Panna Cotta cu cafea și ciocolată


Panna Cotta cu cafea și ciocolată
Un desert delicios, în varianta cu cafea și ciocolată.

Timp de pregătire: 2h 10min
Timp de gătire: 10 min, foc mic
Porții: 4

Ingrediente:
Pentru Panna Cotta:
300 ml frișcă lichidă,
400 ml lapte,
5 g pudră de vanilie,
40 g cuvertură de ciocolată neagră,
2 lingurițe cafea solubilă (ness),
12 g gelatină granule + 4 linguri apă rece,

Pentru decorațiuni:
30 g cuvertură de ciocolată neagră

Mod de preparare:
Se pune gelatina la hidratat într-un bol cu apă rece.
Se înfierbântă frișca lichidă împreună cu laptele (până la 50 de grade), într-un ibric, se dă de pe foc. Se adaugă gelatina și se amestecă bine.

Se împarte compoziția în două: 250 ml se amestecă cu ciocolata neagră și cafeaua solubilă (ness) și se amestecă bine, să se topească ciocolata, acesta va fi stratul de jos, cel maro și mai mic. 450 ml se amestecă doar cu pudra de vanilie, acesta va fi stratul de deasupra și cel mai mare.

Se toarnă în primul rând amestecul de cafea solubilă și ciocolată în paharele sprijinite cu prosoape de bucătărie, într-o tavă, pentru a sta înclinate.

Se dau la frigider pentru 2 ore, timp în care compoziția albă rămâne pe masă, fără probleme.
În acest timp, se pregătesc câteva decorațiuni de ciocolată, topind 30 g cuvertură de ciocolată neagră, pe baie de abur și turnând-o într-un poș pregătind cu un dui rotund foarte subțire, cu care să putem desena diferite forme pe o hârtie de copt. Se dau decorațiunile la congelator, până la utilizare.


Se scot cupele, se așază normal, se toarnă partea albă ușor, fără să deranjăm stratul de cafea. Se dau la frigider încă 2 ore.
În momentul servirii, se adaugă și decorațiuni de ciocolată.

Sfat: înainte de a pregăti acest desert, alegeți-vă cupele preferate în care urmează să turnați compoziția și cântăriți mai întâi cu apă simplă, ca să vă faeți apoi calculul de cât lichid aveți nevoie pentru a umple cupele.
Sfat: La 500 ml compoziție se adaugă 10 g gelatină pudră, în funcție de gelatina (marca) folosită, țineți cont însă de specificațiile de pe produs, pentru că pot diferi în funcție de producător.
Sfat: dacă aveți de gând să pregătiți desertul în cupe sau pahare, nu e nevoie să folosiți foarte multă gelatină, pentru că desertul va fi tun. În schimb, dacă le pregătiți în forme de silicon și vreți să le răsturnați, compoziția nu trebuie să fie moale (se va destrăma). În oricare caz, trebuie să aibă o consistență catifelată și armonioasă.




Poftă Bună!

Comentarii