Carusel din turta dulce
Carusel din turtă dulce
Am
pregătit un carusel prevăzut cu o cutie pentru bomboane. A fost nevoie de multă
muncă și migală pornind de la măsurat, până la copt, pictat, teste cu glazuri
(cel mai bun „lipici” rămâne ciocolata), asamblat și lipit și, mai ales,
răbdare.
Fiind
ornamentul meu prețios, l-am păstrat de decor, nu m-am îndurat să-l mănânc, așa
că am pregătit bineînțeles și o tavă cu figurine de mâncat, pentru pofticioși,
pentru că de carusel nu se atingea nimeni, ha ha :)
Opțional,
pregătești și o cutie pentru carusel, pentru a fi mai înalt, pentru un aspect
mai frumos, dar și ca element surpriză: o cutie pentru bomboane. Să vedeți ce
încântați vor fi cei mici!
Timp de pregătire aluat: 20 min
Timp de coacere: 12 min / tavă, 30 min cutia
Timp de decorare, pictat, uscat, lipit, asamblat: 2 zile
Ingrediente:
Pentru primul aluat: pentru cutia
caruselului (bază, perete, capac):
250 g
margarină Unirea;
3 ouă,
100 g
miere,
2
linguri cacao neagră,
½ linguriță
scorțișoară,
1
linguriţă mix mirodenii (anason stelat, coriandru, cuișoare),
200 g făină
550,
200 g
făină 000,
1
linguriță amidon din porumb,
7 g praf
de copt,
Pentru al doilea aluat: pentru carusel și cai:
350 g
margarină Unirea;
3 ouă,
un praf de sare,
125 g
miere,
2
linguri cacao neagră,
1
linguriță scorțișoară,
1
linguriţă mix mirodenii (anason stelat, coriandru, cuișoare),
200 g făină
550,
350 g
făină 000,
1,5
linguriță amidon din porumb,
10 g
praf de copt,
În plus: făină pentru blatul de lucru
Pentru decor:
1 albuș,
150 g
zahăr,
30 ml
apă,
1
lingură zeamă de lămâie,
130 g
ciocolată albă,
60 g
ciocolată neagră,
1 linguriță
colorant alimentar natural pudră albastru,
1 linguriță colorant alimentar natural pudră verde,
2
lingurițe apă fierbinte / fiecare colorant pudră,
Un vârf
de cuțit colorant gel Christmas Red Wilton,
Bombonele
colorate de zahăr, după gust,
fulgi de
nea din zahăr, după gust,
frigărui
pentru decor,
Sticksuri de ciocolată
Mod
de preparare:
În
primul rând, înainte de a te apuca de lucru, fă-ți o matriță din carton și
lipește piesele pentru a vedea cum vin, cum se așază.
În al
doilea rând pregătește mirodeniile: de la un fruct de anason stelat folosești
semințele, râșnești câteva boabe de coriandru, folosești capul de la 2
cuișoare, le macini cât mai fin în mojar sau la râșniță.
Primul aluat: cutia caruselului
(bază, perete, capac):
Dai margarina
pe răzătoare, adaugi sarea, ouăle, mierea, cacaoa, mirodeniile, praful de copt
și amidonul și amesteci după fiecare. Adaugi făină cât cuprinde (aprox 400 g am
avut eu nevoie) și frămânți pe blatul presărat cu făină, până obţii un aluat bun de întins, dar pufos. Acest
aluat este fraged, dar şi fragil, de aceea se manevrează cu grijă.
Dai aluatul
la frigider 30 de minute.
Între timp,
pregătești al doilea aluat: pentru carusel și cai. Procedezi
ca la primul aluat și dai la rece 30 de minute.
Întinzi primul
aluat și decupezi piesele pentru cutia cu bomboane (baza caruselului): 1
disc cu diametru de 20 cm pentru fundul cutiei + 2 benzi late de aluat pentru
pereți, pe care le lipești între ele cu puțină apă și apoi le așezi într-o
formă de copt unsă cu grăsime și tapetată cu făină.
Mai pregătești
un disc de 22 cm diametru, pentru capacul cutiei, care trebuie să fie mai mare
pentru a-l putea apuca și ridica cu mâinile atunci când vrei să deschizi cutia.
Fie că alegi să faci și cutia,
fie că vrei doar caruselul (fără cutie), tot îți va trebui această piesă, pentru că pe acest capac va
trebui să lipești caruselul și căluții.
Întinzi al
doilea aluat în mai multe foi, pe
rând, pentru a lucra mai ușor. Pregătești piesele pentru carusel: vei avea
nevoie de 6 piese dreptunghiulare de 15 x 3 cm, 5 triunghiuri isoscel cu o baza
de 10 cm și celelalte două laturi de 12 cm. Poți face și niște margini
decorative, după plac.
Pregătești
căluții și o bază tot de 20 cm pentru acoperiș, dar și alte piese care îți plac.
Atenție! Aluatul este mai mult decât suficient dacă vrei să faci doar piesele
enumerate de mine, eu am făcut mai multe, pentru a avea de rezervă în caz că se
rupe vreun căluț sau stâlp. Am mai făcut și o tavă cu piese doar pentru
pofticioși J
Dai la
cuptor aprox 12-15 min fiecare tavă cu piese, la foc mediu.
Cutia o coci în orb (cu hârtie de copt peste ea și cu multe paste sau bile ceramice, ca să nu se umfle prea tare) aprox 30 de minute.
Decor:
Pui pe
foc mic zahărul și apă cât să-l acopere (3-4 linguri), fierbi până se topește
zahărul și siropul începe să se lege. Dai deoparte.
Bați albușul
spumă, cu mixerul, adaugi zeama de lămâie și amesteci bine. Torni siropul în
fir subțire, pe pereții vasului, amestecând până bezeaua capătă volum, luciu. Dacă
încă mai simți între degete granule de zahăr, înseamnă că mai trebuie
amestecat.
Topești
ciocolata albă pe baie de abur.
Torni bezeaua
în mai multe boluri mici și o amesteci cu coloranții preferați. La fel
procedezi și cu ciocolata albă. Eu am folosit și coloranți pudră și gel, după
cum am avut.
Răzuiești
piesele cu un cuțit zimțat pentru a corecta imperfecțiunile.
Pictezi fiecare
piesă după gust și imaginație. Decorezi cu bombonele de zahăr.
Lași la
uscat peste noapte sau mai mult, dacă e nevoie.
Pentru a
lipi stâlpii caruselului, vei avea nevoie de ciocolată neagră topită și un tub
de carton (rămas de la șervete de bucătărie) decupat după înălțimea caruselului
și pus în mijloc, pentru a sprijini și lipi stâlpii de el. Deasupra așezi acoperișul
(tringhiurile) și marginile decorative. Eu am ales să pictez acoperișul
după ce l-am montat și s-a uscat bine.
Decorezi cu bombonele de zahăr.
Sfaturi și trucuri:
· Ai grijă să lucrezi cu bucăți mai
mici de aluat, pe rând, dând la mereu frigider aluatul care stă în așteptare,
pentru a nu se încălzi grăsimea pe care o conține.
· Aluatul rămas îl refrămânți la
urmă și îl întinzi din nou pentru alte piese.
· Piesele nu trebuie să fie prea
subțiri, ci potrivit de groase. În plus, să nu fie nici prea pufoase pentru că
se vor rupe, dar nici prea uscate pentru că se vor crăpa. Testează și găsește
un echilibru în funcție de cuptorul tău.
· Glazura are tendinţa să se usuce
repede, totuşi caruselul se va usca abia în 24 de ore, de aceea o parte dintre
piese pot fi pictate înainte, de exemplu: cutia și căluții.
· Bezeaua se încheagă mai greu,
ciocolata mai repede.
· De asemenea, aveţi grijă ca în
bucătărie să fie aerul uscat, să nu pregătiţi altă mâncare simultan, deoarece
aburul, umezeala sau căldura vor afecta aluatul (se înmoaie şi se lipeşte de
blatul de lucru).
· Poți așeza capacul cutiei pe un
carton, pentru mai mult suport și rezistență, dar și pentru a-l putea ridica
ușor.
Poftă Bună şi Crăciun Fericit!
Distincții
culinare:
Rețetă publicată în Revista Cărticica Practică nr. 12/2020.
Rețeta video:
Foarte frumos!
RăspundețiȘtergere