Gogoși (fără zahăr)
Gogoșile, fie ele rotunde,
inele, împletite sau de orice formă vă plac, sunt delicioase în week-end, când
toată lumea ar mânca ceva bun. Dacă mai scoatem la testat și dulcețurile
pregătite în vară, nu-ți mai trebuie altceva.
De data aceasta
le-am făcut cu îndulcitor, să poată mânca și tata, am avut și gem de casă fără
zahăr. Am pus zahăr doar la decor și pozat (pe-acelea le-am mâncat eu :)
Porții: 12
Timp de pregătire:
1h 40 min
Timp de gătire:
aprox 1 h
Ingrediente:
10 g drojdie uscată,
2,5 ml îndulcitor /
2 linguri zahăr,
300 ml lapte,
100 ml apă,
1 linguriță cu
sare,
4 ouă L,
70 ml ulei,
800 g făină,
Coajă de lămâie,
după gust,
Un vârf de cuțit
vanilie Bourbon pudră,
140 g făină pentru
blatul de lucru,
Gem de caise / zahăr pudră
Mod de preparare:
Într-un castron adânc
sau bolul de la mixer, torni laptele împreună cu apa (încălzite ușor într-un
ibric), adaugi drojdia și îndulcitorul și amesteci. Adaugi pudra de vanilie,
coaja de lămâie, ouăle și puțină făină și începi să amesteci, iar restul de
făină îl adaugi treptat (mie mi-au trebuit aprox 800 g în total la aluat).
Încorporezi treptat și uleiul. Frămânți aluatul cu mâinile sau la robotul de
bucătărie aprox 6 minute până obții un aluat neted, lucios, ușor moale.
Transferi aluatul
într-un bol uns cu puțin ulei, pulverizei puțin ulei pe aluat, îl netezești și
îl acoperi cu folie alimentară. Îl lași la dospit o oră sau până își dublează
volumul.
Răstorni aluatul pe
pe blatul de lucru presărat cu făină și frămânți doar ușor, cât să-i dai formă.
Împarți aluatul în două bucăți, ca să lucrezi mai ușor. Întinzi cu sucitorul fiecare
aluat într-o foaie potrivită ca grosime, apoi decupezi gogoșile cu paharul sau
o formă de patiserie. Poți scobi mijlocul cu un dui. Poți face gogoși rotunde,
inel, împletite sau ce forme îți plac.
Sfat: La acest pas, mai lăsați pe masă circa
10 minute la dospit, vor ieși mai pufoase.
Prăjești gogoșile în uleiul încins (la 175 °C), rumenindu-le pe ambele părți.
Odată prăjite, transferi
gogoșile într-o tavă mare pregătită cu prosoape de hârtie, care să absoarbă
excesul de ulei.
Servești gogoșile cu dulceața preferată (eu am ales una de caise, fiind mai acrișoară) sau pudrate cu zahăr.
Sfaturi și trucuri:
Dacă ai un
termometru de bucătărie, folosește-l cu încredere, ai grijă ca uleiul să nu fie
prea încins, gogoșile se vor prăji repede, dar riști să nu se facă înăuntru.
Iarăși, dacă e prea rece, gogoșile vor absorbi mult ulei. Temperatura optimă:
175 de grade. Testat si experimentat.
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Apreciez dacă îmi scrieți părerea dumneavoastră!