Tort cu cafea și cremă de ciocolată cu gin

 

Tort cu cafea și cremă de ciocolată cu gin

 

Tort cu blaturi de pișcot, cu migdale și lămâie, însiropat cu cafea, cremă de cafea și în interior o cremă ușoară de ciocolată cu gin.


 Timp de pregătire: 3 h

Timp de coacere: 28 min

Porții: 12


Ingrediente:

Decorațiuni:

40 g cuvertură de ciocolată albă,

Folie de transfer pentru ciocolată,

 

Blaturi:

6 ouă L,

Un praf de sare,

5 ml îndulcitor (echivalentul a 5 linguri zahăr),

O linguriță coajă de lămâie,

100 g migdale măcinate,

85 g făină,

7 g praf de copt,

 

Pentru însiropat:

400 ml apă,

3 lingurițe cu vârf cafea măcinată,

2,5 ml îndulcitor,

 

Crema de cafea:

100 g cremă mascarpone,

150 ml frișcă lichidă,

50 ml cafea,

1 ½ linguriță cafea solubilă,

 

Crema de ciocolată cu gin:

75 g cuvertură de ciocolată cu lapte Callebaut 33,6% cacao,

3 linguri lapte,

3 linguri gin,

 

Decor:

150 g cremă mascarpone,

250 ml frișcă lichidă,

Colorant alimentar gel roșu,

Colorant alimentar gel galben,

Colorant alimentar gel albastru,

 

Mod de preparare:

Decorațiunile:

Pui ciocolata albă într-un poș, îl legi cu un elastic și îl scufunzi într-un ibric cu apă fierbinte. După ce s-a topit ciocolata, scoți poșul, îi tai vârful și desenezi pe o bucată de hârtie de copt inimioare sau orice îți place. Scuturi tava de câteva ori, astfel încât să se spargă bulele de aer, iar inimile să devină netede.

Aplici bucățele de folie de transfer (a mea are model de dantelă galbenă) și dai la frigider până la utilizare. Sunt mai stabile dacă le răcești în frigider, nu în congelator (de unde, când le scoți, se topesc când dau de căldură).

Când vrei să decorezi, scoți folia de pe desene, o să rămână doar modelul acela frumos de dantelă.


 

Blaturile:

Bați spumă, cu mixerul, albușurile cu sarea și îndulcitorul. Când spuma capătă consistență, adaugi rând pe rând, gălbenușurile, migdalele, coaja de lămâie. Apoi amesteci făina cu praful de copt și le adaugi lingură cu lingură, amestecând de-acum cu o spatulă, pentru a păstra compoziția aerată.

Torni aluatul în două forme de copt rotunde, de 18 cm diametru, pregătite cu hârtie de copt și le dai la cuptorul preîncălzit, pentru aprox 28 de minute, la foc mic.

Le lași la răcit. 


Pentru însiropat:

Pregătești o cafea, la ibric, o îndulcești după plac, eu am folosit îndulcitor. Lași la răcit.

 Ajustezi capacele celor două blaturi (ca să absoarbă bine lichidul) și le însiropezi cu cafea.


Crema de cafea:

Bați cu mixerul frișcă lichidă, mai moale, apoi o amesteci cu mascarponele. Pentru un gust intens, amesteci cafeaua solubilă în cafeaua lichidă (rămasă de la însiropat) și o adaugi la cremă. Omogenizezi.

 

Crema de ciocolată cu gin:

Topești pe baie de abur ciocolata cu lapte împreună cu laptele. Lași la răcit, adaugi ginul și amesteci.

 

Montare și Decor:

Pui crema de cafea cu un poș pentru a crea înălțime și volum, faci și un perete înalt, o margine, tot din cremă. Apoi torni crema de ciocolată îm mijloc, nivelând-o ușor prin înclinarea tortului. Dai la frigider 10 minute, să se închege, pentru că ciocolata e acum lichidă, dar se va închega ușor în frigider.


Între timp, bați cu mixerul frișcă lichidă, mai moale, apoi o amesteci cu mascarponele.

Scoți tortul de la rece, îl îmbraci în alb, apoi crema albă care îți rămâne o mai mixezi un pic, apoi o împarți în mai multe boluri pentru a le colora după plac, eu am făcut mai multe culori: mov, roșu, portocaliu, verde, combinând culorile.

Ornezi tortul cu flori, frunze și decorezi cu inimioarele de ciocolată.





Poftă Bună!

Comentarii