Pâine țărănească, cu iaurt și măsline


Pâine țărănească, cu iaurt și măsline

 

Îmi cumpărăsem un cuțit special pentru pâine și abia așteptam să-l testez. Am pregătit această pâine cu iaurt și măsline și am dat-o la cuptor cu o tavă cu apă sub ea, pentru ca aburii să o facă pufoasă, apoi am îndepărtat tava cu apă, pentru ca pâinea să capete acea crustă. A ieșit atât de bună, că s-a terminat într-o seară, noi am mâncat-o cu unt sau cremă de brânză.

 

Timp de pregătire: 2 h  30 min

Timp de coacere: 50 min la foc mic

Porţii: 4

 

Ingrediente:

10 g drojdie uscată activă Pakmaya,

1/2 linguriță zahăr,

400 g făină 000,

300 ml apă călduţă,

2 linguri ulei,

2 linguri iaurt grecesc,

1 linguriţă rasă sare,

Măsline negre, după gust,

 

În plus:

60 g făină pentru blatul de lucru,

1 lingură ulei,

1 tavă cu 100 ml apă

 

Mod de preparare:

Într-un bol încăpător sau în bolul de la mixer/robot dizolvi drojdia în apă călduţă, adaugi zahărul și 100 g făină și amesteci bine. Lași deoparte minim 20 de minute, vei observa că drojdia s-a activat.

Adaugi restul de făină, pui într-o parte sarea, astfel încât să nu atingă decât făina și amesteci. Începi frământarea, adăugând uleiul în fir subțire și apoi iaurtul. Frămânți până obţii un aluat moale, omogen. La final, adaugi măslinele și mai amesteci doar puțin, cu mâna, cât să le încorporezi.

Ungi cu o lingură de ulei şi acoperi cu folie alimentară. Lași la crescut cam o oră sau până îşi dublează volumul.

 

Transferi aluatul pe blatul de lucru presărat cu făină și îl mai frămânți cât să-i dai formă.

Îl transferi într-o tavă  pregătită cu hârtie de copt și mai lași la crescut încă o oră.

 

Crestezi pâinea, după plac, apoi o dai la cuptorul preîncălzit, la foc mic, aprox 50 de minute (sau până consideri că este bine coaptă, în funcţie de cuptorul tău). Odată cu pâinea, mai introduci o tavă cu apă, pe care o îndepărtezi după ce s-a evaporat apa.

După ce scoți pâinea din cuptor, o acoperi în unul-două șervete de bucătărie, pentru ca aburii să o înmoaie.




Poftă Bună!


Rețeta video:

Comentarii