Tort cu portocala, arahide si ciocolata
Tort cu portocală, arahide și ciocolată
Un tort
elegant, cu pandișpan pufos și aromat cu vanilie și portocală, însiropat, cremă
de arahide și glazură de ciocolată. Pentru ca gustul ciocolatei să nu fie prea
intens (pentru mine), am folosit mai multă ciocolată cu lapte și mai puțină
amăruie la cremă. Și pentru că obișnuiesc să folosesc arahide la checuri,
pentru crusta de deasupra, acum m-am gândit să râșnesc câteva arahide și să le
folosesc și la această cremă. Îmi plac mult arahidele pentru gustul lor
complex. Nu e nevoie ca arahidele să fie nesărate, ale mele au fost prăjite,
sărate, în coajă roșie și le-am decojit și le-am dat la râșnița de cafea pentru
a obține o pastă fină. Important e ca arahidele să nu fie unsuroase, ci uscate,
astfel încât să le puteți folosi la o cremă totuși dulce.
Timp de pregătire: 2 h
Timp de coacere: 27 min, foc
mediu
Porții: 10
Diametrul formei de copt: 20 cm
Ingrediente:
Pentru blat:
6 ouă L,
Un praf
de sare,
5 ml
îndulcitor,
27 ml
suc de portocală,
5 g
vanilie Bourbon pudră,
100 ml
ulei,
7 g praf
de copt,
126 g
făină,
Pentru
sirop:
300 ml
apă,
1
lingură coajă de portocală ținută în zahăr la borcan,
Pentru
cremă:
150 ml
frișcă lichidă,
50 g
ciocolată cu lapte,
20 g ciocolată amăruie 72% cacao,
30 g
arahide,
Pentru glazură:
150 g cuvertură
de ciocolată neagră,
120 ml
lapte,
40 g unt,
Pentru decor:
30 g
ciocolată albă,
50 ml
frișcă lichidă,
20 g
ciocolată neagră,
Ornamente
verzi din ciocolată
Mod de preparare:
Blatul:
Se bat,
cu mixerul, albușurile cu un praf de sare și îndulcitorul, se adaugă gălbenușurile, sucul de
portocală (eu am avut o jumătate de portocală), vanilia, uleiul, apoi și praful
de copt și făina lingură cu lingură, amestecând după fiecare, la viteză mică,
ușor, astfel încât compoziția să capete volum. Se poate folosi mixerul și
pentru amestecarea ingredientelor uscate, atât timp cât acestea se adaugă
lingură cu lingură și se amestecă după fiecare. Cât despre făină, eu am pus 6
linguri, iar ca să nu fie dubii, că e lingură plină sau rasă sau mai pe
jumătate, am scris exact și gramajul.
Se
toarnă compoziția într-o formă de copt rotundă, pregătită cu foaie de copt, se
dă la cuptorul preîncălzit, la foc mediu, aprox 27 de minute (sau până trece
testul scobitorii). Se lasă la răcit.
Se fierb
apa cu coaja de portocală aprox 5 minute, se lasă la răcit.
Crema:
Se
topesc frișca lichidă împreună cu cele două feluri de ciocolată, pe baie de
aburi. Se amestecă bine, până se topește ciocolata, se lasă la răcit cam 10
minute pe masă, apoi se dă la frigider, 15 minute.
Între
timp, se decojesc arahidele, se dau la râșnița de cafea pentru a obține o pastă
fină.
Se bate
crema cu mixerul, până devine cremoasă, se adaugă și arahidele și se
omogenizează.
Montare:
Se
însiropează tortul, se întinde crema de arahide și se îmbracă și laterala, apoi
se dă la congelator, astfel încât atunci când turnăm glazura, tortul să fie
rece, iar crema să nu se topească sau să se împrăștie. Acest procedeu îl
folosesc și când folosesc glazura oglindă.
Glazura:
Într-un
ibric, se topesc pe foc mic, cuvertura de ciocolată cu laptele și untul,
amestecând mereu, să nu se ardă și îndepărtând ibricul de foc din când în când.
Când s-a omogenizat glazura, se dă deoparte puțin la răcorit, apoi se toarnă
călduță pe tort (să nu frigă la deget).
Se
topește pe baie de abur ciocolata albă, se umple un poș pentru ciocolată, se
decorează tortul. Pentru florile din cremă, se amestecă ciocolata neagră topită
cu frișca lichidă, cu mixerul și se ornează tortul.
Eu am
folosit și câteva ornamente verzi din ciocolată făcute altă dată.
Poftă Bună!
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Apreciez dacă îmi scrieți părerea dumneavoastră!