Rețete Pascale

Plăcinta cu mere si pere

 

Plăcintă cu mere și pere

 

Plăcintă cu mere și pere si aluat pufos.

Aluatul obținut are 1,5 kg și este suficient pentru două deserturi. Eu am preferat să fac și plăcintă și cornulețe, așadar umplutura prezentată mai jos este pentru o plăcintă.


 Timp de pregătire: aprox 1 h.

Timp de coacere: aprox 25 min.

Porții: 5


Ingrediente:

Pentru umplutură:

4 mere,

2 pere Santa Maria,

5 ml îndulcitor,

1 anason stelat,

½ linguriță pudră de vanilie Bourbon,

1/2 linguriţă scorţişoară,

 

Pentru aluat:

10 g drojdie uscată,

250 g margarină/unt,

430 g făină pentru patiserie tip 550,

340 g făină albă 000,

2 ouă,

190 ml apă rece,

250 ml borș,

Un praf de sare,

 

În plus:

făină, pentru blatul de lucru,

Pesmet, după gust,

lapte, pentru uns, după gust

 

Mod de preparare:

Pentru umplutură: speli fructele, apoi le decojești și le dai pe răzătoare. Le călești într-o crăticioară, adaugi îndulcitorul și mirodeniile, amestecând. Le fierbi până se înmoaie.

 

Pentru aluat: amesteci untul/margarina cu un oraf de sare și ouăle, adaugi alternativ câte o jumătate din fiecare tip de făină, borșul și apa, amesteci puțin, apoi adaugi drojdia și restul de făinuriFrămânți până obţii un aluat moale şi lucios. Datorită conținutul de unt, aluatul trebuie dat la frigider, pentru a putea fi lucrat.

 

Pentru a lucra mai uşor, împarte aluatul în două bucăţi egale. Eu am făcut dintr-o bucată de aluat, plăcintă, iar din cealaltă, cornulețe.

Aluatul pentru plăcintă îl împarți mai departe în două bucăți: una va fi baza, cealaltă capacul.

Întinzi  primul aluat (baza) în foaie subţirică pe masa presărată cu făină şi îl transferi într-o tavă cu foaie de copt. Presari pesmet, adaugi umplutura de fructe și o nivelezi, apoi presari din nou pesmet.

Celălalt aluat (pentru capac) îl întinzi în foaie mai grosuţă şi îl decupezi după plac, apoi așezi cu grijă capacul plăcintei.

Ungi plăcinta cu puțin lapte și o dai la cuptorul preîncălzit, la foc mic spre mediu, până se rumeneşte (22-25 de minute).





Poftă Bună!

Comentarii