Tort cu nuci, cremă de unt și cireșe
Tort cu nuci, cremă de unt și cireșe
Pentru
aniversarea tatei, am pregătit un tort clasic, pe gustul lui: cu blat de nucă
și cremă de unt. Blatul cu nuci e preferatul nostru, e aromat, nu are nevoie de
unt sau ulei și dacă mai e și bine însiropat, e grozav. Și ca să-mi pun și eu
amprenta, am adus un decor de vară, cu alb și galben, cu moațe de frișcă în
două culori, care te trimit cu gândul la înghețată și cireșe.
Timp de
coacere: aprox 27 min
Timp de
pregătire: 2 h
Porţii: 12
Ingrediente:
6 ouă M,
5 ml
îndulcitor,
un praf
de sare,
60 g
făină,
130 g
nucă măcinată,
7 g praf
de copt,
Pentru însiropat:
400 ml
apă,
1
linguriță apă din flori de portocal,
2,5 ml
îndulcitor,
Pentru
crema de unt:
200 g unt
80% grăsime,
2,5 ml
îndulcitor,
2
linguri cacao neagră,
1
linguriță cafea măcinată,
1
linguriță cafea solubilă,
60 ml
frişcă lichidă,
Pentru
decor:
250 ml
frişcă lichidă,
200 g cireșe,
Un vârf
de cuțit turmeric (curcuma),
1
linguriță apă fierbinte,
Ciocolată
cu lapte, după gust,
Ciocolată
albă, după gust
Mod
de preparare:
Pentru blat:
se bat spumă, cu mixerul, albuşurile cu un praf de sare, se adaugă
îndulcitorul, apoi gălbenuşurile, unul câte unul, amestecând cu mixerul. Apoi
se adaugă nuca măcinată și făina în care am amestecat praful de copt,
amestecând cu o spatulă, ușor, pentru a nu desumfla compoziția.
Se
toarnă compoziția într-o formă rotundă de copt, pregătită cu hârtie de copt și
se dă la cuptorul preîncălzit, la foc mediu, până trece testul scobitorii (la
mine a fost gata în 27 de minute, în funcţie de cuptorul fiecăruia). Se lasă la
răcit.
Pentru
însiropat: se fierb pe foc mic, pentru 5 minute, apa cu îndulcitorul și apa din
flori de portocal, apoi se lasă la răcit.
Pentru
cremă: se bate cu mixerul untul (la temperatura camerei) până se deschide la
culoare, se adaugă îndulcitorul, cacaoa, cele două tipuri de cafea, se amestecă
până devine cremoasă, apoi se adaugă și frișca lichidă și se mai amestecă
foarte puțin, cât să se omogenizeze.
Montare
şi decor: se taie blatul în două foi și se însiropează. Se întinde crema de unt,
având grijă să păstrăm deoparte 4 linguri pentru decor.
Se bate
frișca lichidă, până devine mătăsoasă. Se dau deoparte două linguri din frișcă
pentru a amesteca, separat, cu turmericul dizolvat într-o linguriță de apă
fierbinte. Se îmbracă tortul în frișcă, iar pe lateral se adaugă din loc în loc
și frișcă colorată în galben și se amestecă cele două culori doar din finiare
cu spatula, apoi se face acel model cu o furculiță.
Se umple un poș cu frișca rămasă, se fac floricele pe rândul de
jos, se scrie urarea de pe tort, apoi se adaugă în poș crema de unt păstrată
deoparte, pentru a orna cu flori mari. Se decorează florile apoi cu bucățele de ciocolată albă și cu
lapte, alternativ.
Se spală cireșele și se usucă pe șervete, apoi se decorează
cu ele, după plac.
Notă:
pentru flori, am folosit duza de decorat 24 mm - Kitchen Craft, Gama Sweetly
Does it
Poftă Bună!
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Apreciez dacă îmi scrieți părerea dumneavoastră!