Tarta cu capsuni si crema de vanilie si apa de trandafiri
Cerni făina într-un bol, adaugi untul rece, apoi amesteci cele două ingrediente, fărâmițându-le cu degetele. Adaugi un praf de sare, zeama de lămâie, oul, apa rece, amestecând. Frămânți puțin, până capătă forma unui bloc, acoperi cu folie și dai la frigider 30 de minute.
Întinzi
aluatul în foaie subțire pe blatul de lucru presărat cu puțină (aprox 30 g)
făină. Transferi aluatul cu ajutorul sucitorului într-o tavă de tartă unsă cu
unt (eu am pus pe fundul tăvii și o hârtie mică de copt, doar pentru mai multă
siguranță, nu e obligatoriu).
Înțepi aluatul cu o furculiță din loc în loc și îndepărtezi surplusul de cocă.
Coci tarta pentru 15 minute, la foc mic, în orb, adică așezi peste ea o foaie de copt cu o greutate, eu am folosit paste, dar se pot folosi bile ceramice, orez, fasole sau ce dorești. Apoi îndepărtezi greutatea și mai coci blatul încă 10-15 minute, la foc mediu, să se rumenească ușor. Când este gata, o scoți din cuptor și se lasă la răcit în formă.
Pentru că mie mi-a rămas puțin aluat, am pregătit și niște ornamente: flori și frunzulițe. Pe acestea le poți lăsa albe sau le poți colora cu suc de la salata de sfeclă roșie sau colorant natural pudră verde, dizolvat în apă fierbinte. Pe aceste ornamente le coci doar câteva minute (7-8 minute), stai cu ochii pe ele.
Amesteci,
într-o crăticioară, gălbenușurile cu laptele și un praf de sare, cu un tel. Adaugi
făina, vanilia și apă din flori de trandafiri. Fierbi amestecul pe foc mic,
până se îngroașă ca o budincă (aprox 5 minute). Stingi focul, adaugi untul,
amestecând bine. Transferi într-un bol, acoperi cu folie alimentară și dai la
frigider, să se răcească bine (aprox 15 minute).
După
aceea, adaugi în cremă frișca lichidă bătută, până
capătă acea consistență cremoasă, fină.
După ce s-a răcit tarta, o scoți din formă și o muți pe un platou. O umpli cu cremă. Dai la frigider cât pregătești decorul.
Topești ciocolata
pe baie de abur și umple cu ea un poș pentru ciocolată.
Bați
frișca lichidă, până devine consistentă și mătăsoasă.
Scoți tarta
de la frigider și o decorezi cu: linii de ciocolată, flori de frișcă,
ornamentele din aluat, pictate, căpșuni și perluțe. Mai
trasezi câteva linii de ciocolată.
Dai
tarta la frigider până la servire.
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Apreciez dacă îmi scrieți părerea dumneavoastră!