Rețete Pascale

Carusel din turta dulce

 

Carusel din turtă dulce

Am pregătit un carusel prevăzut cu o cutie pentru bomboane. A fost nevoie de multă muncă și migală pornind de la măsurat, până la copt, pictat, teste cu glazuri (cel mai bun „lipici” rămâne ciocolata), asamblat și lipit și, mai ales, răbdare.

Fiind ornamentul meu prețios, l-am păstrat de decor, nu m-am îndurat să-l mănânc, așa că am pregătit bineînțeles și o tavă cu figurine de mâncat, pentru pofticioși, pentru că de carusel nu se atingea nimeni, ha ha :)

Opțional, pregătești și o cutie pentru carusel, pentru a fi mai înalt, pentru un aspect mai frumos, dar și ca element surpriză: o cutie pentru bomboane. Să vedeți ce încântați vor fi cei mici!

 

Timp de pregătire aluat: 20 min

Timp de coacere: 12 min / tavă, 30 min cutia

Timp de decorare, pictat, uscat, lipit, asamblat: 2 zile

 

Ingrediente:

Pentru primul aluat: pentru cutia caruselului (bază, perete, capac):

250 g margarină Unirea;

3 ouă,

100 g miere,

2 linguri cacao neagră,

½ linguriță scorțișoară,

1 linguriţă mix mirodenii (anason stelat, coriandru, cuișoare),

200 g făină 550,

200 g făină 000,

1 linguriță amidon din porumb,

7 g praf de copt,


Pentru al doilea aluat: pentru carusel și cai:

350 g margarină Unirea;

3 ouă,

un praf de sare,

125 g miere,

2 linguri cacao neagră,

1 linguriță scorțișoară,

1 linguriţă mix mirodenii (anason stelat, coriandru, cuișoare),

200 g făină 550,

350 g făină 000,

1,5 linguriță amidon din porumb,

10 g praf de copt,


În plus: făină pentru blatul de lucru


Pentru decor:

1 albuș,

150 g zahăr,

30 ml apă,

1 lingură zeamă de lămâie,

130 g ciocolată albă,

60 g ciocolată neagră,

1 linguriță colorant alimentar natural pudră albastru,

1 linguriță colorant alimentar natural pudră verde,

2 lingurițe apă fierbinte / fiecare colorant pudră,

Un vârf de cuțit colorant gel Christmas Red Wilton,

Bombonele colorate de zahăr, după gust,

fulgi de nea din zahăr, după gust,

frigărui pentru decor,

Sticksuri de ciocolată

 

Mod de preparare:

În primul rând, înainte de a te apuca de lucru, fă-ți o matriță din carton și lipește piesele pentru a vedea cum vin, cum se așază.

În al doilea rând pregătește mirodeniile: de la un fruct de anason stelat folosești semințele, râșnești câteva boabe de coriandru, folosești capul de la 2 cuișoare, le macini cât mai fin în mojar sau la râșniță.

 

Primul aluat: cutia caruselului (bază, perete, capac):

Dai margarina pe răzătoare, adaugi sarea, ouăle, mierea, cacaoa, mirodeniile, praful de copt și amidonul și amesteci după fiecare. Adaugi făină cât cuprinde (aprox 400 g am avut eu nevoie) și frămânți pe blatul presărat cu făină, până obţii un aluat bun de întins, dar pufos. Acest aluat este fraged, dar şi fragil, de aceea se manevrează cu grijă.

Dai aluatul la frigider 30 de minute.


Între timp, pregătești al doilea aluat: pentru carusel și cai. Procedezi ca la primul aluat și dai la rece 30 de minute.

 

Întinzi primul aluat și decupezi piesele pentru cutia cu bomboane (baza caruselului): 1 disc cu diametru de 20 cm pentru fundul cutiei + 2 benzi late de aluat pentru pereți, pe care le lipești între ele cu puțină apă și apoi le așezi într-o formă de copt unsă cu grăsime și tapetată cu făină.

Mai pregătești un disc de 22 cm diametru, pentru capacul cutiei, care trebuie să fie mai mare pentru a-l putea apuca și ridica cu mâinile atunci când vrei să deschizi cutia.

Fie că alegi să faci și cutia, fie că vrei doar caruselul (fără cutie), tot îți va trebui această piesă, pentru că pe acest capac va trebui să lipești caruselul și căluții.

 

Întinzi al doilea aluat  în mai multe foi, pe rând, pentru a lucra mai ușor. Pregătești piesele pentru carusel: vei avea nevoie de 6 piese dreptunghiulare de 15 x 3 cm, 5 triunghiuri isoscel cu o baza de 10 cm și celelalte două laturi de 12 cm. Poți face și niște margini decorative, după plac.

Pregătești căluții și o bază tot de 20 cm pentru acoperiș, dar și alte piese care îți plac. Atenție! Aluatul este mai mult decât suficient dacă vrei să faci doar piesele enumerate de mine, eu am făcut mai multe, pentru a avea de rezervă în caz că se rupe vreun căluț sau stâlp. Am mai făcut și o tavă cu piese doar pentru pofticioși J

Dai la cuptor aprox 12-15 min fiecare tavă cu piese, la foc mediu.

Cutia o coci în orb (cu hârtie de copt peste ea și cu multe paste sau bile ceramice, ca să nu se umfle prea tare) aprox 30 de minute.


 

Decor:

Pui pe foc mic zahărul și apă cât să-l acopere (3-4 linguri), fierbi până se topește zahărul și siropul începe să se lege. Dai deoparte.

Bați albușul spumă, cu mixerul, adaugi zeama de lămâie și amesteci bine. Torni siropul în fir subțire, pe pereții vasului, amestecând până bezeaua capătă volum, luciu. Dacă încă mai simți între degete granule de zahăr, înseamnă că mai trebuie amestecat.

Topești ciocolata albă pe baie de abur.

Torni bezeaua în mai multe boluri mici și o amesteci cu coloranții preferați. La fel procedezi și cu ciocolata albă. Eu am folosit și coloranți pudră și gel, după cum am avut. Coloranții pudră i-am dizolvat în apă fierbinte (2 lingurițe apă/colorant).

Răzuiești piesele cu un cuțit zimțat pentru a corecta imperfecțiunile.

Pictezi fiecare piesă după gust și imaginație. Decorezi cu bombonele de zahăr.

Lași la uscat peste noapte sau mai mult, dacă e nevoie.

Pentru a lipi stâlpii caruselului, vei avea nevoie de ciocolată neagră topită și un tub de carton (rămas de la șervete de bucătărie) decupat după înălțimea caruselului și pus în mijloc, pentru a sprijini și lipi stâlpii de el. Deasupra așezi acoperișul (tringhiurile) și marginile decorative. Eu am ales să pictez acoperișul după ce l-am montat și s-a uscat bine.


Adaugi niște bețe de frigărui, pe care le fixezi atât pentru a sprijini acoperișul, cât și pentru a sprijini căluții de ele. Poți lipi tot cu ciocolată și căluții.

Decorezi cu bombonele de zahăr.


Sfaturi și trucuri:

·       Ai grijă să lucrezi cu bucăți mai mici de aluat, pe rând, dând la mereu frigider aluatul care stă în așteptare, pentru a nu se încălzi grăsimea pe care o conține.

·       Aluatul rămas îl refrămânți la urmă și îl întinzi din nou pentru alte piese.

·       Piesele nu trebuie să fie prea subțiri, ci potrivit de groase. În plus, să nu fie nici prea pufoase pentru că se vor rupe, dar nici prea uscate pentru că se vor crăpa. Testează și găsește un echilibru în funcție de cuptorul tău.

·       Glazura are tendinţa să se usuce repede, totuşi caruselul se va usca abia în 24 de ore, de aceea o parte dintre piese pot fi pictate înainte, de exemplu: cutia și căluții.

·       Bezeaua se încheagă mai greu, ciocolata mai repede.

·       De asemenea, aveţi grijă ca în bucătărie să fie aerul uscat, să nu pregătiţi altă mâncare simultan, deoarece aburul, umezeala sau căldura vor afecta aluatul (se înmoaie şi se lipeşte de blatul de lucru).

·       Poți așeza capacul cutiei pe un carton, pentru mai mult suport și rezistență, dar și pentru a-l putea ridica ușor.


 


Poftă Bună şi Crăciun Fericit!

Distincții culinare:

Rețetă publicată în Revista Cărticica Practică nr. 12/2020.



Rețeta video:

Comentarii

Trimiteți un comentariu

Apreciez dacă îmi scrieți părerea dumneavoastră!