Domuri cu înghețată, trufă și ciocolată


Domuri cu înghețată, trufă și ciocolată

Ador deserturile în formă de dom, sunt moderne și mă inspiră să creez de fiecare dată ceva bun, așa încât să-i surprind pe ai mei.
Și ce e mai plăcut decât să spargi un strat crocant de ciocolată, ca să te bucuri de o înghețată cu o aromă fructat-florală deosebită:? Frișcă, ciocolată albă, apă din flori de portocal și căpșuni proaspete mărunțite amestecate cu grijă într-o cupă. Am decorat cu trufe cu nuci și spirale de ciocolată neagră.

Porții: 6
Timp de pregătire: 2 h
Timp de gătire: 10 min

Ingrediente:
Pentru 8 trufe:
20 g cuvertură de ciocolată neagră,
50 ml frișcă,
60 g blat de la brioșe cu nuci / chec / pandișpan,
2 linguri cacao neagră,
Opțional: 1 lingură lapte,
Opțional: 1 lingură nuci măcinate,

Pentru învelișul domurilor:
50-70 g cuvertură de ciocolată neagră,

Pentru spirale:
30 g cuvertură de ciocolată neagră,

Pentru înghețată:
50 g cuvertură de ciocolată albă,
150 ml frișcă lichidă,
1 linguriță apă din flori de portocal,
5 g zahăr vanilat Bourbon,
40 g căpșuni proaspete,

Mod de preparare:
Trufele:
Se fărâmițează într-un castron pandișpanul, checul sau ce aveți. Eu am folosit umplutura pe care o scobisem de la brioșele pe care tocmai le pregătisem, deci aluatul a fost pufos, în cazul meu. Dacă aveți chec sau pandișpan vechi de 1-2 zile și s-a uscat, puteți adăuga și o lingură de lapte. Desigur mai puteți pune și nuci măcinate sau ce mai doriți.
Se amestecă blatul cu ciocolata topită și răcorită, frișca bătută moale și s formează în mâini sfere mici, care se tăvălesc apoi prin cacao neagră. Se dau la frigider. Le puteți acoperi cu folie de aluminiu. Eu am obținut 8 trufe. Pentru desert, vom avea nevoie doar de 6 trufe, așadar 2 vă rămân pentru degustat.

Învelișul domurilor:
Eu am făcut 4 domuri cu înveliș de ciocolată (sunt suficiente 50 g de cuvertură de ciocolată) și 2 fără, așadar dacă vreți înveliș pentru toate folosiți 70 g.
Se topește pe baie de abur cuvertura de ciocolată neagră, se amestecă bine până la omogenizare și se toarnă într-o formă de silicon pentru brioșe. Eu am ales o formă de domuri. Se nivelează bine ciocolata cu o spatulă de silicon sau o pensulă. Se dă la congelator până la momentul montării.

Spiralele:
Se umple o pungă specială pentru ciocolată cu pătrățele de cuvertură de ciocolată neagră și se scufundă într-un ibric cu apă fierbinte, având grijă să nu ajungă apă în pungă. Când s-a topit ciocolata, se scoate din apă, se taie la capătul subțire și se formează spirale pe o bucată de hârtie de copt. Se dau la congelator până la servire.

Înghețata:
Se spală căpșunile, se lasă la zvântat pe un șervet de bucătărie și se taie bucățele mici.
Se topește pe baie de abur cuvertura de ciocolată albă și se amestecă bine până la omogenizare.
Separat, se bate frișcă lichidă până devine moale, cremoasă, (atenție, nu vârtoasă!), apoi se adaugă din frișcă, treptat câte o linguriță, peste ciocolată și se amestecă. Se adaugă apa din flori de portocal, zahărul vanilat Bourbon, și căpșunile, amestecând lejer, cu o spatulă.

Montare:
Se scoate din congelator forma de domuri, se verifică ciocolata: dacă a înghețat bine, se poate turna înghețata și se dă la congelator înapoi.


Decor:
În momentul servirii, se așază pe fiecare platou: un dom de înghețată, o trufă și o spirală, lăsând spirala să se desfacă ușor până jos. 
  





Poftă Bună!

Rețetă publicată în revista iCooking nr. 1, iulie 2020.

Comentarii