Tort cu ciocolată și dantele
Tort cu
ciocolată și dantele
Cine ar ghici că în spatele unui decor delicat cu flori colorate și dantele de zahăr, se ascunde un blat de cacao, nu prea dulce, cu note robuste, însiropat cu cafea, umplut cu cremă ganache? Un echilibru între feminin și masculin, un fel de yin și yang.
Timp de coacere: 25 min
Timp de pregătire: 1h 30min
Porţii: 12
Ingrediente:
Pentru blat:
200 g unt gras
moale,
Un praf de sare,
6 ouă L,
5 ml îndulcitor,
65 ml lapte,
30 g cacao,
190 g făină,
7 g praf de copt,
Pentru însiropat:
400 ml apă,
2,5 ml îndulcitor,
3 linguriţe cafea
solubilă,
Pentru crema ganache:
120 g bănuți de ciocolată
cu lapte Callebaut 33,6% cacao,
230 ml frişcă
lichidă,
Pentru decor:
250 ml frişcă
lichidă,
250 g cremă
mascarpone,
Un vârf de cuțit
colorant alimentar roșu gel,
Un vârf de cuțit
colorant alimentar galben gel,
Zahăr colorat
verde,
Perle de zahăr,
2 bucăți dantelă de
zahăr (40 cm fiecare), pentru care vă voi prezenta rețeta separat
Mod de preparare:
Blatul:
Bați cu mixerul, albușurile
cu sarea și îndulcitorul și dai deoparte.
Separat, bați untul
cu mixerul, până se deschide ușor la culoare, adaugi treptat gălbenuşurile, laptele,
cacaoa, praful de copt. Încorporezi ½ din cantitatea de făină, 1/2 din albuşurile
bătute spumă, apoi restul de făină și restul de albușuri.
Obții o compoziţie cremoasă
(ca la negresă) pe care o torni într-o tavă pregătită cu foaie de copt sau unsă
cu grăsime și dai la cuptorul preîncălzit aprox 25 de minute, la foc mediu (sau
până trece testul scobitorii). Lași la răcit.
Tai blatul în 3
foi.
Pentru însiropat:
Pregătești cafeaua (din
cafea solubilă, nu măcinată, pentru că e mai fină și nu mai e nevoie să o
strecori, dar și pentru că are o aromă mai intensă). Lași la răcit.
Crema ganache:
Pui pe baie de abur
frișca lichidă împreună cu ciocolata, iar când s-a topit ciocolata, amesteci bine
și dai la rece. Bați cu mixerul sau cu o spatulă, pentru o consistență fină,
cremoasă.
Montare și decor:
Umpli tortul cu
crema ganache.
Pentru decor,
pregătești o cremă albă: bați cu mixerul frișca lichidă, mai moale, adaugi
mascarponele și mai amesteci până capătă o consistență cremoasă.
Îmbraci tortul în
alb.
Crema rămasă o
împarți în 2 boluri și o amesteci cu colorant alimentar roșu, respectiv galben.
Umpli un poș cu cele 2 culori, alternându-le și decorezi tortul cu flori mari colorate,
perle de zahăr pe capac, iar cu dantelele pe margine.
Sfaturi și trucuri:
Dacă optezi să
decorezi tortul cu dantele de zahăr, pregătește decorațiunile cu o zi înainte,
astfel încât decoratul să meargă mai ușor.
Ustensile de
ajutor: poți folosi la decorat duza nr 8
large (24 mm diametru la baza) de la Kitchen Craft
Poftă Bună!
Rețeta video:
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Apreciez dacă îmi scrieți părerea dumneavoastră!