Rețete Pascale

Pâine cu unt, lapte și semințe


Pâine cu unt, lapte și semințe

Zilele trecute am pregătit o pâine cu unt și lapte. În vreme ce presăram semințele, mi-a venit ideea să alternez semințele de mac cu cele de floarea soarelui. Și cât de bine mirosea în casă de la untul acela!

Timp de pregătire: 1h 40min
Timp de coacere: 35-40 min
Porţii: 4

Ingrediente:
Pentru aluat:
10 g drojdie uscată,
370 g făină,
150 ml apă caldă,
100 ml lapte (la temperatura camerei),
2 linguri ulei,
45 g unt,
1,5 linguriță sare,

În plus:
Făină pentru blatul de lucru (aprox 30 g),
1 ou mic,
Semințe de floarea soarelui, după gust,
Semințe de mac, după gust

Mod de preparare:
Într-un bol sau în bolul de la mixer se adaugă făina, apoi într-o parte drojdia, într-o parte sarea, având grijă să nu se atingă, se toarnă laptele și apa, având grijă ca lichidele să fie calde, nu reci, nici fierbinți. Se adaugă și două linguri de ulei și se începe frământarea. Când coca prinde formă, se adaugă untul. Se frământă până se obține un aluat lucios. Se lasă la dospit până își dublează volumul, într-o oră.

Se presară puțină făină pe masă, se răstoarnă aluatul și se împarte în două bucăți. Se întinde fiecare bucată cu mâinile, într-o fâșie lungă și se rulează. Apoi se răsucesc cele două rulouri.


Se transferă pâinea, cu grijă, într-o tavă cu foaie de copt umezită și stoarsă, apoi se lasă la crescut așa, în tavă, aprox 30 de minute, la loc cald.
Se unge pâinea cu oul bătut în prealabil, se presară semințe de floarea soarelui și semințe de mac.


Se dă la cuptor, la foc mic, 10 minute, apoi la foc mediu încă 25-30 de minute. Se adaugă de la început în cuptor, pe raftul de jos încă o tavă cu 150 ml apă, iar după ce se evaporă apa, se îndepărtează tava.

Tips: Când se scoate pâinea din cuptor, se stropește cu puțină apă, se acoperă cu un prosop de bucătărie și abia după ce se răcește, se scoate din tavă și se feliază.







Poftă Bună!

Comentarii