
În
copilărie îmi plăceau anumiți covrigi cu susan de la o patiserie din Ploiești,
nu știu dacă aceia erau sau nu grecești, însă m-am tot gândit la ei zilele
trecute.
Rețeta
originală de Kouluria presupune scăldarea covrigilor câteva secunde în apă cu
puțin petimezi (un fel de must), înainte de a-i da la cuptor, mustul se poate
înlocui cu miere.
Ce am
adăugat nou: am pus 2 lingurițe de pastă tahini în aluat, pentru că încă mai am
borcanul de tahini primit de Crăciun, de la sora mea mai mare și, în afară de
hummus, am zis să-l încerc și la alte preparate.
Timp de
pregătire: 20 min
Timp de
dospire: 1 h 40 min
Timp de
coacere: 16-20 min / tavă
Porții:
eu am obținut 11 covrigi de mărimi diferite, pentru că m-am mai și jucat cu
aluatul, însă din aceste ingrediente se obțin 13 covrigi de mărimea unei palme.
Ingrediente:
Pentru
maia:
50 g
făină,
50 ml
apă,
1
lingură zahăr,
12 g
drojdie proaspătă,
Pentru
aluat:
Maiaua,
300 +
100 g făină,
250 ml apă,
3
linguri ulei de măsline,
1
linguriță rasă sare,
2 lingurițe tahini,
2 lingurițe tahini,
În plus:
500 ml
apă,
1
lingură miere,
200 g
susan
Mod de preparare:
Mai
întâi se pregătește maiaua: într-un bol se dizolvă drojdia în apă călduță, amestecând
cu o furculiță, se adaugă zahărul și făina, amestecând până se obține o pastă.
Se lasă la odihnit 30 de minute.
Mai
departe, se adaugă 300 g de făină într-un bol înalt, se adaugă maiaua, apa,
sarea, tahini și uleiul. Se amestecă bine, se frământă până se obține un aluat
consistent, dar pufos. Se acoperă cu folie alimentară și se lasă la dospit o
oră.
Între
timp, se rumenesc semințele de susan, într-o tigaie, fără grăsime, amestecând
des, să nu se ardă. Se răstoarnă într-o farfurie întinsă.
Pe
blatul de lucru presărat cu făină (aprox 100 g) se răstoarnă aluatul, se taie
în bucățele mici.
Fiecare bucată de aluat se rulează, dând forma unui șnur gros
și lung, care se îndoaie pe jumătate și se răsucește, apoi se unesc capetele.
Într-un
bol înalt sau o crăticioară se adaugă apă fierbinte (nu mai mult de 45 de
grade) și miere, amestecând bine. Se scufundă fiecare covrig repede, apoi se
tăvălește prin farfuria cu susan. Se transferă într-o tavă pregătită cu foaie
de copt, atâția câți vă încap.
Se lasă covrigii la dospit 20 de minute,
apoi se dau la cuptorul preîncălzit, 16-maxim 20 de minute, la foc mediu. Nu-i
rumeniți prea tare pentru că îi veți usca.
Se
pregătesc astfel și celalți covrigi.
Când
sunt gata, se ung cu miere și se servesc așa, sunt foarte gustoși.
Pofta
Buna!
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Apreciez dacă îmi scrieți părerea dumneavoastră!