Rețete Pascale

Tort Cizmulitele lui Mos Nicolae


Tort Cizmulițele lui Moș Nicolae

 

Pentru Moș Nicolae am pregătit un tort în formă de cizmulițe, cu foi de pișcot cu nuci caju și pecan și coajă de mandarină, cremă de castane. Ca de fiecare dată, am ales să folosesc îndulcitorul K-Classic (care îmi place pentru că este stabil termic și nu schimbă gustul desertului, nu se simte diferența îndulcitor vs. zahăr) și crema mascarpone K-Classic.

Pentru mine, tortul acesta a fost magic… în timp ce pregăteam cizmulițele (tortul), am primit ciocolata de la Moș Nicolae... la timp, pentru că tocmai terminasem ciocolata și luasem o pauză să mă gândesc ce soluție să găsesc... Cred că m-a văzut Moșul că mă chinui și mi-a trimis ajutorul... A fost o surpriză neașteptată! 

Pentru mine, pofta de Crăciun mă face să pregătesc mereu deserturi creative pentru cei dragi!

 

Timp de pregătire: 3h

Timp de coacere: 20 min / blat

Porții: 12

 

Ingrediente:

Blaturile:

7 ouă L,

Un praf de sare,

5 ml îndulcitor K-Classic,

20 g nuci pecan rumenite și măcinate,

40 g nuci caju măcinate,

40 ml ulei,

7 g praf de copt,

115 g făină,

7 linguri apă fierbinte,

1 linguriță coajă de mandarine,

 

Crema de castane:

125 g cremă mascarpone K-Classic,

250 ml frișcă lichidă,

3 lingurițe piure de castane,

80 g ciocolată amăruie 65% cacao,

 

Crema roșie pentru decor:

250 g cremă mascarpone K-Classic,

200 ml frișcă lichidă,

1 linguriță cacao,

Colorant alimentar gel Christmas Red,

Colorant alimentar gel Orange,

 

Decor:

30 g ciocolată neagră Callebaut 54,5% cacao,

2 linguri frișcă lichidă,

Nucă de cocos,

Marshmallows,

Acadea bastonaș,

Coacăze,

Figurine de ciocolată

 

Blaturile:

Bați spumă, cu mixerul, albușurile cu sarea și îndulcitorul. Adaugi treptat gălbenușurile, uleiul, praful de copt, apa fierbinte, coaja de mandarine, nucile și făina, amestecând după fiecare. Din compoziția obținută coci 2 foi, maxim 20 de minute (fiecare), la foc mediu (într-o tavă cu hârtie de copt sau cu ulei tip spray). Când blatul este gata, îl scoți din cuptor și-l răstorni pe un șervet de bucătărie, pentru a coace următorul blat. Vei obține blaturi fragede cu textură și gust de pișcot.

 

Crema de castane:

Bați frișca mai moale și o dai deoparte.

Amesteci ciocolata topită cu mascarponele și piureul de castane, apoi adaugi frișca și omogenizezi.

 

Montare:

Decupezi din foile de pișcot formele necesare ghetuței: câte 2 tălpi și mai multe discuri pentru că ai nevoie de înălțime. Lipești piesele cu crema de castane. Resturile de blat le poți folosi pentru a da înălțime ghetuțelor.

 

Crema roșie pentru decor:

Din nou, bați frișca mai moale și dai deoparte.  Într-un bol încăpător pui crema mascarpone și adaugi frișca. Ai grijă să oprești puțină frișcă pentru blănița cizmelor. Adaugi colorant alimentar portocaliu și roșu și, opțional, puțină cacao și amesteci.

 

Decor:

Îmbraci cizmulițele în crema roșie. Cu frișca rămasă faci blănița cizmelor. Pentru tălpi și șireturi, pregătești puțină cremă din ciocolată neagră topită și amestecată cu frișcă lichidă și decorezi cu un poș.

Decorezi cu nucă de cocos, marshmallows, acadea bastonaș, coacăze, figurine de ciocolată.

 

Sfaturi și trucuri:

·       Pentru a încopora bine făina, poți bate compoziția cu mixerul, câtă vreme nu pui făina toată odată, ci cu lingură cu lingură, amestecând după fiecare ușor, la viteză mică.

·       Nu coace prea mult blatul, pentru că se va usca și va avea miros de ou. 20 minute sunt suficiente pentru o tavă mare. 

 



Poftă Bună!

Rețeta video:

Comentarii