Tort Căciulă

 

Tort Căciulă

 

Îmi plac torturile 3D, pe care să le poți admira din toate unghiurile, să fie cât mai reale. Îmi place să le surprind reacția celorlalți când tai tortul și felul cum se bucură de el. Am pregătit această căciulă cu pandișpan cu bombonele de zahăr colorate, răsfirate prin tot tortul pentru un efect frumos. L-am copt într-o formă tip dom si l-am umplut cu cremă de lămâie și l-am decorat cu cremă de mascarpone cu frișcă.


 Timp de coacere: 45 min

Timp de pregătire: 3h

Porții: 16


Ingrediente:

Pentru blat și ciucure:

7 ouă L,

Un praf de sare,

1 plic (8 g) zahăr vanilat Bourbon Dr. Oetker,

120 ml ulei,

7 linguri (cu vârf) făină albă,

1 plic (10 g) praf de copt Dr. Oetker,

3 linguri bombonele colorate (fire de zahăr) Dr. Oetker,

 

Pentru însiropat:

350 ml apă,

1 linguriță coajă de portocală ținută în zahăr la borcan,

 

Pentru crema de lămâie:

300 ml lapte,

1 linguriță coajă de lămâie ținută în zahăr la borcan,

1 plic zahăr vanilat Bourbon Dr. Oetker,

2 linguri (cu vârf) făină,

Un praf de sare,

50 g unt,

 

Pentru decor:

250 g cremă mascarpone,

200 ml frișcă lichidă,

2 lingurițe colorant alimentar natural pudră albastru,

2 lingurițe apă fierbinte,

Fulgi de nea din zahăr Dr. Oetker,

Perle argintii din zahăr

 

Mod de preparare:

Blatul și ciucurele:

Bați spumă cu mixerul albușurile cu sarea și zahărul Bourbon, adaugi treptat gălbenușurile, uleiul, bombonelele colorate, făina și praful de copt.

Dai deoparte puțină compoziție într-o tavă de brioșe cât pentru 2 brioșe (aprox 3 linguri).

Torni restul de compoziție într-o tavă de copt tip dom. Din cauza formei specifice domului, evident tava nu are stabilitate, deci trebuie așezată într-o altă tavă, motiv pentru care blatul trebuie copt mai mult față de un pandișpan obișnuit. Așadar lași la copt, la foc mediu, 40-45 minute sau până trece testul scobitorii. Apoi coci și brioșele aprox 10 minute.

 

Opțional, poți pregăti un sirop din apă și coajă de portocală ținută în zahăr la borcan, amestec pe care îl fierbi 5 minute.

 

Crema de lămâie:

Amesteci laptele cu sarea, faina, vanilia si coaja de lamaie si fierbi amestecul pe foc mic pana se ingroasa. Dai de pe foc, adaugi si untul si amesteci bine. Lași la răcit, apoi bați cu mixerul maxim un minut, pentru a-i da o consistență mai fină.

 

 

Montare:

Tai blatul în foi subțiri, le însiropezi doar puțin, de asemenea, umpli cu crema de lămâie, care  poate ți se va părea puțină. Însă aceste două lucruri sunt necesare pentru ca tortul să nu se înmoaie prea tare și pentru a avea stabilitate.

 

Decor:

Bați cu mixerul frișca lichidă, adaugi crema mascarpone și amesteci. Cu crema aceasta albă îmbraci tortul. Nu-ți face griji dacă nu e perfect nivelat.

Adaugă brioșa (am avut nevoie numai de una) și lipește-o cu cremă de lămâie.

Apoi îl decorezi astfel încât să semene cu o căciulă.

Decorează un model tricotaj simplu cu un poș cu cremă albă, cu o duză rotundă, subțire.

Restul de cremă o colorezi, cu colorantul pudră albastru dizolvat în apă fierbinte.

Decorează un alt model tricotaj cu o duză cu zimți pentru marginea fesului.

Decorează ciucurele cu un poș cu cremă albastră, cu duză tip iarbă.

Decorează un model tricotaj mai gros, cu un poș cu cremă albastră, cu duză tip stea.

  

Tips and Tricks: Pentru ciucure am folosit o duză pentru iarbă 234L Sweetly Doze it, cu baza 25 mm, de la Kitchen Craft. Pentru modelul tricotat simplu, cu alb, am folosit o duză rotundă, mică, iar pentru modelul tricotat mare și ciucure, colorate în albastru, am folosit o duză cu zimți. Tortul l-am copt în forma de dom (forma sferica tort 20 cm Kitchen Craft)






Poftă Bună!

Rețeta video

Comentarii