Tort Căciulă
Tort Căciulă
Îmi plac
torturile 3D, pe care să le poți admira din toate unghiurile, să fie cât mai
reale. Îmi place să le surprind reacția celorlalți când tai tortul și felul cum
se bucură de el. Am pregătit această căciulă cu pandișpan cu bombonele de zahăr
colorate, răsfirate prin tot tortul pentru un efect frumos. L-am copt într-o
formă tip dom si l-am umplut cu cremă de lămâie și l-am decorat cu cremă de
mascarpone cu frișcă.
Timp de pregătire: 3h
Porții: 16
Ingrediente:
Pentru blat și ciucure:
7 ouă L,
Un praf
de sare,
1 plic (8 g) zahăr vanilat Bourbon Dr. Oetker,
120 ml
ulei,
7
linguri (cu vârf) făină albă,
1 plic (10 g) praf de copt Dr. Oetker,
3 linguri bombonele colorate (fire de zahăr) Dr. Oetker,
Pentru însiropat:
350 ml
apă,
1 linguriță
coajă de portocală ținută în zahăr la borcan,
Pentru crema de lămâie:
300 ml
lapte,
1
linguriță coajă de lămâie ținută în zahăr la borcan,
1 plic zahăr vanilat Bourbon Dr. Oetker,
2
linguri (cu vârf) făină,
Un praf
de sare,
50 g unt,
Pentru decor:
250 g
cremă mascarpone,
200 ml frișcă
lichidă,
2
lingurițe colorant alimentar natural pudră albastru,
2
lingurițe apă fierbinte,
Fulgi de nea din zahăr Dr. Oetker,
Perle
argintii din zahăr
Mod
de preparare:
Blatul și ciucurele:
Bați
spumă cu mixerul albușurile cu sarea și zahărul Bourbon, adaugi treptat gălbenușurile,
uleiul, bombonelele colorate, făina și praful de copt.
Dai
deoparte puțină compoziție într-o tavă de brioșe cât pentru 2 brioșe (aprox 3
linguri).
Torni
restul de compoziție într-o tavă de copt tip dom. Din cauza formei specifice
domului, evident tava nu are stabilitate, deci trebuie așezată într-o altă
tavă, motiv pentru care blatul trebuie copt mai mult față de un pandișpan
obișnuit. Așadar lași la copt, la foc mediu, 40-45 minute sau până trece testul
scobitorii. Apoi coci și brioșele aprox 10 minute.
Opțional,
poți pregăti un sirop din apă și coajă de portocală ținută în zahăr la borcan, amestec
pe care îl fierbi 5 minute.
Crema de lămâie:
Amesteci
laptele cu sarea, faina, vanilia si coaja de lamaie si fierbi amestecul pe foc
mic pana se ingroasa. Dai de pe foc, adaugi si untul si amesteci bine. Lași la
răcit, apoi bați cu mixerul maxim un minut, pentru a-i da o consistență mai
fină.
Montare:
Tai
blatul în foi subțiri, le însiropezi doar puțin, de asemenea, umpli cu crema de
lămâie, care poate ți se va părea
puțină. Însă aceste două lucruri sunt necesare pentru ca tortul să nu se
înmoaie prea tare și pentru a avea stabilitate.
Decor:
Bați cu
mixerul frișca lichidă, adaugi crema mascarpone și amesteci. Cu crema aceasta
albă îmbraci tortul. Nu-ți face griji dacă nu e perfect nivelat.
Adaugă
brioșa (am avut nevoie numai de una) și lipește-o cu cremă de lămâie.
Apoi îl
decorezi astfel încât să semene cu o căciulă.
Decorează
un model tricotaj simplu cu un poș cu cremă albă, cu o duză rotundă, subțire.
Restul
de cremă o colorezi, cu colorantul pudră albastru dizolvat în apă fierbinte.
Decorează
un alt model tricotaj cu o duză cu zimți pentru marginea fesului.
Decorează
ciucurele cu un poș cu cremă albastră, cu duză tip iarbă.
Decorează
un model tricotaj mai gros, cu un poș cu cremă albastră, cu duză tip stea.
Tips and Tricks: Pentru ciucure am folosit o duză pentru iarbă 234L Sweetly Doze it, cu baza 25 mm, de la Kitchen Craft. Pentru modelul tricotat simplu, cu alb, am folosit o duză rotundă, mică, iar pentru modelul tricotat mare și ciucure, colorate în albastru, am folosit o duză cu zimți. Tortul l-am copt în forma de dom (forma sferica tort 20 cm Kitchen Craft)
Poftă Bună!
Rețeta video
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Apreciez dacă îmi scrieți părerea dumneavoastră!