Rețete Pascale

Rulouri cu foietaj de casă și cremă de lămâie

 



Rulouri cu foietaj de casă și cremă de lămâie

 După ce am tot făcut rulouri cu cremă și aluat cumpărat, am încercat și unele cu aluat de casă. Mi s-au părut crocante, le-aș fi vrut mai fragede, însă s-au mâncat din prima seară aproape toate. Cele rămase le-am acoperit cu folie alimentară, iar a doua zi se înmuiaseră, mie mi-au plăcut mai mult a doua zi. Acum rămâne la aprecierea voastră cum și când doriți să le serviți.

 

Timp de pregătire: 4h

Timp de coacere: 30 min / tavă

 Porții: 4


Ingrediente:

Pentru aluat:

150 g făină 000,

150 g făină 650,

100 ml apă rece,

2 ouă,

Un praf de sare,

200 g unt,

 

În plus:

1 ou, pentru uns,

 

Pentru crema de lămâie:

300 ml lapte,

2 linguri făină,

Un praf de sare,

3 ml îndulcitor,

½ linguriță apă de flori de portocal,

1 linguriță coajă de lămâie,

50 g unt

 

Mod de preparare:

Pregătirea aluatului:

Mai întâi dai la frigider făina și apa, circa 10 minute, pentru a fi cât mai reci.

Între timp, scoți untul, îl bați cu făcălețul până obții o foiță, pe care o învelești în folie alimentară și o dai iar la frigider 20 de minute.

Apoi scoți din frigider făina și apa, dar și ouăle și te apuci de treabă. Amesteci cele două tipuri de făină, într-un castron, adaugi sarea, ouăle și apa și frămânți un aluat consistent, dar moale.

Întinzi aluatul în foaie subțirică, scoți untul de la rece și îl așezi pe aluat. Le împachetezi împreună, astfel să obții un plic și apoi îl dai la rece. 

Îl scoți, iar faci întindere, împachetare, iar la rece, tot astfel de 3 ori minim, pentru a obține un aluat crocant, cu multe straturi.

La final, eu l-am lăsat peste noapte la frigider și l-am copt a doua zi.

 

Rulourile:

Scoți aluatul, îl întinzi în foaie potrivită ca grosime și tai din el fâșii lungi, subțiri. Iei o fâșie, o înfășori pe un cornet de tablă, pentru patiserie. Procedezi la fel cu restul de aluat.

Indicat ar fi ca acum să dai din nou la rece rulourile, aprox 10 minute. 

Apoi le ungi cu ou și le dai la cuptorul preîncălzit, la foc mic primele 20 de minute, apoi la foc mediu următoarele 10 minute sau până devin aurii.

 

Crema de lămâie:

Pui pe foc mic făina cu laptele, sarea, îndulcitorul, apa de flori de portocal și coaja de lămâie, fierbi amestecul până se îngroașă ca o budincă. Dai deoparte, încorporezi untul, acoperi cu folie și dai la rece.

 

Montare:

După ce s-au răcit, scoți rulourile cu grijă de pe formele de tablă, iar dacă s-au lipit, le poți tăia puțin cu un cuțit ca să le desfaci. Le umpli cu crema de lămâie. Le poți pudra cu zahăr.

Eu am avut forme de 6 cm, am obținut 20 de rulouri.

 

Sfaturi și trucuri:

·       ține cont ca ingredientele să fie reci, să lucrezi repede pentru a nu se topi untul,

·       după fiecare împachetare, dă aluatul la rece. 

Poftă Bună!

Comentarii