Rețete Pascale

Dulceață de zmeură și afine, cu apă de flori de trandafir


Dulceață de zmeură și afine, cu apă de flori de trandafir

După dulcețurile clasice din anii trecuți, am vrut anul acesta să încerc câteva combinând diverse arome. Așa am pregătit această dulceață de zmeură și afine, la care am adăugat puțină apă de flori de trandafir, pentru un gust delicat, floral, pentru că o esență, oricare ar fi ea, nu trebuie să aclipseze preparatul de bază.  Am îndulcit-o cu îndulcitor și am fost foarte mulțumită de rezultat.

Timp de pregătire: 1 h 10 min
Timp de gătire: aprox 35 min
Se obţine: 1 borcan cu volumul de 720 ml

Ingrediente:
500 g zmeură,
500 g afine,
200 g îndulcitor pudră,
400 ml apă,
1 linguriță apă de flori de trandafir

Mod de preparare:


Se spală delicat afinele și zmeura și se transferă într-un vas.
Se pun la fiert apa cu îndulcitorul. Îndulcitorul pudră are altă textură față de zahăr și tinde să se adune bulgărași, de aceea se amestecă încă de la început, cu o lingură de lemn. Am observat că un sirop din apă cu îndulcitor nu o să arate ca unul din apă cu zahăr și, lăsând să fiarbă, lichidul va scădea un pic, de aceea se pot adăuga fructele mai devreme și fierbe mai mult după aceea (comparativ cu situația în care adăugăm fructele în sirop de apă cu zahăr legat și mai fierbem puțin după aceea). Așadar, după aprox 8 minute de când lichidul începe să bulbucească, se adaugă fructele și apa de flori de trandafir.
Când începe să fiarbă şi să se umfle, se face focul mai mic şi se amestecă des. Se culege spuma, la nevoie.


Un strop din siropul de la dulceață, turnat pe o farfurioară, trebuie să nu curgă, ci să se prelingă foarte lent, semn că e legată.
Dacă aveți un termometru de bucătărie, folosiți-l cu încredere, ca să vă ghidați. Puteți stinge focul atunci când temperatura dulceții ajunge la 101°C.
Se lasă dulceața la răcorit în cratița în care a fiert, iar dacă după aceea scuturați sau înclinați puțin cratița, veți vedea că dulceața a prins crustă, un alt indiciu că e legată.

Se toarnă dulceața în borcane, se pun capacele și se depozitează la loc răcoros. 

Sfaturi și trucuri:
Se poate lăsa dulceața ca atare sau, dacă doriți să scăpați de sâmburi, o dați la blender maxim 2 minute, cât e călduță, apoi o treceți prin strecurătoare. Trebuie să obțineți textura unui piure de fructe. O puteți folosi la creme și prăjituri.
Folosind îndulcitor pudră, de 2 ani ,la anumite dulcețuri, am observat că sunt mai delicate , motiv pentru care le păstrez la frigider. Există riscul să mucegăiască mai repede. Eu neavând cămară rece, trebuie să le țin în frigider.






Poftă Bună!

Distincții culinare:
Rețetă premiată de Revista Practic în Bucătărie și publicată în nr. 9/2021

Rețeta video:

Comentarii