Tort Cizmulitele lui Mos Nicolae
Pentru
Moș Nicolae am pregătit un tort în formă de cizmulițe, cu foi de pișcot cu nuci
caju și pecan și coajă de mandarină, cremă de castane. Ca de fiecare dată, am
ales să folosesc îndulcitorul K-Classic (care îmi place pentru că este stabil
termic și nu schimbă gustul desertului, nu se simte diferența îndulcitor vs.
zahăr) și crema mascarpone K-Classic.
Pentru
mine, tortul acesta a fost magic… în timp ce pregăteam cizmulițele (tortul), am
primit ciocolata de la Moș Nicolae... la timp, pentru că tocmai terminasem
ciocolata și luasem o pauză să mă gândesc ce soluție să găsesc... Cred că m-a văzut
Moșul că mă chinui și mi-a trimis ajutorul... A fost o surpriză neașteptată!
Pentru mine, pofta de Crăciun mă face să pregătesc mereu deserturi creative pentru cei dragi!
Timp de pregătire: 3h
Timp de coacere: 20 min / blat
Porții: 12
Ingrediente:
Blaturile:
7 ouă L,
Un praf
de sare,
5 ml îndulcitor
K-Classic,
20 g nuci
pecan rumenite și măcinate,
40 g
nuci caju măcinate,
40 ml
ulei,
7 g praf
de copt,
115 g
făină,
7
linguri apă fierbinte,
1
linguriță coajă de mandarine,
Crema de castane:
125 g
cremă mascarpone K-Classic,
250 ml
frișcă lichidă,
3
lingurițe piure de castane,
80 g
ciocolată amăruie 65% cacao,
Crema roșie pentru
decor:
250 g
cremă mascarpone K-Classic,
200 ml
frișcă lichidă,
1
linguriță cacao,
Colorant
alimentar gel Christmas Red,
Colorant
alimentar gel Orange,
Decor:
30 g
ciocolată neagră Callebaut 54,5% cacao,
2
linguri frișcă lichidă,
Nucă de
cocos,
Marshmallows,
Acadea
bastonaș,
Coacăze,
Figurine
de ciocolată
Blaturile:
Bați
spumă, cu mixerul, albușurile cu sarea și îndulcitorul. Adaugi treptat
gălbenușurile, uleiul, praful de copt, apa fierbinte, coaja de mandarine,
nucile și făina, amestecând după fiecare. Din compoziția obținută coci 2 foi,
maxim 20 de minute (fiecare), la foc mediu (într-o tavă cu hârtie de copt sau
cu ulei tip spray). Când blatul este gata, îl scoți din cuptor și-l răstorni pe
un șervet de bucătărie, pentru a coace următorul blat. Vei obține blaturi
fragede cu textură și gust de pișcot.
Crema de castane:
Bați
frișca mai moale și o dai deoparte.
Amesteci
ciocolata topită cu mascarponele și piureul de castane, apoi adaugi frișca și
omogenizezi.
Montare:
Decupezi
din foile de pișcot formele necesare ghetuței: câte 2 tălpi și mai multe
discuri pentru că ai nevoie de înălțime. Lipești piesele cu crema de castane. Resturile
de blat le poți folosi pentru a da înălțime ghetuțelor.
Crema roșie pentru
decor:
Din nou,
bați frișca mai moale și dai deoparte.
Într-un bol încăpător pui crema mascarpone și adaugi frișca. Ai grijă să
oprești puțină frișcă pentru blănița cizmelor. Adaugi colorant alimentar
portocaliu și roșu și, opțional, puțină cacao și amesteci.
Decor:
Îmbraci
cizmulițele în crema roșie. Cu frișca rămasă faci blănița cizmelor. Pentru
tălpi și șireturi, pregătești puțină cremă din ciocolată neagră topită și
amestecată cu frișcă lichidă și decorezi cu un poș.
Decorezi
cu nucă de cocos, marshmallows, acadea bastonaș, coacăze, figurine de
ciocolată.
Sfaturi și trucuri:
· Pentru a încopora bine făina,
poți bate compoziția cu mixerul, câtă vreme nu pui făina toată odată, ci cu
lingură cu lingură, amestecând după fiecare ușor, la viteză mică.
· Nu coace prea mult blatul, pentru că se va usca și va avea miros de ou. 20 minute sunt suficiente pentru o tavă mare.
Poftă Bună!
Rețeta video:
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Apreciez dacă îmi scrieți părerea dumneavoastră!