Tort cu nuci, cremă de unt și cireșe


Tort cu nuci, cremă de unt și cireșe
Pentru aniversarea tatei, am pregătit un tort clasic, pe gustul lui: cu blat de nucă și cremă de unt. Blatul cu nuci e preferatul nostru, e aromat, nu are nevoie de unt sau ulei și dacă mai e și bine însiropat, e grozav. Și ca să-mi pun și eu amprenta, am adus un decor de vară, cu alb și galben, cu moațe de frișcă în două culori, care te trimit cu gândul la înghețată și cireșe.

Timp de coacere: aprox 27 min
Timp de pregătire: 2 h
Porţii: 12

Ingrediente:
6 ouă M,
5 ml îndulcitor,
un praf de sare,
60 g făină,
130 g nucă măcinată,
7 g praf de copt,

Pentru însiropat:
400 ml apă,
1 linguriță apă din flori de portocal,
2,5 ml îndulcitor,

Pentru crema de unt:
200 g unt 80% grăsime,
2,5 ml îndulcitor,
2 linguri cacao neagră,
1 linguriță cafea măcinată,
1 linguriță cafea solubilă,
60 ml frişcă lichidă,

Pentru decor:
250 ml frişcă lichidă,
200 g cireșe,
Un vârf de cuțit turmeric (curcuma),
1 linguriță apă fierbinte,
Ciocolată cu lapte, după gust,
Ciocolată albă, după gust

Mod de preparare:
Pentru blat: se bat spumă, cu mixerul, albuşurile cu un praf de sare, se adaugă îndulcitorul, apoi gălbenuşurile, unul câte unul, amestecând cu mixerul. Apoi se adaugă nuca măcinată și făina în care am amestecat praful de copt, amestecând cu o spatulă, ușor, pentru a nu desumfla compoziția.
Se toarnă compoziția într-o formă rotundă de copt, pregătită cu hârtie de copt și se dă la cuptorul preîncălzit, la foc mediu, până trece testul scobitorii (la mine a fost gata în 27 de minute, în funcţie de cuptorul fiecăruia). Se lasă la răcit.

Pentru însiropat: se fierb pe foc mic, pentru 5 minute, apa cu îndulcitorul și apa din flori de portocal, apoi se lasă la răcit.


Pentru cremă: se bate cu mixerul untul (la temperatura camerei) până se deschide la culoare, se adaugă îndulcitorul, cacaoa, cele două tipuri de cafea, se amestecă până devine cremoasă, apoi se adaugă și frișca lichidă și se mai amestecă foarte puțin, cât să se omogenizeze.

Montare şi decor: se taie blatul în două foi și se însiropează. Se întinde crema de unt, având grijă să păstrăm deoparte 4 linguri pentru decor.
Se bate frișca lichidă, până devine mătăsoasă. Se dau deoparte două linguri din frișcă pentru a amesteca, separat, cu turmericul dizolvat într-o linguriță de apă fierbinte. Se îmbracă tortul în frișcă, iar pe lateral se adaugă din loc în loc și frișcă colorată în galben și se amestecă cele două culori doar din finiare cu spatula, apoi se face acel model cu o furculiță.
Se umple un poș cu frișca rămasă, se fac floricele pe rândul de jos, se scrie urarea de pe tort, apoi se adaugă în poș crema de unt păstrată deoparte, pentru a orna cu flori mari. Se decorează florile apoi cu bucățele de ciocolată albă și cu lapte, alternativ.
Se spală cireșele și se usucă pe șervete, apoi se decorează cu ele, după plac.

Notă: pentru flori, am folosit duza de decorat 24 mm - Kitchen Craft, Gama Sweetly Does it
  







Poftă Bună!

Comentarii