Pâine cu unt, lapte și semințe
Pâine cu unt, lapte și semințe
Zilele trecute
am pregătit o pâine cu unt și lapte. În vreme ce presăram semințele, mi-a venit
ideea să alternez semințele de mac cu cele de floarea soarelui. Și cât de bine
mirosea în casă de la untul acela!
Timp de
pregătire: 1h 40min
Timp de
coacere: 35-40 min
Porţii: 4
Ingrediente:
Pentru
aluat:
10 g
drojdie uscată,
370 g
făină,
150 ml
apă caldă,
100 ml
lapte (la temperatura camerei),
2
linguri ulei,
45 g
unt,
1,5
linguriță sare,
În plus:
Făină
pentru blatul de lucru (aprox 30 g),
1 ou
mic,
Semințe
de floarea soarelui, după gust,
Semințe
de mac, după gust
Mod de preparare:
Într-un
bol sau în bolul de la mixer se adaugă făina, apoi într-o parte drojdia, într-o
parte sarea, având grijă să nu se atingă, se toarnă laptele și apa, având grijă
ca lichidele să fie calde, nu reci, nici fierbinți. Se adaugă și două linguri
de ulei și se începe frământarea. Când coca prinde formă, se adaugă untul. Se
frământă până se obține un aluat lucios. Se lasă la dospit până își dublează
volumul, într-o oră.
Se
presară puțină făină pe masă, se răstoarnă aluatul și se împarte în două
bucăți. Se întinde fiecare bucată cu mâinile, într-o fâșie lungă și se rulează.
Apoi se răsucesc cele două rulouri.
Se
transferă pâinea, cu grijă, într-o tavă cu foaie de copt umezită și stoarsă,
apoi se lasă la crescut așa, în tavă, aprox 30 de minute, la loc cald.
Se unge
pâinea cu oul bătut în prealabil, se presară semințe de floarea soarelui și semințe
de mac.
Se dă la
cuptor, la foc mic, 10 minute, apoi la foc mediu încă 25-30 de minute. Se
adaugă de la început în cuptor, pe raftul de jos încă o tavă cu 150 ml apă, iar
după ce se evaporă apa, se îndepărtează tava.
Tips: Când
se scoate pâinea din cuptor, se stropește cu puțină apă, se acoperă cu un
prosop de bucătărie și abia după ce se răcește, se scoate din tavă și se
feliază.
Poftă Bună!
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Apreciez dacă îmi scrieți părerea dumneavoastră!