Plăcinta cu mere si pere
Plăcintă
cu mere și pere si aluat pufos.
Aluatul obținut
are 1,5 kg și este suficient pentru două deserturi. Eu am preferat să fac și
plăcintă și cornulețe, așadar umplutura prezentată mai jos este pentru o
plăcintă.
Timp de coacere: aprox 25 min.
Porții: 5
Ingrediente:
Pentru
umplutură:
4 mere,
2 pere
Santa Maria,
5 ml
îndulcitor,
1 anason
stelat,
½ linguriță
pudră de vanilie Bourbon,
1/2
linguriţă scorţişoară,
Pentru
aluat:
10 g drojdie
uscată,
250 g
margarină/unt,
430 g făină
pentru patiserie tip 550,
340 g
făină albă 000,
2 ouă,
190 ml
apă rece,
250 ml
borș,
Un praf
de sare,
În plus:
făină, pentru blatul de lucru,
Pesmet, după gust,
lapte, pentru uns, după gust
Mod de preparare:
Pentru
umplutură: speli fructele, apoi le decojești și le dai pe răzătoare. Le călești
într-o crăticioară, adaugi îndulcitorul și mirodeniile, amestecând. Le fierbi până
se înmoaie.
Pentru aluat: amesteci untul/margarina cu un oraf de sare și ouăle, adaugi alternativ câte o jumătate din fiecare tip de făină, borșul și apa, amesteci puțin, apoi adaugi drojdia și restul de făinuri. Frămânți până obţii un aluat moale şi lucios. Datorită conținutul de unt, aluatul trebuie dat la frigider, pentru a putea fi lucrat.
Pentru a
lucra mai uşor, împarte aluatul în două bucăţi egale. Eu am făcut dintr-o bucată de aluat, plăcintă,
iar din cealaltă, cornulețe.
Aluatul pentru
plăcintă îl împarți mai departe în două bucăți: una va fi baza, cealaltă
capacul.
Întinzi primul aluat (baza) în foaie subţirică pe masa
presărată cu făină şi îl transferi într-o tavă cu foaie de copt. Presari
pesmet, adaugi umplutura de fructe și o nivelezi, apoi presari din nou pesmet.
Celălalt
aluat (pentru capac) îl întinzi în foaie mai grosuţă şi îl decupezi după plac, apoi
așezi cu grijă capacul plăcintei.
Ungi plăcinta
cu puțin lapte și o dai la cuptorul preîncălzit, la foc mic spre mediu, până se
rumeneşte (22-25 de minute).
Poftă Bună!
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Apreciez dacă îmi scrieți părerea dumneavoastră!