Rețete Pascale

Tort Elena


Tort Elena
Dacă am tot pregătit pentru ai mei torturi cu ciocolată, acum a venit și rândul meu să pregătesc ceva pe gustul meu: un tort de vară, ușor, răcoritor, cu blat de vanilie și apă din flori de portocal,
cu multă frișcă și căpșuni proaspete, fructele mele preferate.
Dedic acest tort tuturor sărbătoriților care poartă numele Sfinților Constantin și Elena.

Porții: 12
Timp de pregătire: 2 h
Timp de coacere:  26 min

Ingrediente:
Pentru blat:
6 ouă M,
5 ml îndulcitor,
110 ml ulei,
40 ml apă rece,
7 linguri făină (145 g),
1 linguriță apă din flori de portocal,
5 g pudră de vanilie Bourbon,
7 g praf de copt,

Pentru sirop:
300 ml apă,
5 ml îndulcitor,
1 linguriță apă din flori de portocal,

Pentru crema cu căpșuni:
250 g cremă mascarpone,
300 ml frișcă lichidă,
5 g zahăr vanilat Bourbon,
100 g căpșuni proaspete,

Pentru decor:
150 ml frișcă lichidă,
30 g cuvertură de ciocolată albă,
Un vârf de cuțit pudră de vanilie Bourbon,
½ linguriță colorant natural pudră galben,
½ linguriță colorant natural pudră verde,
2 lingurițe apă fierbinte,
1 lingură suc de sfeclă roșie,
căpșuni proaspete, după gust,
fulgi de migdale blanșate, după gust

Mod de preparare:

Blatul:

Bați spumă albușurile cu un praf de sare și îndulcitorul, apoi când spuma a căpătat consistență, adaugi gălbenușurile, apa, dar și apa din flori de portocal și uleiul. Adaugi pudra de vanilie, praful de copt și făina, amestecând de aici cu o spatulă, ușor, ca să nu desumfli compoziția.

Torni compoziția într-o formă de copt rotundă ( o cratiță pe care o folosești numai la torturi sau o formă rotundă cu inel detașabil), pregătită cu foaie de copt, dai la cuptorul preîncălzit, la foc mediu, aprox 26 de minute (sau până trece testul scobitorii) și lași la răcit.

 Siropul:

Fierbi, pe foc mic, aprox 5 minute, apa cu îndulcitorul și apa din flori de portocal. Lași la răcit. 

Crema cu căpșuni:

Speli căpșunile și le usuci pe șervete de bucătărie, apoi le taie cubulețe.

Bați cu mixerul, într-un bol înalt, crema mascarpone și frișca lichidă, până obții o cremă mătăsoasă.

Dai deoparte jumătate din cremă, pe care o lași albă pentru decor.

În cealaltă jumătate din cremă adaugi zahărul vanilat Bourbon și căpșunile pregătite mai devreme, dar nu toate, ci mai păstrezi câteva și pentru decor.

 

Montare:

Tai blatul în două foi și le însiropezi

Umpli cu crema cu căpșuni.

Îmbraci tortul în crema albă păstrată deoparte.

Pentru efectul de cutie de flori, îmbraci tortul cu încă un strat de cremă albă pe laterale, dar numai unde vin blaturile, nu și în dreptul cremei, poți chiar nivela / rașcheta aici. În felul acesta, aici, unde ai creat acest spațiu, vei adăuga florile.

Decor:

Pregătești un ganche alb: topești pe baie de abur cuvertura de ciocolată albă, lași la răcorit. Bați cu mixerul frișca lichidă, până capătă o consistență cremoasă. Adaugi frișca peste ciocolată, dar nu toată odată, ci puțin câte puțin, amestecând mereu cu o linguriță.

Pregătești coloranții: pentru roșu, folosești suc de sfeclă roșie. Pentru fiecare jumătate de linguriță de colorant tip pudră, adaugi o linguriță de apă fierbinte, amestecând bine. Pentru culoarea piersicii, eu am amestecat galbenul pudră direct cu sucul de sfeclă roșie.

Apoi împarți crema în bolurile cu coloranți, mixând după plac.


Decorezi tortul cu flori în spațiul creat pe laterală, iar pe capac faci o inimioară din căpșunile păstrate mai devreme, fulgi de migdale și floricele.










Poftă Bună!

Distincții culinare:
Rețetă premiată de Revista Practic în Bucătărie și publicată în nr. 6/2021.

Comentarii