Brioşe cu nuci, cafea, rom și struguri
Brioşe cu nuci, cafea, rom și struguri
Brioşe
cu blat de nucă, umplute cu ciocolată fină cu aromă de cafea, ornate cu cremă
în două culori cu rom și cacao, apoi decorate cu fructe de sezon și nuci
caramelizate. Le-am pregătit în cadrul campaniei Coseli „Ne mândrim cugospodinele noastre” și am folosit esență de rom, zahăr cu aromă de vanilie,
praf de copt și cacao de la Coseli - Esente si arome alimentare.
Timp de
coacere: aprox 15 min / tavă
Timp de
pregătire: 1 h
Porţii:
12
Ingrediente:
Pentru brioșe:
3 ouă L,
2
linguri zahăr pudră cu aromă de vanilie Coseli,
un praf
de sare,
2
linguri făină albă,
4
linguri nucă rumenită și măcinată,
6 g (1
linguriță) praf de copt Coseli,
Pentru umplutură:
100 g
cuvertură de ciocolată neagră,
1
linguriță cafea solubilă,
60 ml lapte
(sau după gust),
30 g unt,
Pentru cele două creme cu rom:
250 g
cremă mascarpone,
130 ml
frișcă lichidă,
2
căpăcele esență de rom Coseli,
2
lingurițe cacao Coseli,
Decor:
Struguri
rozé, după gust,
Struguri
albi, după gust,
coacăze,
după gust,
mieji de
nucă rumeniți,
3
linguri zahăr pudră cu aromă de vanilie Coseli,
35 g unt
Mod de preparare:
Pentru brioşe:
Bați spumă,
cu mixerul, albuşurile cu un praf de sare, adaugi treptat zahărul, gălbenuşurile,
omogenizând. Încorporezi apoi praful de copt, nuca și făina, amestecând de aici
cu o spatulă, ușor, pentru a nu desumfla compoziția.
Torni din
compoziție într-o tavă de brioşe pregătită cu hârtiuțe, având grijă să nu le
umpli până sus.
Dai tava
la cuptorul preîncălzit, la foc mediu, aprox 15 minute (în funcţie de cuptor)
sau până trec testul scobitorii.
Lași la
răcit, abia apoi îndepărtezi hârtiuțele de la brioșe.
Pentru umplutură:
Amesteci,
într-un ibric, pe foc mic ciocolata ruptă bucățele cu untul, cafeaua, subțiind cu
lapte după gust, pentru a obține o glazură nici prea densă, nici prea lichidă.
Fierbi până se îngroașă ușor, făcând focul mic, pentru că amestecul se umflă
când începe să fiarbă. După ce se răcește, se mai îngroașă, fiind numai bună de
savurat când tai brioșa.
Pentru cele două creme:
Bați cu
mixerul frișca lichidă, mai moale, încorporezi crema mascarpone și un căpăcel
de esență de rom. Împarți crema în două: jumătate rămâne albă. Cealaltă
jumătate o amesteci cu pudră de cacao și mai adaugi un căpăcel de esență de
rom, pentru un gust mai intens.
Montare:
Scobești
brioșele de miez, umpli cu glazura de ciocolată, le pui căpăcelele cu grijă, le
ornezi cu cremele, astfel încât să capete un efect de înghețată.
Decor:
Pui
într-un ibric untul și zahărul, le amesteci până se topesc și se caramelizează
puțin, apoi adaugi miejii de nucă (rumeniți înainte în cuptor) și tocați
grosier și mai fierbi două minute, amestecând tot timpul, să nu se lipească.
Lași la răcit.
Decorezi
brioșele cu fructe de sezon, după gust și cu nuca caramelizată.
Poftă Bună!Rețeta video:
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Apreciez dacă îmi scrieți părerea dumneavoastră!