Rulouri cu foietaj de casă și cremă de lămâie
Timp de
pregătire: 4h
Timp de
coacere: 30 min / tavă
Ingrediente:
Pentru aluat:
150 g
făină 000,
150 g
făină 650,
100 ml
apă rece,
2 ouă,
Un praf
de sare,
200 g
unt,
În plus:
1 ou,
pentru uns,
Pentru crema de lămâie:
300 ml
lapte,
2
linguri făină,
Un praf
de sare,
3 ml
îndulcitor,
½
linguriță apă de flori de portocal,
1
linguriță coajă de lămâie,
50 g unt
Mod de preparare:
Pregătirea
aluatului:
Mai
întâi dai la frigider făina și apa, circa 10 minute, pentru a fi cât mai reci.
Între
timp, scoți untul, îl bați cu făcălețul până obții o foiță, pe care o învelești
în folie alimentară și o dai iar la frigider 20 de minute.
Apoi
scoți din frigider făina și apa, dar și ouăle și te apuci de treabă. Amesteci
cele două tipuri de făină, într-un castron, adaugi sarea, ouăle și apa și
frămânți un aluat consistent, dar moale.
Întinzi aluatul în foaie subțirică, scoți untul de la rece și îl așezi pe aluat. Le împachetezi împreună, astfel să obții un plic și apoi îl dai la rece.
Îl scoți,
iar faci întindere, împachetare, iar la rece, tot astfel de 3 ori minim, pentru
a obține un aluat crocant, cu multe straturi.
La final,
eu l-am lăsat peste noapte la frigider și l-am copt a doua zi.
Rulourile:
Scoți
aluatul, îl întinzi în foaie potrivită ca grosime și tai din el fâșii lungi,
subțiri. Iei o fâșie, o înfășori pe un cornet de tablă, pentru patiserie.
Procedezi la fel cu restul de aluat.
Indicat ar fi ca acum să dai din nou la rece rulourile, aprox 10 minute.
Apoi le ungi
cu ou și le dai la cuptorul preîncălzit, la foc mic primele 20 de minute, apoi
la foc mediu următoarele 10 minute sau până devin aurii.
Crema de
lămâie:
Pui pe
foc mic făina cu laptele, sarea, îndulcitorul, apa de flori de portocal și
coaja de lămâie, fierbi amestecul până se îngroașă ca o budincă. Dai deoparte,
încorporezi untul, acoperi cu folie și dai la rece.
Montare:
După ce
s-au răcit, scoți rulourile cu grijă de pe formele de tablă, iar dacă s-au
lipit, le poți tăia puțin cu un cuțit ca să le desfaci. Le umpli cu crema de
lămâie. Le poți pudra cu zahăr.
Eu am avut forme de 6 cm, am
obținut 20 de rulouri.
Sfaturi și trucuri:
· ține cont ca ingredientele să fie reci, să lucrezi repede pentru a nu
se topi untul,
· după fiecare împachetare, dă aluatul la rece.
Poftă Bună!
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Apreciez dacă îmi scrieți părerea dumneavoastră!