Dulceață de zmeură și afine, cu apă de flori de trandafir
Dulceață de zmeură și afine,
cu apă de flori de trandafir
După dulcețurile clasice din anii trecuți, am vrut anul acesta să încerc câteva combinând diverse arome. Așa am pregătit această dulceață de zmeură și afine, la care am adăugat puțină apă de flori de trandafir, pentru un gust delicat, floral, pentru că o esență, oricare ar fi ea, nu trebuie să aclipseze preparatul de bază. Am îndulcit-o cu îndulcitor și am fost foarte mulțumită de rezultat.
Timp de pregătire: 1 h 10 min
Timp de gătire: aprox 35 min
Se obţine: 1 borcan cu volumul de
720 ml
Ingrediente:
500 g
zmeură,
500 g
afine,
200 g îndulcitor
pudră,
400 ml
apă,
1
linguriță apă de flori de trandafir
Mod de preparare:
Se spală
delicat afinele și zmeura și se transferă într-un vas.
Se pun
la fiert apa cu îndulcitorul. Îndulcitorul pudră are altă textură față de zahăr
și tinde să se adune bulgărași, de aceea se amestecă încă de la început, cu o
lingură de lemn. Am observat că un sirop din apă cu îndulcitor nu o să arate ca
unul din apă cu zahăr și, lăsând să fiarbă, lichidul va scădea un pic, de aceea
se pot adăuga fructele mai devreme și fierbe mai mult după aceea (comparativ cu
situația în care adăugăm fructele în sirop de apă cu zahăr legat și mai fierbem
puțin după aceea). Așadar, după aprox 8 minute de când lichidul începe să
bulbucească, se adaugă fructele și apa de flori de trandafir.
Când începe
să fiarbă şi să se umfle, se face focul mai mic şi se amestecă des. Se culege
spuma, la nevoie.
Un strop
din siropul de la dulceață, turnat pe o farfurioară, trebuie să nu curgă, ci să
se prelingă foarte lent, semn că e legată.
Dacă
aveți un termometru de bucătărie, folosiți-l cu încredere, ca să vă ghidați. Puteți
stinge focul atunci când temperatura dulceții ajunge la 101°C.
Se lasă dulceața
la răcorit în cratița în care a fiert, iar dacă după aceea scuturați sau
înclinați puțin cratița, veți vedea că dulceața a prins crustă, un alt indiciu
că e legată.
Se toarnă
dulceața în borcane, se pun capacele și se depozitează la loc răcoros.
Sfaturi și trucuri:
Se poate lăsa dulceața ca atare
sau, dacă doriți să scăpați de sâmburi, o dați la blender maxim 2 minute, cât e
călduță, apoi o treceți prin strecurătoare. Trebuie să obțineți textura unui
piure de fructe. O puteți folosi la creme și prăjituri.
Folosind îndulcitor pudră, de 2
ani ,la anumite dulcețuri, am observat că sunt mai delicate , motiv pentru care
le păstrez la frigider. Există riscul să mucegăiască mai repede. Eu neavând
cămară rece, trebuie să le țin în frigider.
Poftă Bună!
Rețeta video:
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Apreciez dacă îmi scrieți părerea dumneavoastră!